Vijesti - Seminar za redovnice medicinske sestre

 

Seminar za redovnice medicinske sestre

Objavljeno: 27. 09. 2009 - 12:22

Riječ Božja kao lijek bila je tema godišnjeg seminara za redovnice koje rade u zdravstvenim ustanovama. Seminar je održan od petka 25. do nedjelje 27. rujna u kući susreta "Tabor" u Samoboru, u organizaciji Povjerenstva za medicinske sestre pri Hrvatskoj uniji viših redovničkih poglavarica. Na seminaru su sudjelovale časne sestre pripadnice različitih redovničkih zajednica iz cijele Hrvatske te Bosne i Hercegovine, a vodio ga je karmelićanin o. Antonio Mario Čirko.

Na samom početku skup je pozdravila voditeljica Povjerenstva za medicinske sestre pri HUVRP-u s. Valerija Široki i zaželjela da sudionice susreta budu Riječju Božjom ozdravljene i pridignute kako bi mogle donositi zdravlje svima koji su im povjereni.

Predavanja o. Čirka bila su protkana osobnim iskustvom, kao i brojnim primjerima iz bolnice, budući da je i sam bio u medicinskoj struci, te bogatim poticajnim filmovima. Govorio je o posebnom susretu s jednim umirućim mladićem i iskustvom Božje blizine u trenutku njegove smrti, što ga je potaknulo da odgovori na poziv i postane redovnik.
 
U zahtjevnom pozivu medicinske sestre, istaknuo je voditelj Čirko, važno je znati kako povezati duhovnost i djelovanje u bolnici, kao i na drugim sličnim mjestima. Prema njemu, to je potrebno kako bi se izbjegao pretjerani aktivizam, sve prisutniji individualizam, krivo tumačenje slobode te osrednjost čemu su i medicinske sestre redovnice izložene, ali su one također i znak kako je blagoslovljeno živjeti svoj poziv i kršćansku vjeru. Stoga je potrebno raditi na sebi. Uz duhovni i zajednički život u redovničkoj zajednici veliku ulogu ima proučavanje Svetog Pisma. Upravo je Novi zavjet nepresušan izvor poticaja i primjera u kojima Isus priskače u pomoć bolesnima, patnicima i umirućima. "Redovnice medicinske sestre su na poseban način konkretan živi Isus" – u njima bolesnici pronalaze snagu i živoga Boga. Njihovo služenje u bolnici primjer je da treba voljeti kao što je On ljubio i kao što ljubi, što se očituje istinskim svjedočenjem u konkretnosti života. 
 
U prispodobi o milosrdnom Samarijancu može se prepoznati kako Bog čovjeka očekuje u najpotrebnijima, a redovnice medicinske sestre poput Samarijanca na poseban su način u službi te ljubavi, poručio je o. Čirko 
 
Uz međusobno druženje, u razgovoru su časne sestre iznosile svoja iskustva u radu s bolesnima, osobito s bolesnom djecom i umirućima.
 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Susret animatora za duhovna zvanja

U Splitu, na Kmanu od 14. do 16. rujna 2020. godine. 

Redovnički dani

Split, 18-19. rujna 2020.

Dubrovnik, 19. rujna 2020.

Zagreb, 25-26. rujna 2020.

Rijeka, 26. rujna 2020.

Đakovo, listopad 2020.

Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. listopada 2020.

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

tema: Gospodine, daj da ozdravim!

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Vijesti
Vijesti
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi