Vijesti - Splitski dominikanci proslavili 800. obljetnicu utemeljenja Reda propovjednika

 

Splitski dominikanci proslavili 800. obljetnicu utemeljenja Reda propovjednika

Splitski dominikanci proslavili 800. obljetnicu utemeljenja Reda propovjednika Autor: ika
Objavljeno: 25. 11. 2016 - 01:03

800 obljetnica dominikanskog Reda

Na blagdan sv. Katarine Aleksandrijske, u petak 25. studenoga, u dominikanskom samostanu Sv. Katarine u Splitu svečano je proslavljena 800. obljetnica utemeljenja Reda propovjednika. Euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u koncelebraciji s dominikancima i drugim svećenicima. Prije početka misnoga slavlja riječ pozdrava i dobrodošlice uputio je župnik fr. Jozo Čirko.

„Toliko stoljeća naši dominikanci nazočni su u gradu Splitu. Zahvalni smo svim generacijama dominikanaca koji su utkali sebe u kulturni i duhovni rast našega naroda. Neka sv. Katarina Aleksandrijska, čiji blagdan danas slavimo, a koja je zaštitnica ove crkve, svojom svetošću i zagovorom ohrabri sve nas da budemo dostojni svoga kršćanskog imena i poziva, da budemo prepoznatljivi kao Gospodinovi", rekao je nadbiskup Barišić uvodeći u misno slavlje. U propovijedi je nadbiskup govorio o životnome putu sv. Katarine Aleksandrijske, svetice iz 4. stoljeća, i sv. Dominika (kraj 12. i poč. 13. st.), kojima je najveće blago bio Krist te su spremno podnijeli žrtvu za svoju kršćansku vjeru. Zajednička im je bila i ljubav prema Riječi Božjoj, prema Svetom pismu koje im je davalo argumente za opravdanje nade koja ih je nosila. Nadbiskup je podsjetio da su dominikanci u Splitu skoro od samih početaka postojanja Reda. Dominikanski samostan u Splitu staro je zdanje u središtu grada (tik uz zidine Dioklecijanove palače), a osnovan je 1245. godine. Dakle, „dominikanci su kroz 800 godina u hrvatskom biću ostavili neizbrisiv biljeg. Pridonijeli su duhovnoj, kulturnoj i moralnoj izgradnji grada i naroda. Susretali su maloga čovjeka u njegovim problemima", istaknuo je nadbiskup, dodavši da su oni dali i neizmjeran doprinos rastu Katoličke Crkve u svijetu. U dugoj povijesti dominikanci su Crkvi dali četvoricu papa, osamdesetak kardinala, tristotinjak svetaca i blaženika. Nadbiskup je spomenuo samo neke, poput sv. Tome Akvinskoga, sv. Alberta Velikoga, sv. Katarine Sijenske, bl. Augustina Kažotića i bl. Ozane Kotorske. „Naša vjera raste zahvaljujući njima, svecima i mučenicima, jer 'krv mučenika sjeme je novih kršćana'", rekao je mons. Barišić. U tom je svjetlu pozvao vjernike da se napajaju na životu svetaca i blaženika te svojim životom posvjedoče vjernost Kristu i Katoličkoj Crkvi. 

Na kraju misnoga slavlja, koje je svojim pjevanjem animirao župni mješoviti zbor „Sveti Dominik" pod vodstvom s. Leonije Bralić i Željka Veršića, riječ zahvale uputio je prior fr. Luka Prcela. Splitski dominikanci su se za proslavu pripremali trodnevnicom od 22. do 24. studenoga, bogatim duhovno-kulturnim programom. Tako je u samostanu upriličen koncert klape „Sveti Juraj" HRM, otvorena je izložba fr. Vinka Draganje, a provincijal hrvatskih dominikanaca fr. Slavko Slišković i Ivan Armanda održali su predavanje o temi „Duh dominikanskog Reda".

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Novicijatska škola

Predavanja zimskog semestra:
7. listopada - 17. prosinca 2020.

Vijeće HBK za UPŽ i DAŽ

Susret Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ s (nad)biskupijskim povjerenicima za UPŽ i DAŽ: 28. listopada 2020. u 10.00 sati (Ksaverska cesta 12a). OTKAZANO

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi