Vijesti - Održana svečana akademija u povodu završetka Godine posvećenoga života

 

Održana svečana akademija u povodu završetka Godine posvećenoga života

Održana svečana akademija u povodu završetka Godine posvećenoga života Autor: Tanja Baran
Objavljeno: 26. 01. 2016 - 08:29

Promovirana pjesma i videospot "Anđel Gospodnji se moli" Redovničkog sastava Laus

U dvorani „Vijenac“ Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta na Kaptolu u Zagrebu u utorak 26. siječnja 2016. održana je svečana akademija u povodu završetka Godine posvećenoga života koja je u Katoličkoj Crkvi trajala od 30. studenoga 2014. do 2. veljače 2016. Akademiju je organizirala krovna ustanova hrvatskoga redovništva Hrvatska konferencija viših redovničkih poglavara i poglavarica. Tom su prigodom dodijeljene nagrade te su prezentirani radovi s natječaja za književnost, likovnu umjetnost i fotografiju koji su organizirani tijekom Godine posvećenoga života. Predstavljen je i najširi izbor odabranih radova u zborniku književnih i likovnih radova Radost u zajedništvu te fotokatalogu Ljepote pogleda koji je HKVRPP izdala u zajedništvu s Glasom Koncila.

Promovirana je i prva pjesma i videospot Anđel Gospodnji se moli pri HKVRPP-u nedavno osnovanoga Redovničkoga sastava Laus. U prepunoj dvorani akademiji su nazočili kardinali Josip Bozanić i Vinko Puljić, predsjednik HBK Želimir Puljić, šibenski biskup Ante Ivas, dubrovački biskup Mate Uzinić, porečko-pulski biskup Dražen Kuleša, krčki biskup Ivica Petanjak, pomoćni zagrebački biskup Valentin Pozaić, pomoćni banjolučki biskup Marko Semren, generalni tajnik HBK Enco Rodinis, više časnih majki, provincijala i provincijalki te brojni drugi uzvanici.        

Akademija je započela fotografskim prikazom ključnih sadržaja Godine posvećenoga života u Hrvatskoj nakon čega je najvažnije događaje riječima izdvojio predsjednik HKVRPP-a Jure Šarčević. Zatim je prigodno govorio predsjednik Vijeća HBK za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života biskup Mate Uzinić istaknuvši da je tijekom godine upoznao redovništvo u vrlo pozitivnom svjetlu. Uslijedila je dodjela nagrada autorima najuspjelijih radova na redovničkim natječajima.

Na natječaj za književno stvaralaštvo, koji je bio otvoren od blagdana Svijećnice do Duhova 2015., javilo se 59 autora s 85 poetskih i proznih radova, a u zborniku Radost u zajedništvu objevljena su 24 poetska i 21 prozni rad. O natječaju za književnost govorio je predsjednik stručnog ocjenjivačkog suda dr. Vladimir Lončarević uz kojeg su radove procjenjivali dr. Sanja Nikčević i književnik i publicist Zdravko Gavran. Nagrade su dodjeljivane posebno za žanr poezije, a posebno za žanr proze. Prvu nagradu za poeziju osvojila je Kata Tomislava Ćavar, Klanjateljica Krvi Kristove za rad Vječnost u vremenu, drugu nagradu Dario Tokić, redovnik Hrvatske karmelske provincije sv. Oca Josipa za pjesmu Karmelska ćelija, dok je treću nagradu osvojila Jana Držić, članica Kongregacije sestara dominikanki Svetih Anđela čuvara za pjesmu jesen. Prvu nagradu u žanru proze osvojila je milosrdna sestra sv. Križa Margita Gašparovsky za priču Ema, oprosti! Druga nagrada pripala je Marijinoj sestri čudotvorne medaljice Ivančici Fulir za prozni rad Misionari. U žanru proze dodijeljene su dvije treće nagrade, ponovno dominikanki Jani Dražić za ostvarenje Oproštaj i Kćeri milosrđa TSR sv. Franje za ostvarenje Neispričana wireless-priča. Posebno priznanje za cjelokupan književni opus stručni ocjenjivački sud dodijelio je s. Mariji od Presvetog Srca Anki Petričević, splitskoj sestri klarisi.

Na natječaj za likovno stvaralaštvo, koji je kao i književni bio otvoren od blagdana Svijećnice do Duhova 2015., javilo se 28 autora s 50 likovnih radova, a u zborniku Radost u zajedništvu objavljeno je 39 radova 27 autora. Analizu na natječaj pristiglih likovnih radova dao je član stručnog ocjenjivačkog suda Damir Mataušić, s kojim su radove ocjenjivali likovni kritičar Stanko Špoljarić kao predsjednik te akademski slikar Vladimir Meglić. Prvu nagradu za likovno ostvarenje Zajedno i u smrti osvojio je član Hercegovačke franjevačke provincije Tihomir Bazina, drugu nagradu za ostvarenje Znak sv. Luke član Hrvatske dominikanske provincije Navještenja Bl. Djevice Marije Marko Bobaš i treću nagradu za ostvarenje Sin čovječji nema gdje bi glavu naslonio također član Hrvatske dominikanske provincije Navještenja Bl. Djevice Marije Anastazio Perica Petrić. Posebno priznanje za cjelokupan likovni opus stručni ocjenjivački sud dodijelio je s. Samueli Premužić iz Družbe sestara Naše Gospe. 

Na natječaj za fotografiju, koji je bio raspisan od blagdana sv. Dominika do blagdana sv. Franje Asiškoga 2015., javilo se 46 autora s 84 fotografije, a u fotokatalogu Ljepote pogleda objavljena je 41 fotografija 31 autora. O fotografijama pristiglima na natječaj govorio je predsjednik stručnog ocjenjivačkog suda Zvonimir Atletić s kojim su fotografije procjenjivali profesionalni fotografi Bernard Čović i Goran Matošević. Prvu nagradu na fotografskom natječaju za rad Svjetlost u tami osvojio je redovnik Hrvatske dominikanske provincije Navještenja Bl. Djevice Marije Ivan Dominik Iličić, drugu nagradu za rad Ukorak redovnica Službenica milosrđa Ružica Dodig. Za fotografiju su dodijeljene tri treće nagrade. Dobitnik je Elvir Tabaković, član Regularnih kanonika sv. Augustina, kongregacija Windesheim, za fotografiju Ja sam svjetlost svijeta, govori Gospodin, zatim Dominik Štefulić, član Hrvatske dominikanske provincije Navještenja Bl. Djevice Marije, za fotografiju Redovnik = svjetionik te Ivan Stanić, član Franjevačke provincije Bosne Srebrene, za fotografiju Novaci u radnoj akciji

Pri kraju akademije predstavljena je pjesma i videospot Anđel Gospodnji se moli nedavno osnovanoga Redovničkog sastava Laus u kojem su dvije redovnice i petorica redovnika, Anđelina Ivančić, Dijana Lončarek, Mate Bašić, Zlatko Ćorić, Ante Kazoti, Lovro Šimić i Mihovil Mario Žuljević Mikas. Tekst na čakavskom narječju i u ozračju otočne duhovne balade napisao je Tomislav Baran, glazbu i aranžman Toni Eterović, a autor spota je Matko Petrić, isti trojac koji je autorski potpisao redovničku himnu Hvala redovnika s kojom je započela Godina posvećenoga života, a s kojom je akademija i završena.  

U sklopu programa prvonagrađene je književne radove interpretirala glumica Marijana Mikulić, skeč Redovnik za 21. stoljeće izveli su autori emisije Božanstvena komedija Laudato televizije, a glazbene gošće bile su članice Vokalnog sastava Allegro iz Križevaca.  

Kroz program je vodila Tanja Baran koja je u zajedništvu s voditeljem Povjerenstva za trajnu formaciju HKVRPP-a dominikanskim provincijalom Antom Gavrićem osmislila i ostvarila natječaje. Njih su dvoje zajedno uredili i zbornik i fotokatalog te priredili sadržaje akademije.


Pjesma se može preuzeti u wav formatu na linku: ovdje, a u mp3 formatu: ovdje

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024. (Crkva Sv. Mati slobode, don Petra Šimića 1)
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.
Samostan Karmelićanki Božanskog Srca Isusova (Vrhovec 29, Zagreb) 

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

Zagreb, 1. ožujka 2025. 
Prijave do: 1. veljače 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. ožujka 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)

Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 7. veljače 2025.          

Duhovne vježbe za više redovničke poglavarice

29. ožujka – 5. travnja 2025. (Pastoralni centar sv. Vinka Paulskog, Novigrad na Dobri 17, Duga Resa)
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 28. veljače 2025. 

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

9. – 11. svibnja 2025.
(Franjevački samostan, Košljun)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Krista Mijatović SCSC
Prijave do: 9. travnja 2025.

Susret za tajnice i ekonome

16. – 18. svibnja 2025.
(Kuća molitve - Masna Luka, Park Blidinje, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Prijave do: 16. travnja 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

30. svibnja - 1. lipnja 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 30. travnja 2025.   

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi