Vijesti - Spomen 13 ubijenih svećenika i redovnika Biokovskoga dekanata u II. svjetskom ratu

 

Spomen 13 ubijenih svećenika i redovnika Biokovskoga dekanata u II. svjetskom ratu

Spomen 13 ubijenih svećenika i redovnika Biokovskoga dekanata u II. svjetskom ratu Autor: ika
Objavljeno: 26. 05. 2020 - 12:28

Svečanu spomen misu za 13 ubijenih svećenika i redovnika u Biokovskom dekanatu u ponedjeljak 25. svibnja u crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije u Vrgorcu predvodio je fra Josip Repeša, župnik Vrgorca i dekan Biokovskoga dekanata.

U homiliji fra Josip je pojasnio kako je misa za žrtve rata, misa pomirnica koja svojom žrtvom čisti pokojne, spominje se svih ostalih žrtava i moli za obraćenje krvnika. Trinaestorica svećenika i redovnika potječu iz Biokovskoga dekanata ili su tamo ubijeni. Bili su članovi Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja (8), Franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije (1) i Splitsko-makarske nadbiskupije (4). 

Njihovo svjedočenje i žrtva ne smiju biti zaboravljeni a još manje iskorišteni za mnoge današnje prijepore. Bog je taj koji život daje i oduzima, Bog je onaj koji će krvnike potaknuti na pokajanje ili osuditi zbog njihove tvrdoće srca.

Nabrajajući sve žrtve rata često se postavlja pitanje tko su njihovi krvnici, tko se odlučio dignuti ruku na sveto i nedužno. Često se rade crno-bijele podjele koja je strana ispravna ili pogrešna. Ne pretpostavlja se uvjet samo pod čijom se „oznakom na kapi“ radilo nedjelo nego s kakvim se motivom krenulo u sve životne situacije.

Propovjednik je zato uzeo drukčiji model razlikovanja: branitelj domovine u ratu brani svoju domovinu, onesposobljuje neprijatelja, čak i ubija ali sačuva dostojanstvo obrane. Takvi će neprijatelja nakon smrti pokopati, civile, zarobljene čuvati i tako dušu sačuvati. Krvnici su redovito „branitelji ideologije“, bez obzira koju je oznaku na kapi nosio. Takvi će ne samo neprijatelja ubiti, grob oskvrnuti, civila, nemoćnog mučiti nego i svoga ubiti što ga upozorava na zločin. U vrijeme podjela potrebno nam je učiniti pravu podjelu poštujući i prepoznavajući dobre ljude koji su se silom prilika morali pronaći na nekoj strani sukoba. 

Propovjednik je pozvao okupljene na molitvu za sve žrtve rata, s bilo koje strane sukoba i za obraćenje za njihove krvnike.

Misu su koncelebrirali župnik Kozice i Zavojana fra Dujo Jukić, župnik Stilja don Ivan Đonlić i župnik Staševice fra Marko Bitanga. 

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Novicijatska škola

Predavanja zimskog semestra:
7. listopada - 17. prosinca 2020.

Vijeće HBK za UPŽ i DAŽ

Susret Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ s (nad)biskupijskim povjerenicima za UPŽ i DAŽ: 28. listopada 2020. u 10.00 sati (Ksaverska cesta 12a). OTKAZANO

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi