Vijesti - Proslava 100. obljetnice rođenja fr. Rajmunda Kuparea

 

Proslava 100. obljetnice rođenja fr. Rajmunda Kuparea

Proslava 100. obljetnice rođenja fr. Rajmunda Kuparea Objavljeno: 26. 09. 2014 - 00:31

Nedavno vrbovačko slavlje 400. obljetnice Čudotvornog sv. Križa obogaćeno je u petak 26. rujna proslavom 100. obljetnice rođenja fr. Rajmunda Kuparea (Vrboska, 1914. - Zagreb, 1996.) u njegovoj rodnoj Vrboskoj na otoku Hvaru.

Padre Rajko, kako su ga od milja zvali, bio je veliki zaljubljenik u Vrbosku i sva obilježja rodnog zavičaja, stoga su mu se njegovi sumještani tom proslavom odužili kao svojevrsnim činom njegova povratka u rodni zavičaj. Rajmund Kupareo, krsnim imenom Luka, svojim je životom postao izričaj i tumač životnog usuda cijeloga hrvatskog naroda koji je kroz 20. st. bio izložen udarcima tuđine i poznatom hrvatskom usudu priznanja u tuđini, a zaborava u Domovini. No, boraveći izvan domovine u dalekom Čileu jačao je svoju zaljubljenost u rodni zavičaj. Svestranost stvaralačkog duha Rajmunda Kuparea, duhovnog sina sv. Dominika, očituje se na različitim područjima kulta i kulture. U njemu prepoznajemo otmjenog dominikanca, vrsnog znalca tomističke misle i njenih odraza u radovima posvećenim vrednotama i ljepoti, pjesnika i hrvatskog književnika, borca za hrvatsko ime i istinu o Hrvatskoj, skladatelja te nadasve čovjeka kršćanskih i zavičajnih nadahnuća.

Proslava 100. obljetnice Kupareova rođenja priređena je u organizaciji župe sv. Lovre i Društva prijatelja kulture baštine u Vrboskoj te uz pomoć Hrvatske dominikanske provincije. Na kući obitelji Kupareo, koja se nalazi na Rivi i u kojoj je Luka proveo rano djetinjstvo, postavljena je spomen-ploča koja ističe područja njegova djelovanja i interesa. Pošto su Faroski kantaduri iz Staroga Grada otpjevali himnu Republike Hrvatske, uslijedio je program otkrivanja spomen-ploče uz nazočnost hvarsko-bračko-viškoga biskupa Slobodana Štambuka, dominikanskog provincijala dr. fr. Ante Gavrića, generalnog vikara mons. Stanka Jerčića, vrbovačkog župnika don Emila Pavišića, ostalih svećenika, gostiju i Vrbovljana. Uz Kupareovu pjesmu "Povratak u zavičaj", pročitana je prigodna riječ akademika Tonka Maroevića kojeg s Kupareom vezuje isto hvarsko nebo.

Potom je u župnoj crkvi Sv. Lovre zahvalno misno slavlje predvodio biskup Štambuk, koji se u propovijedi osvrnuo na posebnost Kupareova života, njegovo izrastanje u duhovnu veličinu koja se najjasnije zrcali u pjesmi "Isus u mojoj lađi". Treći dio proslave doveo je sudionike slavlja na Pjacu nasuprot pročelja Gospine crkve-tvrđave (16. st.) gdje je uslijedio čin otkrivanja biste. Taj rad našeg uglednog kipara, Hvaranina i akademika Kuzme Kovačića svrstava se u niz mletačkih i hrvatskih umjetnika čija djela kriju vrbovačke crkve. Najprije se nazočnima obratio sam autor, ističući svoj doživljaj Kuparea kroz njegov duhovni i intelektualni trag u pisanoj riječi i ono što je kanio izreći kroz crte Kupareova lica. Potom je riječ akademik Radoslav Tomić dao presjek Kupareova obola na umjetničkom području pisane riječi i sve ono što ga određuje kao domoljuba koji je pokazao veliku brižnost prema hrvatskom imenu u dalekom Čileu. Provincijal Gavrić ocrtao je Kupareov ljudski i redovnički lik. Kao uvod u otkrivanje biste pročitan je ulomak iz romana Baraban u kojem Kupareo progovara o crkvi-tvrđavi pred kojom će odsada njegov pogled usmjeravati poglede prolaznika prema istom izvoru iz kojeg je on crpio stvaralačko i vjerničko nadahnuće. Bistu su otkrili hvarski biskup i dominikanski provincijal. Kroz to vrijeme odjekivalo je zvono Sv. Križa s crkve-tvrđave kao spomen na Kupareove najdojmljivije stranice vrbovačkih uspomena – a riječ je o spomenutom romanu – koji počinje zvukom zvona Sv. Križa.

Za sve sudionike upriličen je domjenak na Pjaci, a završni dio proslave bio je u župnoj crkvi, gdje se nazočnima obratio župnik i hvarski dekan don Emil Pavišić. Bilo je predviđeno da mr. Petar Radelj, kao najbolji poznavatelj Kupareova života i djela, održi prigodno predavanje, zbog spriječenosti njegov je tekst "Kupareove spone s Vrboskom" pročitala prof. Frankica Peronja. Na svršetku proslave otpjevana je vrbovačka pjesma "Zdravo Križu" kao izričaj duhovne povezanosti s Kupareom i znak da se stota obljetnica njegova rođenja slavi o 400. obljetnici Čudotvornog sv. Križa. Želeći da ta proslava ostavi dubljeg traga u svijesti Vrbovljana te kao spomen na Kupareov život i ljubav prema zavičaju tiskana je knjižica "Rajmund Kupareo. Tragovi života zagledanog u ljepotu stvorenoga" u izdanju župe sv. Lovre i Društva prijatelja kulturne baštine Vrboska. Taj će rad uskoro biti svima dostupan putem interneta. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. 10. 2020. OTKAZANO

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

Izborna skupština HRK

15. listopada 2020. godine u Franjevačkom samostanu u Dubravi (Zagreb)

Vijeće HBK za UPŽ i DAŽ

Susret Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ s (nad)biskupijskim povjerenicima za UPŽ i DAŽ: 28. listopada 2020. u 10.00 sati (Ksaverska cesta 12a).

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi