Vijesti - Pustinjačke duhovne vježbe u Stepinčevom Karmelu

 

Pustinjačke duhovne vježbe u Stepinčevom Karmelu

Pustinjačke duhovne vježbe u Stepinčevom Karmelu Autor: ika
Objavljeno: 29. 09. 2019 - 20:36

„Duh pustinje“

„Duh pustinje“ bila je tema duhovnih vježbi koje je predvodio karmelićanin o. Jakov Kuharić, OCD, od ponedjeljka 23. do nedjelje 29. rujna, bosonogim karmelićankama u Brezovici.

Duhovne vježbe su započele misnim slavljem i zazivom Duha Svetoga, a predavanja su se temeljila na evanđeoskom ulomku iz Matejeva evanđelja (Mt 4, 1-11), koji govori o Isusovoj kušnji u pustinji, kao i na izabranim izrekama pustinjskih otaca, koje su poveznica s duhom i naukom karmelskih utemeljitelja: sv. Terezijom Avilskom i sv. Ivanom od Križa. „Pustinjaštvo je srce Karmela i ono osmišljava život u Karmelu… Zamisao duhovnih vježbi bila je ta da preko izabranih izreka pustinjskih otaca sestre dobiju još jedno svjetlo za svoj molitveni i duhovni život“, rekao je između ostalog o. Kuharić.

Pustinjaci su živjeli krajem trećeg i početkom četvrtog stoljeća u pustinjama Egipta, Palestine i Sirije, gdje su nikle tri pustinjačke nastambe: Nitrija, u kojoj je živjelo 5.000 pustinjaka; Ćelije sa 600 pustinjaka i Skitija koja je brojila 70.000 monaha. Oni su bili praktični, jednostavni ljudi, seljaci; „bježali su“ od žena i biskupa. Bavili su se fizičkim poslovima, ponajviše pletenjem košara, koje su prodavali i od zarade se uzdržavali. Nisu bili svećenici, niti teolozi; nisu puno govorili o Bogu. To su živjeli i radikalno svjedočili Evanđelje.

Pustinja im je bila mjesto susreta sa sobom i s Bogom, a imala je za cilj da se kroz duhovne i sotonine kušnje oslobode svega što nije Bog, svih navezanosti i da svuku sa sebe staroga čovjeka i oslobode se od zla. Jer: Tko je Božji, taj se ne boji đavla…a cilj borbe je postići čistoću srca koje vidi Boga u svemu. Čistoća srca, šesto blaženstvo, je stanje bez grijeha, koje nam omogućuje da imamo ispravan odnos prema sebi, Bogu, svijetu i drugima. Put do čistoće srca je borba, a uklonimo li kušnju i borbu, nitko se neće spasiti, rekao je abba Antun pustinjak. Cilj kontemplativne molitve je suobličenje s Kristom, što ne ide bez žrtve, misli su o. Jakova.

U nizu daljnjih razmatranja voditelj duhovnih vježbi je govorio o duhovnom boju s mislima preko kojih sotona napada, a nad kojima treba bdjeti i moliti, osobito nad požudama i srdžbom, te misli usmjeravati prema Isusu i ne se previše baviti sobom i svojim samoostvarenjem. Jednako tako govorio je i o drugom blaženstvu: „Blago ožalošćenima, oni će se utješiti!,“ (Mt 5, 4), te između ostalog spomenuo da je to stanje raskajanosti pred Gospodinom, a toga nema bez poniznosti, što je: „Život u istini,“ prema sv. Tereziji Avilskoj. Tu je bila i meditacija, uz ostalo, i o prvom blaženstvu, o siromašnima u duha, (Mt 5, 3), s osobitim naglaskom na poniznost koja tjera demone i donosi duši pravi mir jer ne sudi i ne prezire nikoga.

Ulazeći dublje u pustinju srca, o. Kuharić, nadahnut izrekama pustinjskih otaca, govorio je o značenju ćelije za susret s Bogom, posebno u kušnjama; o izgradnji ćelije molitvom i oslobađanjem od svega što nije Bog, te o molitvi, srcu Karmela, nutarnjem dinamizmu duše kojoj Bog govori, a ona ga sluša i suobličuje se njemu. Jednako tako o povezanosti molitve s bližnjim, osobito s našim ukućanima, što je ujedno test duhovnosti. Jer „Bit našega života je savršenstvo ljubavi prema Bogu i čovjeku, a pustinjaštvo je bijelo mučeništvo gdje dnevno umiremo sebi i darivamo se, radi Gospodina, drugima. Redovništvo je svjedočanstvo o vječnim i neprolaznim dobrima, izazov ljudima i svjedočanstvo vjere za mnoge,“ ustvrdio je o. Jakov.

Duhovne vježbe završile su misnim slavljem i zahvalnom pjesmom „Tebe Boga hvalimo,” te s novom revnošću i poletom življenja duha pustinje u hodu svakidašnjice.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Susret animatora za duhovna zvanja

U Splitu, na Kmanu od 14. do 16. rujna 2020. godine. 

Redovnički dani

Split, 18-19. rujna 2020.

Dubrovnik, 19. rujna 2020.

Zagreb, 25-26. rujna 2020.

Rijeka, 26. rujna 2020.

Đakovo, listopad 2020.

Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. listopada 2020.

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

tema: Gospodine, daj da ozdravim!

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Vijesti
Vijesti
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi