Vijesti - “Raširi prostor svog šatora” (Iz 54,2)

 

“Raširi prostor svog šatora” (Iz 54,2)

“Raširi prostor svog šatora” (Iz 54,2) Autor: hrk
Objavljeno: 10. 03. 2018 - 11:28

Zaključna poruka XVIII. generalne skupštine UCESM-a

Zaključna poruka UCESM-a upućena je svim redovnicima i redovnicama u Europi i želi pružiti poticaj i nadahnuće kako bi se još bolje nosili s problemima migranata i izbjeglica.

Tijekom ovih nekoliko dana, imali smo priliku doživjeti veliko jedinstvo u različitosti. Okupljeni kao redovnici i redovnice Europe, čuli smo poziv Boga i Crkve da izađemo ususret osobama u potrebi. 

Duboko nas pogađa patnja milijuna ljudi raseljenih po svijetu i unutar Europe. Kao UCESM (Unija europskih konferencija viših redovničkih poglavara) želimo raširiti prostor svoga šatora kako bismo im pružili dobrodošlicu.   

Nadahnuti evanđeljem Isusa Krista, potaknuti Duhom Svetim i izazovima o kojima smo slušali sve ovo vrijeme što smo ga proveli zajedno, nastaviti ćemo se zauzimati za migrantsku populaciju u Europi. Poštujući i braneći dostojanstvo i prava svih migranata, nastojati ćemo odgovoriti na njihove potrebe pružanjem pratnje i usluga te zalaganjem za ta prava. 

UCESM, koji obuhvaća međukulturalne zajednice u Crkvi u Europi, zauzima se za svoju raseljenu braću i sestre u prijateljstvu i molitvi. Podupiremo njihovo pravo da imaju dom. Naša je želja da budemo otvoreni svima srcem koje sluša. 

Svi smo pozvani da izađemo, da se susrećemo s migrantima i konkretno se založimo za njih u kongregacijama i zajednicama u kojima živimo. Upravo ćemo udružujući se na tome svjetskom putu razumijevanja i zalaganja biti proročki svjedoci Božje ljubavi prema svim ljudima. Ljubeći jedni druge, svojega bližnjeg kao drugog i drukčijeg, prostor će se našega srca raširiti i naš će "šator" zakriliti još mnoštvo drugih. 

Snagov, 9 ožujka 2018.

XVIII. generalna skupština UCESM-a održana je od 5. do 10. ožujka 2018. u Snagovu (Rumunjska)

U subotu 10. ožujka 2018. završena je XVIII. generalna skupština UCESM-a u karmelskom samostanu u Snagovu, Ciofliceni, u Rumunjskoj. Devedesetak izaslanika gotovo svih europskih Konferencija te predstavnici UISG-a, USG-a i CCEE-a, okupili su se pod temom "Raširi prostor svog šatora" (Iz54,2). 

Susret predsjednika, potpredsjednika i generalnih tajnika nacionalnih Konferencija redovnika i redovnica organizira se svake dvije godine naizmjence u nekoj zemlji Istočne i Zapadne Europe, po mogućnosti na mjestima hodočašća (Fatima, Częstochowa, Lourdes, Tirana). UCESM je osnovan da bi pružio europskim Konferencijama  mogućnost za susret i pitanje koje je više puta iskrsnulo tijekom rasprava bilo je: koja je svrha UCESM-a? Je li UCESM doista potreban Konferencijama? 

Tema je okupila 34 Konferencije iz 27 zemalja: vodio se govor o migraciji i redovničkom životu. "Raširi prostor svog šatora", navod iz Knjige proroka Izaije, pozvao je sudionike na promišljanje o svojoj odgovornosti za problematiku izbjeglica, ali i o internacionalizaciji redovničkih ustanova, novoj evangelizaciji te suradnji između njih i biskupa. Govornici su pristupili temi s različitih gledišta. 

Otac Lucian Bobarnac, OFM, izložio je franjevački projekt za izobrazbu Roma i potporu romskom stanovništvu na sjeveru Rumunjske. O. José García, SJ, govorio je o Isusovačkoj službi za izbjeglice, osnovanoj 1980., koja pruža pomoć migrantima tako što im stoji na raspolaganju svojim uslugama ili jednostavno svojom prisutnošću. S. Cécile Renouard, sestra asumpcionistkinja i voditeljica istraživačke skupine posvećene ekologiji na Sveučilištu u Parizu, govorila je o našem životu u svjetlu enciklike "Laudato Si". Svi su govornici naglasili da vapaj siromaha i vapaj Zemlje nisu odijeljeni jedan od drugoga. Sestra Adina Balan, CJ, iz Rumunjske, član udruge  RENATE-a (Mreža redovnica Europe u suzbijanju trgovine ljudima), izvijestila je o strahovitim situacijama u kojima žive žrtve – najčešće žene i djeca – trgovine ljudima. Brat Alois de Taizérazvio je temu integracije u ekumenizmu. 

Došavši iz Rima, msgr. José Carballo pridružio se sudionicima i počastio ih dugim i zanosnim govorom o važnosti redovničkog života u Europi, temeljenim na Smjernicama za upravljanje imovinom u ustanovama posvećenog života, dokumentu koji je nedavno preveden na više jezika. 

Predsjednica i generalna tajnica UISG-a, sestra Carmen Sammut i sestra Patricia Murray, izvijestile su o projektu za izbjeglice u Lampedusi na Siciliji. Otac Felix Mushobozi iz USG-a govorio je o projektu Braće marista i salezijanaca za sirijske izbjeglice u Libanonu. 

Kako su dani protjecali, postajalo je sve jasnije da su naši unutarnji šatori zamašniji nego što se izvana čini. 

Bogatstvo redovničkog života u Europi očitovalo se otvaranjem prema drugim kulturama, od kojih svaka ima vlastita usmjerenja. Svrha UCESM-a jest da postoji. On olakšava susrete između Konferencija u Europi i može – ako se za to ukaže potreba – oblikovati radne skupine nacionalnih Konferencija te otvoriti teme koje su važne za sve. UCESM ima mali ured u Bruxellesu, čija je generalna tajnica sestra iz Nizozemske Marjolein Bruinen (sestra dominikanka), a izvršna tajnica gđa Nicole Jacqué. Članova Konferencija ima 39, dolaze iz 28 zemalja i predstavljaju oko 230 000 redovnika i redovnica. 

Zadnjeg dana izabran je novi predsjednik. Otac pijarist Zsolt Labancz (43), predsjednik Mađarske konferencije, okončati će mandat o. Giovannija Peraginea, koji je prošlog kolovoza imenovan biskupom u južnoj Albaniji. Sestra Danièle Faltz (DCN) iz Luxembourga ostaje potpredsjednica. Novi izbori će biti 2020. 

XVIII. generalnu skupštinu UCESM-a na mjestu su događanja organizirale dvije Rumunjske konferencije (muškarci i žene): pozvale su rumunjsku pjesnikinju i aktivisticu za ljudska prava Anu Blandianu na zanimljivo večernje predavanje popraćeno raspravom sa sudionicima. Vođe Rumunjske crkve došli su slaviti ili koncelebrirati euharistiju, uključujući msgr. Ioana Robua, biskupa Bukurešta, grkokatoličkog biskupa msgr. Mihai Fratila i msgr. Florentina Crihalmeanua iz eparhije Cluj-Gherla. Moderatorica je bila sestra Denise Boyle iz Irske, dok je svakodnevni rad bio u rukama sestre Marjolein i gđe Nicole. Još se ne zna gdje će se održati iduća, XIX. generalna skupština: u razmatranje dolaze Malta, Ukrajina i Njemačka.     

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

28. veljače - 23. svibnja 2024.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

19. - 21. travnja 2024. (Split - Kamen, Sv. Mihovila 43)
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: p. Vatroslav Halambek SJ
Prijave do: 19. ožujka 2024.

Stručni skup za tajnice i ekonome

26. - 28. travnja 2024. (Lužnica, Lužnički odvojak 3)
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, prof. Ivan Milotić i p. Siniša Štambuk SJ
Prijave do: 26. ožujka 2024.

Susret sestara s prvim zavjetima

10. - 12. svibnja 2024. (Masna Luka, Park prirode Blidinje, BiH)
Tema: Bogu posvećene osobe i život s medijima
Voditelji: fra Andrija Majić OFM i prof. Danijel Labaš
Prijave do: 10. travnja 2024.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Krk, 23. svibnja 2024.
Prijave do: 23. travnja 2024.

Stručni skup za više redovničke poglavarice

4. - 5. lipnja 2024. (Zagreb, Slavoljuba Bulvana 4)
Tema: Posvećeni život pred izazovima zlostavljanja
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša
Prijave do: 4. svibnja 2024. 

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. lipnja 2024. (Livno - BiH, Savezne Republike Njemačke 5)
Tema: Autoritet u Kristovu duhu
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 7. svibnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi