Vijesti - Redovništvo i evanđeoski savjet siromaštva

 

Redovništvo i evanđeoski savjet siromaštva

Objavljeno: 30. 01. 2014 - 11:24

Prvo predavanje posljednjeg dana 54. TPT-a u četvrtak, 30. siječnja „Redovništvo i evanđeoski savjet siromaštva" održao je dr. fra Marinko Pejić, OFM s Franjevačke teologije u Sarajevu. 

Siromaštvo shvaćeno kao trezveno i skromno korištenje dobrima, kao dijeljenje vlastitih dobara sa siromasima ili stavljanje vlastitih dobara na zajedničko korištenje bilo je u Crkvi prihvaćeno i prakticirano kao evanđeoska krepost, poglavito u redovničkom načinu života. Ono što franjevaštvo donosi kao novost u odnosu na druge oblike redovničkog života je svakako odricanje od svake vrste vlasništva, osobnog i zajedničkog sve do posvemašnje nesigurnosti i izručenosti prilikama i neprilikama života, kao najmanji u društvu. Franjo želi potpunu identifikaciju s onima koji ne mogu računati ni na kakvu vlast, želi se poistovjetiti s rubnima, s gubavcima u njegovo vrijeme. Tako je Franjino siromaštvo u prvom redu nasljedovanje Kristova siromaštva, posvijestio je predavač te istaknuo kako živjeti evanđelje s pozicija nezaštićenosti, malenosti ima svoje konkretne posljedice po duhovni život kršćana. U prvom redu bliskost sa svakodnevnim situacija jednostavnih ljudi.

Nadalje, dr. Pejić je istaknuo kako je malenost sama po sebi paradoksalna ideja. Naime, današnja dominantna kultura se uglavnom bazira na snazi, ugledu, pojavnosti, pa je tu teško naći mjesto za malenost, za ono što je nevidljivo, što ne svjetluca. Stoga, suvremeno redovništvo, ali i kršćanstvo općenito, ukoliko želi biti autentično evanđeosko i vjerno svojim korijenima mora se stalno iznova vraćati siromaštvu koje mora biti stvarno i vidljivo. Redovničko siromaštvo moći će govoriti današnjem svijetu samo ukoliko ljudi našega vremena gledajući redovnike vide i siromašno lice Crkve, Crkve koja ne želi biti trijumfalna i moćna već Crkva siromaha i Crkva za siromašne, zaključio je predavač. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

"Pozvani i poslani"
emisija o redovništvu

 
Škola za novakinje (zimski semestar 2019./20.)

Semestar započinje 9. listopada, a završava 19. prosinca 2019.

Adventska duhovna obnova za redovnice i redovnike u Zagrebu

15. prosinca 2019. u 15.30 u crkva sv. Franje, Kaptol 9, Zagreb

Izdavaštvo

Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti

Linkovi