Vijesti - Proslava zlatnog jubileja 15 milosrdnih sestara sv. Križa

 

Proslava zlatnog jubileja 15 milosrdnih sestara sv. Križa

Proslava zlatnog jubileja 15 milosrdnih sestara sv. Križa Autor: ika
Objavljeno: 14. 07. 2018 - 23:04

U tijeku svečane koncelebrirane mise koju je 14. srpnja u samostanskoj crkvi milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovu predvodio đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić samostanska zajednica obilježila je zlatni jubilej 15 sestara. Slavljenice su s. Noemija Sučić, Tiborjanci, s. Božislava Tomašević, Vidovice, s. M. Snježana Kmet, Poljanci, Oprisavci, s. Ida Zdravčević, Beketinci, Vuka, s. Palmira Zovkić, Privlaka, s. Agnezina Majdančić, Đakovo, s. M. Mihaela Kapelac, Prnjarovac, s. Pavla Barbarić, Polje, Derventa, s. Julija Veselovac, Sv. Đurađ, Podravski Podgajci, s. Lovorka Jukić, Vukovar, s. Roza Briševac, Nuštar, s. Antonija Kulić, Dugobabe, s. M. Bernardica Golubičić, Bošnjaci, s. Slavomira Cindrić, Cerna te s. Beatrica Krstačić (misionarka u Brazilu), Mundarije, o. Rab.

Prije početka misnoga slavlja rektor samostanske crkve vlč. Zdenko Ilić pročitao je imena slavljenica, kao i župa iz kojih potječu, zahvaljujući Bogu za primjer ustrajnoga služenja tijekom 50 godina redovničkih zavjeta. Slijedila je svečana procesija, predvođena nadbiskupom i svećenicima, u kojoj su sestre jubilarke ušle u crkvu sa zapaljenim svijećama.

Okružene samostanskom zajednicom i sestrama pridošlim iz okolnih mjesta, te brojnom rodbinom i uzvanicima, sestre jubilarke su nakon homilije obnovile svoje zavjete pred vrhovnom poglavaricom s. Marijom Brizar, potvrđujući Bogu svoju vjernost do kraja života. S. Marija njihove je zavjetne obrasce položila na oltar. Slavljenice su svoje Prve zavjete položile u godini kada je Hrvatska provincija milosrdnih sestara sv. Križa obilježavala stotu obljetnicu svojih početaka u Đakovu. U godini kada Provincija obilježava 150 godina dolaska prvih sestara u Đakovo, slavljenice zahvaljuju Bogu za 50 godina života po zavjetima u toj redovničkoj Družbi.

Tumačeći Matejevo evanđelje (11, 25-30): Hvala ti, Oče, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima… nadbiskup Hranić u homiliji je istaknuo da su „mudri i umni" oni koji nisu bili spremni prihvatiti Isusov navještaj i koji su bili neosjetljivi za njegove riječi zbog samodostatnosti, uskoće pogleda i siromaštva duha. Istaknuo je zatim da su maleni oni koji se pred Bogom osjećaju slabima i grešnima, koji priznaju svoju nedostatnost te su otvoreni za njegovu pomoć i milosrđe. Zahvalio je potom sestrama jubilarkama što su tijekom svojega života htjele pripadati Isusovim siromasima i biti malene. To su ostvarile živeći evanđeoske savjete siromaštva, poslušnosti i čistoće. Ostale su vjerne Bogu i Crkvi, plivajući protiv struje i onda kada je bilo jako teško.

Svečanost slavlja uveličao je samostanski zbor pod ravnanjem s. M. Svjetlane Paljušević. Na kraju mise okupljeni su zajedno sa sestrama jubilarkama još jednom zahvalili Bogu za vjernost u njegovoj službi pjesmom Tebe Boga hvalimo. Slavljenice su se zatim uputile u Dvoranu sv. Josipa, gdje su im svećenici, zajedno s nadbiskupom i sestrama poglavaricama, izrazili svoje čestitke. Potom su svi zajedno pošli na Ljetnu terasu Centra Amadea na zajedničko druženje s rodbinom i uzvanicima.

Svečanosti zlatnih zavjeta prethodile su duhovne vježbe koje je vodio fra Robert Perišić, OFM, gvardijan i župnik župe sv. Križa u zagrebačkom Sigetu.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Adventska duhovna obnova

12. prosinca 2021. (Franjevački samostan - Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb); s. Mirjam Peričić, OP "Praštanje za pojedinca - pomirenje za zajednicu"

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 2 (2021)
Vijesti 2 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi