Vijesti - Proslavljena Karmelska Gospa u Stepinčevu karmelu

 

Proslavljena Karmelska Gospa u Stepinčevu karmelu

Proslavljena Karmelska Gospa u Stepinčevu karmelu Autor: ika
Objavljeno: 16. 07. 2018 - 23:35

Ovogodišnji jubilarac i glavni urednik Radio Marije o. Stjepan Fridl, DI, koji je točno na blagdan Gospe Karmelske prije 40 godina slavio mladu misu u rodnom Đurđenovcu, predvodio je središnje misno slavlje u ponedjeljak 16. srpnja, na svetkovinu Gospe Karmelske, u njezinu svetištu i samostanu Bezgrešne Kraljice Karmela u Brezovici.

Koncelebrirali su o. Petar Galauner, DI, koji je bio propovjednik na mladoj misi o. Fridla, zlatomisnik o. Marko Matić, DI, provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove o. Dalibor Renić, DI, župnik u Stenjevcu Vjekoslav Meštrić, asistent duhovnika bogoslova u Zagrebu Andrija Miličević, mladomisnik o. Ivan Pleše, OCD, župnik u Brezničkom Humu Ivan Vragović i upravitelj župe u Krašiću Ivan Vučak. Misno slavlje animirale su pjevanjem karmelićanke pod ravnanjem s. M. Bonite Kovačić, OCD. 

O. Fridl u propovijedi je istaknuo da je „Marija uzor za shvaćanje ljudskog postojanja na zemlji, a time i model za naše dozrijevanje do konačne svrhe spasenja". To dozrijevanje i spasenje nam otežava zlo i Zli, kako kroz povijest, tako i danas, jer on nas želi svojim zamkama i lažima udaljiti od Boga i čovjeka, rekao je. „Nepravde, podjele i kriminal doista su u režiji Zmaja, zavodnika, jer on je zao i zloban osvetnik i kad prividno priskače u pomoć, nudeći svoj čamac za spašavanje. Mnoge potapa u čaši alkohola, brojne u modernim užicima, prevarama, lopovluku i zavođenju nevinih. Zmaj je simbol grijeha koji ima razarajuću moć; a grijeh puno nudi, ali malo daje i na kraju sve oduzima: oduzima mir, ljudsko dostojanstvo, prijatelje, obitelj", istaknuo je propovjednik. 

Tumačeći kako se sv. Iliji Bog objavio na gori Sinaju u blagom šapatu lahora, a ne u vihoru, vatri i potresu zaključio je „da Boga susrećemo u tihom djelovanju u malim stvarima i u šutnji koja je snažan govor i koja pomalo razotkriva smisao i svrhu povijesnih događaja". Među tim povijesnim događajima je i osnivanje karmela u Brezovici, kao oaze mira, molitve i žrtve, po osnivaču bl. Alojziju Stepincu, pred rat 1939. godine, a s nakanom da redovnice s milošću Božjom učine sve da se hrvatski narod potpuno preporodi u Kristu i da kiša milosti Božje natopi Crkvu zagrebačku i cijeli hrvatski narod. 

Večernju misu predvodio je župnik u zagrebačkoj Odri Vladimir Cvetnić, uz asistenciju bogoslova i ministranata. Pjevao je mješoviti pjevački zbor župe Brezovica pod ravnanjem mo Tomislava Novoselca, a hodočasnici su im se pridružili. 

„Dok smo mi ovdje i slavimo Majku Božju Karmelsku, dotle se na ulicama našega grada događa čudo neviđeno: naši 'Vatreni' nogometaši, na čelu s izbornikom Zlatkom Dalićem, vraćaju se iz Rusije sa Svjetskoga nogometnog prvenstva, gdje su osvojili srebrnu medalju. Ono što su učinili, Božje je djelo. Probudili su u našem narodu radost, nadu, čovjekoljublje i domoljublje", rekao je Cvetnić. „Ovih dana doživljavamo radost i ponos što smo Hrvati i katolici. Ovih dana se čuju po našim medijima riječi iz usta izbornika Dalića koje se gotovo nikada nisu čule: skromnost i poniznost. Zato želimo podijeliti osjećaje s tisućama Hrvata i radovati se s njima", istaknuo je Cvetnić, rekavši da se u tom ozračju slavi Majka Božja Karmelska koja je milenijska suputnica karmelskog Reda i 79-godišnja suputnica ovoga karmela. 

Na kraju misnih slavlja brojni vjernici primili su Gospin škapular i posvetili se Gospi Karmelskoj, za čiju su se svetkovinu redovnice i vjernici pripremali devetnicom molitava, psalama, himana i pjesama, kao i trodnevnom duhovnom obnovom. 

Prvi dan duhovne obnove, u petak 13. srpnja, misno slavlje predvodio je župnik u zagrebačkom Botincu Ivica Berdik koji je u homiliji obradio temu „Djevica Marija u životu mladih". Drugi dan, u subotu 14. srpnja, mr. Andrija Miličević govorio je o poniznosti i pouzdanju, a u predvečerje Gospe Karmelske, u nedjelju 15. srpnja, duhovnik bogoslova preč. Vlado Razum obradio je temu poruku: „Poziv i poslanje".

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Adventska duhovna obnova

12. prosinca 2021. (Franjevački samostan - Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb); s. Mirjam Peričić, OP "Praštanje za pojedinca - pomirenje za zajednicu"

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 2 (2021)
Vijesti 2 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi