Vijesti - Proslava Dana posvećenog života Sisačke biskupije

 

Proslava Dana posvećenog života Sisačke biskupije

Autor: ika
Objavljeno: 05. 02. 2017 - 08:41

Proslava Dana posvećenog života, Dana života i sedme obljetnice proslave ponovne uspostave Sisačke biskupije održana je u nedjelju 5. veljače u katedrali Uzvišenja sv. Križa u Sisku. Svečano misno slavlje predvodio je sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s kancelarom biskupije mons. Markom Cvitkušićem, povjerenikom za pastoral osoba posvećenog života fra Goranom Rukavinom i više svećenika, a slavlju su uz redovnice i redovnike nazočili i članovi zajednice „Vjera i svjetlo" predvođeni povjerenicom za osobe s invaliditetom Željkom Šemper.

U homiliji, govoreći o Danu života i Danu posvećenog života, biskup Košić zapitao se što ih to povezuje? „Kada ima života, kad se djeca rađaju i roditelji vesele brojnijem potomstvu, ima i zvanja za svećeništvo i redovništvo. Tako je Dan osoba posvećenog života obilježen prije svega molitvom za odaziv u duhovna zvanja, za redovnike i redovnice", rekao je biskup, podsjetivši kako u Sisačkoj biskupiji djeluje sedam ženskih i šest muških redovničkih zajednica. „Ovo je i prilika da ja kao biskup zahvalim svim našim redovnicima i redovnicama na svjedočanstvu Bogu posvećenog života i požrtvovnom radu za dobro Crkve". 

U nastavku osvrnuvši se na poruke pape Franje i predsjednika Vijeća HBK za ustanove posvećenog života biskupa Zdenka Križića, biskup Košić zapitao se kako pronositi radosnu vijest o Kraljevstvu Božjem i milosrdnoj Božjoj ljubavi. „Sv. Pavao piše – čuli smo u Prvoj poslanici Korinćanima: 'ne dođoh s uzvišenom besjedom ili mudrošću navješćivati vam svjedočanstvo Božje jer ne htjedoh među vama znati što drugo osim Isusa Krista, i to raspetoga... I besjeda moja i propovijedanje moje ne bijaše u uvjerljivim riječima mudrosti, nego u pokazivanju Duha i snage da se vjera vaša ne temelji na mudrosti ljudskoj, nego na snazi Božjoj'. Dakle, u središte svega našeg djelovanja treba staviti Isusa Krista, Raspetoga! Tako nismo nikada mi važni, nego je uvijek bitan On o kojem svjedočimo da je nama učinio velika djela te i sve druge pozivamo da ga upoznaju i dožive njegovu ljekovitu prisutnost u svome životu. U Evanđelju pak Isus kaže svojim učenicima: 'Vi ste svjetlost svijeta. Ne može se sakriti grad što leži na gori. Niti se užiže svjetiljka da se stavi pod posudu, nego na svijećnjak da svijetli svima u kući. Tako neka svijetli vaša svjetlost pred ljudima da vide vaša dobra djela i slave Oca vašega koji je na nebesima'. Mi ne želimo biti svjetlo, kao ni sveti Ivan Krstitelj, za koga Ivan Evanđelist kaže: 'Ne bijaše on svjetlo nego da posvjedoči za Svjetlo'. Premda vjerujemo i znamo da je samo Krist 'Svjetlo svijeta', taj grad koji je na gori, koji sve privlači i svima osvjetljava put, on to isto kaže i nama: vi ste svjetlo svijeta. Mi smo dakle pozvani biti svjetiljke, oni koji nose svjetlo, oni koji svjedoče za svjetlo. Ako naime Krist – svjetlo svijeta ispuni našu dušu do kraja, tada i mi svijetlimo – Kristom Gospodinom. Ne sobom, već njime", rekao je biskup, dodavši kako upravo prorok Izaija u čitanju govori kako se to očituje. 'Podijeli kruh svoj s gladnima, uvedi pod krov svoj beskućnike, odjeni onog koga vidiš gola i ne krij se od onog tko je tvoje krvi. Tad će sinut poput zore tvoja svjetlost i zdravlje će tvoje brzo procvasti... Ukloniš li iz svoje sredine jaram, ispružen prst i besjedu bezbožnu, dadeš li kruha gladnome, nasitiš li potlačenog, tvoja će svjetlost zasjati u tmini i tama će tvoja kao podne postati'. „To je dakle put: naš bližnji koji je potreban naše ljubavi, kojemu mi možemo pomoći i tako ćemo pronijeti Krista Gospodina kao Svjetlo svijeta i obasjati njime sve ljude. Zadatak je težak, ali i lagan. Težak je jer traži da se cijeli dadnemo, do kraja izručimo njemu, našemu Gospodinu, a lagan je jer – kad to učinimo – više ne vodimo mi naš život niti djelovanje, već sve to u nama izvodi on, koji nas prosvjetljuje i ispunja, koji nas vodi i daje nam svoga Duha, svoju snagu da činimo dobro, da iskazujemo našim bližnjima Božju ljubav", zaključio je biskup te na kraju pozvao okupljene da mole i za njega jer se navršava osamnaest godina otkako je zaređen za biskupa. 

Misno slavlje animirao je Zbor mladih katedralne župe i članovi zajednice „Vjera i svjetlo".

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
XXXVII. REDOVNIČKI DANI

Dar vjernosti - radost ustrajnosti
Split, 17-18. rujna 
Dubrovnik, 18. rujna
Zagreb, 24-25. rujna
Rijeka, 25. rujna
Đakovo (Osijek), 2. listopada

Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

53. Skupština HRK

13. - 14. listopada u Franjevačkom samostanu (Avenija Gojka Šuška 2)

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi