Vijesti - Priopćenje Hrvatske pokrajine DI povodom zloupotrebe prostora isusovačke crkve u Dubrovniku

 

Priopćenje Hrvatske pokrajine DI povodom zloupotrebe prostora isusovačke crkve u Dubrovniku

Autor: ika
Objavljeno: 09. 03. 2018 - 09:40

Povodom sablažnjive zlorabe prostora isusovačke crkve sv. Ignacija Lojolskoga u Dubrovniku, u svrhu snimanja dokumentarnog filma njemačke produkcije „The Colour Nude", Hrvatska pokrajina Družbe Isusove izražava žaljenje i pogođenost što su taj sveti prostor i dobra volja dubrovačke Rezidencije Družbe Isusove da tu, jednu od najljepših baroknih crkvi u Hrvatskoj, učini dostupnom moliteljima i posjetiteljima, zlorabljeni za primitivni i svetogrdni aktivizam pod krinkom umjetnosti. Kao što je ranije bilo rečeno, nitko od uključenih aktera nije tražio dopuštenje za fotografiranje i snimanje u Crkvi, niti bi ga za neprikladnu svrhu ikada dobio.

U četvrtak 8. ožujka 2018., nakon nadoknade za čin oskvrnuća i blagoslova, crkva sv. Ignacija vraćena je u liturgijsku uporabu. Zahvaljujemo dubrovačkom biskupu, mons. Mati Uziniću, na brzoj i učinkovitoj reakciji na sablažnjivi čin te na predvođenju obreda blagoslova. Podržavamo također akciju pravosudnih organa Republike Hrvatske da se pravnim sredstvima pošalje upozorenje svima koji se ne susprežu vrijeđati kršćanske vjernike i svetinje u svrhu vlastite samopromocije.

Pridružujemo se pozivu oca Biskupa medijima da ne objavljuju neprimjerene fotografije koje su nastale u dubrovačkim sakralnim objektima. Naime, postoje naznake da su i druge dubrovačke crkve zlorabljene s istom ili sličnom nakanom u zdanje vrijeme, ali i prije nekoliko godina. Podržavamo također inicijativu da se osigura nadzor nad svetim prostorima na području Dubrovačke biskupije. Očekujemo i podršku civilne uprave, budući da su crkveni prostori kao vrijedni kulturni spomenici važan dio turističke ponude. Svakako nam je stalo da crkva sv. Ignacija Lojolskoga u Dubrovniku ostane bez naplate dostupna moliteljima i posjetiteljima, kao što je do sad bilo, dokle god to bude moguće.
Zahvaljujemo svim vjernicima koji su se u velikom broju odazvali na euharistijsko klanjanje i svetu misu povodom blagoslova Crkve.

Isusovački red je u Dubrovnik došao nedugo nakon osnivanja, već 1559. godine. Crkvu isusovačkog kolegija i rezidencije, posvećenu osnivaču Družbe Isusove sv. Ignaciju Lojolskome, projektirao je arhitekt i slikar svjetskoga glasa, časni brat isusovac Andrea Pozzo, a dovršena je 1725. godine. Nakon ponovne uspostave Družbe Isusove u 19. stoljeću, isusovci u Dubrovniku bez prekida pastoralno djeluju od 1852. godine do danas. Budući da su obrazovali mnoge dubrovačke velikane, poput Ruđera Boškovića, Ivana Gundulića, Marina Getaldića, Luke Sorkočevića, bitno su pridonijeli kulturnom identitetu Grada, kaže se u priopćenju koje potpisuje provincijal o. Dalibor Renić S.J.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Škola za novakinje - ljetni semestar 2018/19.

Semestar započinje 7. veljače, a završava 2. svibnja 2019.

Korizmena duhovna obnova za mlade kroz bibliodramu

30. ožujka 2019. u samostanu Klanjateljica Krvi Kristove u Zagrebu, Miramarska cesta 100, od 9.30 do 17.30.

Seminar za sestre juniorke

Od 3. do 6. svibnja 2019. u Karmelu sv. Ilije na Buškom jezeru (Zidine, Bosna i Hercegovina)

Vijećanje redovničkih odgojitelja

Od 16. do 18. svibnja 2019. u Ličkom Osiku

Izdavaštvo

Vijesti
Vijesti
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Ekonomija u službi karizme i poslanja
Ekonomija u službi karizme i poslanja
Susret, br. 10., god. VI., 2018.
Susret, br. 10., god. VI., 2018.
Vijesti
Vijesti

Linkovi