Vijesti - Salezijanci proslavili Dana provincije

 

Salezijanci proslavili Dana provincije

Salezijanci proslavili Dana provincije Autor: A. Stojić
Objavljeno: 25. 01. 2016 - 00:47

Na blagdan obraćenja sv. Pavla, 25. siječnja, u provincijalnoj kući na Knežiji, proslavili su salezijanci Dan provincije i bratskog zajedništva na kojem se okupilo pedesetak sudionika iz raznih odgojno-pastoralnih zajednica kao i predstavnika inozemne pastve. Susret je započeo popodnevnim programom u Velikoj dvorani. Prisutne je pozdravio don Milan Ivančević, provincijalov vikar, nakon čega je provincijal don Pejo Orkić izložio braći  kratki pregled glavnih događaja kojima je protekle godine proslavljen jubilej 200. obljetnice rođenja sv. Ivana Bosca, oca i učitelja mladih.

Spomenuo je brojna hodočašća u Torino, Valdocco, Colle don Bosco i druga mjesta u kojima je boravio i djelovao sveti Utemeljitelj. Prisjetio se uspješnog Svjetskog susreta Salezijanske mladeži na istom mjestu te Nacionalnog susreta Salezijanske mladeži u Splitu koji je također bio znakovit brojem sudionika kao i bogatim programom salezijanaca i animatora. S osobitim je zadovoljstvom izvijestio o sve brojnijim kandidatima, prednovacima, novacima i bogoslovima koji svoju početnu formaciju krune polaganjem doživotnih zavjeta, đakonskim ređenjem ili pripremama za mladomisnička slavlja. 

"Moram reći da je protekla godina bila bogata događanjima i na razini Crkve", rekao je don Pejo i istaknuo neka očekivanja Pape Franje i njegova Pisma redovnicima i redovnicama za Godinu posvećena života. On se čvrsto  ponadao da će redovnici svojim proroštvom probuditi svijet, da zahvaljuju Bogu za povijesni hod u prošlosti, da strasno žive sadašnjost, da s nadom prigrle budućnost te budu odvažni i spremni za iskorak prema egzistencijalnim periferijama, koje očekuju njihovu karizmatsku prisutnost. Prizivajući u sjećanje bulu Pape Franje "Lice Milosrđa" svratio je pozornost na proglašenje izvanredne Svete godine milosrđa koje je doživjelo svoj vrhunac u Isusu Kristu, a koje kao preduvjet spasenja želi biti izvor radosti, pomirenja ljudi s Bogom i međusobno kao početak boljeg i pravednijeg svijeta.

U drugom dijelu programa nastupio je don Drago Detić, ravnatelj riječke zajednice, koji je predstavio ovogodišnju Pobudnicu vrhovnog poglavara don Ángela Fernándeza Artimea i njegov godišnji duhovni program Salezijanskoj obitelji. Istaknuo je salezijanski hod s mladima, zadaću don Boscovih duhovnih sinova da omoguće susret mladih s Kristom u snazi Duha Svetoga koja ima moć nadahnuti im osobni projekt života preobražavati ih i privoditi spasenju.

Regulator 16. Provincijalnog sabora, don Mihovil Kurkut, predstavio je prvi dio 16. Provincijalnog sabora održanog krajem prošle godine na Plitvicama. U njemu je bilo govora o tome kako Salezijanci vrše svoje poslanje u radu s mladima, koje su prisutnosti osmišljene, a koje bi mogle biti karizmom bolje zastupljene da bi izašle ususret potrebama mladih. Obrađene su i druge zanimljive teme: o umjerenosti, ekonomiji u službi pastorala, o poteškoćama s kojima se provincija susreće. Istaknuta je novost i zadovoljstvo što napokon imamo kuću za duhovne susrete: Mukinje - Plitvička Jezera, kao ispunjenje mnogih dosadašnjih planova i očekivanja. don Mihovil je najavio i drugi dio sabora koji će se održati početkom travnja naznačivši neke točke njegove daljnje pripreme.

Program u dvorani završio je provincijalovim izlaganjem značajnijih događaja u provinciji: duhovne obnove, duhovne vježbe, ređenja i redovnički zavjeti, nakon čega su podijeljeni darovi braći koja ove godine slave značajnije obljetnice redovničkog života, svećeništva i starosne dobi. Liturgijski dio susreta nastavio se sv. misom u svetištu Marije Pomoćnice koju je predvodio don Pejo Orkić, a nakon toga i uobičajenim druženjem u blagovaonici provincijalne zajednice.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Adventska duhovna obnova

12. prosinca 2021. (Franjevački samostan - Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb); s. Mirjam Peričić, OP "Praštanje za pojedinca - pomirenje za zajednicu"

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 2 (2021)
Vijesti 2 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi