Vijesti - Seminar za redovnice medicinske sestre

 

Seminar za redovnice medicinske sestre

Objavljeno: 27. 09. 2009 - 12:22

Riječ Božja kao lijek bila je tema godišnjeg seminara za redovnice koje rade u zdravstvenim ustanovama. Seminar je održan od petka 25. do nedjelje 27. rujna u kući susreta "Tabor" u Samoboru, u organizaciji Povjerenstva za medicinske sestre pri Hrvatskoj uniji viših redovničkih poglavarica. Na seminaru su sudjelovale časne sestre pripadnice različitih redovničkih zajednica iz cijele Hrvatske te Bosne i Hercegovine, a vodio ga je karmelićanin o. Antonio Mario Čirko.

Na samom početku skup je pozdravila voditeljica Povjerenstva za medicinske sestre pri HUVRP-u s. Valerija Široki i zaželjela da sudionice susreta budu Riječju Božjom ozdravljene i pridignute kako bi mogle donositi zdravlje svima koji su im povjereni.

Predavanja o. Čirka bila su protkana osobnim iskustvom, kao i brojnim primjerima iz bolnice, budući da je i sam bio u medicinskoj struci, te bogatim poticajnim filmovima. Govorio je o posebnom susretu s jednim umirućim mladićem i iskustvom Božje blizine u trenutku njegove smrti, što ga je potaknulo da odgovori na poziv i postane redovnik.
 
U zahtjevnom pozivu medicinske sestre, istaknuo je voditelj Čirko, važno je znati kako povezati duhovnost i djelovanje u bolnici, kao i na drugim sličnim mjestima. Prema njemu, to je potrebno kako bi se izbjegao pretjerani aktivizam, sve prisutniji individualizam, krivo tumačenje slobode te osrednjost čemu su i medicinske sestre redovnice izložene, ali su one također i znak kako je blagoslovljeno živjeti svoj poziv i kršćansku vjeru. Stoga je potrebno raditi na sebi. Uz duhovni i zajednički život u redovničkoj zajednici veliku ulogu ima proučavanje Svetog Pisma. Upravo je Novi zavjet nepresušan izvor poticaja i primjera u kojima Isus priskače u pomoć bolesnima, patnicima i umirućima. "Redovnice medicinske sestre su na poseban način konkretan živi Isus" – u njima bolesnici pronalaze snagu i živoga Boga. Njihovo služenje u bolnici primjer je da treba voljeti kao što je On ljubio i kao što ljubi, što se očituje istinskim svjedočenjem u konkretnosti života. 
 
U prispodobi o milosrdnom Samarijancu može se prepoznati kako Bog čovjeka očekuje u najpotrebnijima, a redovnice medicinske sestre poput Samarijanca na poseban su način u službi te ljubavi, poručio je o. Čirko 
 
Uz međusobno druženje, u razgovoru su časne sestre iznosile svoja iskustva u radu s bolesnima, osobito s bolesnom djecom i umirućima.
 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

"Pozvani i poslani"
emisija o redovništvu

 
Škola za novakinje (zimski semestar 2019./20.)

Semestar započinje 9. listopada, a završava 19. prosinca 2019.

Znanstveni skup o biskupu Miji Škvorcu (1919–1989) uz 100. obljetnicu rođenja i 30. godišnjicu smrti

22. studenoga 2019. na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu

Adventska duhovna obnova za redovnice i redovnike u Zagrebu

15. prosinca 2019. u 15.30 u crkva sv. Franje, Kaptol 9, Zagreb

Izdavaštvo

Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti

Linkovi