Vijesti - Radni dio susreta misionara i misionarki Crkve u Hrvata

 

Radni dio susreta misionara i misionarki Crkve u Hrvata

Radni dio susreta misionara i misionarki Crkve u Hrvata Autor: L.P.G.
Objavljeno: 04. 07. 2017 - 12:53

Radni dio ovogodišnjeg Susreta misionara i misionarki Crkve u Hrvata započeo je 4. srpnja u dvorani župe Gospe od Vrpolja u Šibeniku programom tijekom kojeg su misionari svjedočili svoja misionarska iskustva i razmjenjivali iskustva.

Radni dio susreta predvodili su šibenski biskup mons. Tomislav Rogić, hvarsko-bračko-viški biskup i predsjednik Vijeća za misije HBK-a Slobodan Štambuk, nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj vlč. Antun Štefan i nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u BiH mons. Luka Tunjić, a uz njih su sudjelovali biskup u miru mons. Ante Ivas, misionari i misionarke te nad/biskupijski ravnatelji i djelatnici PMD-a u Hrvatskoj i BiH.

Na početku događaja obratio se vlč. Štefan koji je istaknuo važnost djelovanja misionara u svijetu, a djelatnica PMD-a u Zagrebu Ines Sosa Meštrović podsjetila je na prethodne susrete misionara od Kotora, Varaždina, Bjelovara do Sarajeva i Dubrovnika.

Potom su se misionari predstavili i progovorili o duhovnim i materijalnim činjenicama te potrebama svojih misija, kao i o izazovima s kojima se svakodnevno susreću služeći Bogu u daleku svijetu.

Don Ante Batarelo posvjedočio je kako od 1975. osnovao mnoge župe u Tanzaniji gdje i dalje predano radi.

O svojim pothvatima u Zambiji govorio je don Boris Dabo. Njemu je najveći izazov ići tamo gdje nema krštenih i nikada se ne zadržava dugo na jednom mjestu, već uvijek ide dalje navješćivati Radosnu vijest.

Dugogodišnji misionar mons. Drago Balvanović prenio je kako 30 godina djeluje u Peruu i kako to s radošću čini i sa svojom 81 godinom.

Najmlađi misionar na susretu fra Ivica Vrbić je u misijama godinu i pol, a djeluje u Boliviji.

Don Nikola Sarić, misionar s 44-godišnjim iskustvom, svjedočio je kako unatoč zdravstvenim problemima želi vratiti se ove godine u svoju misiju Dakawu i nastaviti s radom.

O. Ante Jerončić djeluje u Antigvi i Barbudi, a posebno se osvrnuo na misijski put svojeg reda - verbita.

Don Danko Litrić, misionar u Ruandi, upoznao je nazočne sa svojim bogatim djelovanjem u školstvu i na drugim poljima, kao i tijekom gradnje nove crkve Marije Pomoćnice u Kimihururi. Kazao je kako će biti potrebno uložiti još sredstava, pa je pozvao na potporu završetku radova, a oni koji žele pomoći mogu se obratiti PMD-u u Zagrebu i Sarajevu.

P. Tomislav Mesić, misionar u Tanzaniji, predstavio je novu župu i planove za projekt gradnje škole.

Misionar u Zambiji don Gabrijel Jukić istaknuo je kako će uskoro nastaviti služiti u Ugandi.

S. Erika Dadić ispričala je o svojem radu u DR Kongo od 1974. s još šest sestara Hrvatica. Preporučila se za molitve za mir u DR Kongu gdje vlada velika nesigurnost.

Svoje ruanđanske dojmove  podijelila je i s. Agnezija Bilić. Zadužena je za domaćinske poslove koje obavlja s puno ljubavi.

Predstavile su se i misionarke na Salomonskim Otocima s. Marta Nikolić i s. Ruža Raič. S. Marta radi u ambulanti i pomaže potrebitima, a s. Ružu posebno raduje poučavanje mladih djevojaka.

Iz Ugande je stigla s. Bogdana Markić sa svojim 12-godišnjim iskustvima vezanim za rad u zdravstvu.

S. Zlata Vrbić već 45 godina radi u Južnoj Americi. Govorila je o radu u školama i kontaktima s Hrvatima u tom dijelu svijeta.

S. Bernardina Galić je u Rusiji već tri godine i prenijela je tamošnja iskustva rada u maloj zajednici katolika.

O svojem 30-godišnjem djelovanju na Madagaskaru svjedočila je s. Marica Jelić koja se sa svojim susestrama bavi odgojem mladih.  

Nazočnima se obratila i s. Adriana Galić, buduća misionarka u DR Kongo. Kazala je kako je čitajući o misionarima i boraveći s franjevkama u Kongu poželjela poći stopama svojih uzora.

Nakon obraćanja misionara nacionalni ravnatelj PMD-a u BiH mons. Luka Tunjić izrazio je radost što je dio susreta koji okuplja misijske službenike Crkve u Hrvata."Odmah na početku svim našim misionarima i misionarkama želim izraziti svoje divljenje, kako za odvažnost poći u misije, jednako tako i za sve što je sastavni dio vašega misionarskoga života. Kad ste se opredjeljivali poći u misije, vjerujem da vam je bilo jasno kako vas ne čekaju med i mlijeko, nego siromaštvo, jad, patnja, križ na svakom koraku...", kazao je mons. Luka naglasivši kako upravo zahvaljujući misionarima, uz Božju pomoć i njihovu svakodnevnu volju i osobnu žrtvu, broj katolika svakodnevno raste. Napomenuo je kako je on na svojoj dužnosti tek prvu godinu, ali i kako je cijelim srcem otvoren za suradnju, a na svemu do sada realiziranom zahvalio je PMD-u Hrvatske s vlč. Štefanom na čelu, biskupu Štambuku, domaćinu - biskupu Rogiću te svim misionarima i prijateljima misija.  

Hvarsko-bračko-viški biskup i predsjednik Vijeća za misije HBK-a Slobodan Štambuk pohvalio je zalaganje za misije PMD-a u Hrvatskoj i BiH, ali i domaćina mons. Rogića. "Osjetio sam tijekom pripreme za ovaj susret dušu, srce, ljubav. To je nenadoknadivo i bez toga nema misijskog rada. Draga mi je riječ nacionalnog ravnatelja BiH i osobito u ime HBK ističem radost što postoji lijepa suradnja nacionalnih ravnatelja PMD-a u Hrvatskoj i BiH", poručio je predsjednik Vijeća za misije HBK-a.

Poslije obraćanja biskupa Štambuka misionari i nacionalni te nad/biskupijski ravnatelji PMD-a iz Hrvatske i BiH razgovarali su u grupama o raznim misijskim temama, a sve s ciljem razmjene iskustava i iznalaženja načina što boljeg djelovanja za dobrobit misija, odnosno onih kojima su misionari poslani.

U župi Gospe od Vrpolja sudionici su lijepo ugošćeni zahvaljujući župniku vlč. Anti Omaziću i njegovim župljanima, a uz to su upoznali i znamenitosti župe.

U poslijepodnevnim satima 4. srpnja misionari će sudjelovati u večernjim misama u župama Baldekin, Brodarica, Vidici, Srima, Mandalina i Vrpolje te Samostanu sv. Frane. Tom prigodom svjedočit će svoje poslanje i djelovanje. 

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Adventska duhovna obnova

12. prosinca 2021. (Franjevački samostan - Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb); s. Mirjam Peričić, OP "Praštanje za pojedinca - pomirenje za zajednicu"

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 2 (2021)
Vijesti 2 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi