Vijesti - Svetkovina Gašpara del Bufala u Prozorju

 

Svetkovina Gašpara del Bufala u Prozorju

Svetkovina Gašpara del Bufala u Prozorju Autor: ika
Objavljeno: 21. 10. 2017 - 08:48

U Centru pomirenja Predragocjene Krvi Kristove u Prozorju kod Dugog Sela, drugoj Misijskoj kući Družbe misionara Krvi Kristove, koja je u izgradnji, u subotu 21. listopada svečano je obilježena svetkovina sv. Gašpara del Bufala, utemeljitelja Družbe, njezinog nebeskog zaštitnika i zaštitnika članova Zajednica Krvi Kristove koje vode misionari. Program je počeo jednosatnim klanjanjem pred Presvetim, koje je vodio brat Ivan Raljušić, bogoslov.

Svečanu euharistiju slavio je varaždinski biskup Josip Mrzljak. Riječi dobrodošlice uputio mu je o. Ilija Grgić, provincijalni delegat Hrvatske delegature Družbe misionara Krvi Kristove, istaknuvši kako je biskup Mrzljak tu „domaći", jer je nekada bio u službi u Sesvetskom Kraljevcu. Zahvalio mu je što je omogućio „dolazak ludbreškog čuda" u Prozorje 1. i 2. srpnja, za blagdan Predragocjene Krvi Isusove. Relikvija Predragocjene Krvi Isusove okupljenima je omogućila još snažnije i dublje ulaženje u otajstvo euharistije. 

U homiliji biskup Mrzljak podsjetio je kako je Crkva u svojoj, više od 2000 godina dugoj povijesti, pred vjernike stavljala i na oltarima isticala slike i kipove svetaca i blaženika. „To su, najprije, apostoli, zatim Isusova Majka, pa mučenici vjere iz prvih stoljeća, a onda i mnogi drugi, nama više ili manje poznati sveci. Često se pitamo tko su oni i jesu li oni posebni ljudi? Oni su živjeli, kao i mi, ali su na poseban način prepoznali bit kršćanske vjere. Oni su se odazvali Isusovu pozivu i pošli njegovim putom. Pokazuju nam put kojim i mi trebamo ići, a to je put svetosti, koji je za svakoga čovjeka. Svi smo pozvani ići tim putom", istaknuo je biskup Mrzljak. „Sveti Gašpar del Bufalo", nastavio je biskup, „umro je prije 180 godina. Osnovao je Družbu misionara Krvi Kristove. On je u svom životu prepoznao vrijednost Isusove Krvi, prolivene za čovjeka, za nas. Poziva i nas prepoznati tu vrijednost i svjedočiti je", rekao je. Biskup Mrzljak istaknuo je kako euharistija povezuje sve svece. Ona je bila snaga i središte njihovog života. Euharistija je izvor i vrhunac kršćanskog života svakog sveca. Važno je čuti i Božju Riječ koju su sveci svjedočili svojim životom. Sveti Gašpar shvatio je Isusove riječi: „Što god činite jednom od moje najmanje braće – meni činite", pa je u svakom čovjeku gledao sliku Božju. Isticao je kako nam je svaki čovjek brat i svaki je vrijedan našeg poštovanja. I mi to trebamo prepoznati u „najmanjima", potrebnima naše pomoći u njihovim bolestima, teškoćama i raznim nevoljama. Oko takvih se trudio sv. Gašpar. On je svjedočio da štovanje Predragocjene Krvi Kristove nije samo neka pobožnost, nego istinsko štovanje Presvete Krvi koje trebamo pokazivati djelotvorno. 

Pri kraju misnog slavlja o. Ilija Grgić zahvalio je biskupu na dolasku i slavljenju euharistije. Predao mu je plaketu s likom sv. Gašpara, izrađenu u povodu proslave svetkovine Predragocjene Krvi 1. i 2. srpnja. Na poljskom jeziku pozdravio je provincijala Poljske provincije misionara Krvi Kristove Wojciecha Czernatowicza, zatim viceprovincijala Franciszka Grzywe te o. Ignacija Jakubiaka. Zahvalio je na pomoći svećenicima Dugoselskoga dekanata i dekanu Slavku Kresonji, zatim svećenicima Vugrovečko-sesvetskoga dekanata, iz Blaškovca, pa župniku iz Šestina Robertu Šreteru, potom vlč. Zoranu Gložiniću iz Ivanca te svim svećenicima koji su vjernicima bili na raspolaganju za ispovijed i tako Centar pomirenja u Prozorju učinili doista živim, kroz sakrament pomirenja. 

Pozdravio je i nazočne redovnice iz više družbi, a posebno klanjateljice Krvi Kristove, među njima s. Ana Mariju Antolović, regionalnu poglavaricu, koja je nekoliko dana prije izabrana na odgovornu funkciju predsjednice Hrvatske redovničke konferencije. Predao joj je plaketu s likom utemeljitelja Družbe misionara. Toplim riječima zahvalio je svim dobročiniteljima koji su u Misijsku kuću u Prozorju ugradili dio sebe žrtvom, materijalno i molitvom. 

O. Ilija zahvalio je na dolasku i sudjelovanju u svečanosti članovima zajednica Krvi Kristove iz Dugog Sela i Zagreba, Knina, Šibenika, Rijeke, Ivanca, Ludbrega, Lepoglave i drugih mjesta, od Splita do Slavonskog Broda. Biskup Mrzljak na sve okupljene zazvao je Božji blagoslov, a blagoslovio ih je i relikvijom sv. Gašpara del Bufala, pred kojom su vjernici zatim ostali u molitvi.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Vijećanje redovničkih odgojitelja

23. - 25. veljače 2023., Ludbreg 
Tema: Radost i nada u posvećenom životu
Voditelji: Taras Barščevski, Maja Jakšić
Prijave do: 23. siječnja 2023. 

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

11. ožujka 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)
Tema: Suradnja kao put jačanja zajedništva - življena vjera u svakodnevici

Korizmena duhovna obnova

26. ožujka 2023. u 15.30 sati, Crkva sv. Leopolda Mandića (Ulica sv. Leopolda Mandića 41, Zagreb)
Tema: Ispit savjesti
Voditelj: fra Slaven Brekalo OFM

Škola formacije za odgojitelj(ic)e

10. - 14. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Biti autentičan/na odgojitelj/ica
Voditelji: s. Danijela Anić ASC, Josip Bošnjaković, Marinko Pehar
Prijave do: 31. ožujka 2023.
Cijena: 2.000,00 kn (€ 270)

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

1. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi