Vijesti - Premijerno prikazan film “The Seven Days of Creation”

 

Premijerno prikazan film “The Seven Days of Creation”

Premijerno prikazan film “The Seven Days of Creation” Objavljeno: 31. 01. 2014 - 19:42
U okviru priprave za proslavu Dana posvećenoga života u svečanoj dvorani "Antun Bauer" Filozofskog fakulteta Družbe Isusove u Zagrebu u petak, 31. siječnja premijerno je prikazan filma "The Seven Days of Creation" (Sedam dana stvaranja) o stvaralaštvu p. Marka Bobaša iz dominikanskog samostana sv. Dominika u Dubrovniku.

U ime Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica (HKVRPP) pozdravnu riječ uputio je član Vijeća HKVRPP-a i predsjednik Povjerenstva za trajnu formaciju redovnica i redovnika provincijal Hrvatske dominikanske provincije p. Anto Gavrić. Podsjetio je, kako je redovništvo veliko bogatstvo u životu Crkve.

Gledajući na prvi pogled samo statističke podatke, u Hrvatskoj ima oko četiri tisuće redovnica i redovnika. Redovnica je triput više. No, imamo doista pravo bogatstvo redovničkog mozaika: 40-tak različitih ženskih i dvadesetak različitih muških zajednica, te 17 klauzurnih samostana redovnica. Brojni su samostani prave oaze mira i duhovnosti. Doista pravo bogatstvo, ali i velika snaga za život i živost Crkve. Uzmemo li u obzir prisutnost redovnica i redovnika od dječjih vrtića, škola, fakulteta, bolnica, do njihova angažmana i prepoznatljivog rada u katehizaciji, medijima, karitativnim ustanovama, pastoralu, vođenju župa,  znanstveno-istraživačkom radu, zaključujemo kako je nezamislivo lice Crkve u Hrvata bez znakovitog obola koji daju redovnici i redovnice, rekao je p. Gavrić, te uputio na riječi koje su u poruci za ovogodišnji Dan posvećenog života naglasili predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za ustanove posvećenoga života i družbe apostolskoga života dubrovački biskup Mate Uzinić i predsjednik HKVRPP o. Vinko Mamić, OCD. Tako u poruci čitamo, da „redovnici mogu i trebaju biti preteče obnove Crkve. Samo ako ne dopustimo da nam se ukradu radost evangelizacije, radost nade, radost zajednice, radost bratske ljubavi i naposljetku ― radost evanđelja, bit ćemo sposobni, koliko god nas to stajalo, za iskorak i duboku obnovu, koja je sposobna dovesti do naše preobrazbe, a po nama i do preobrazbe naših zajednica. Krist je već platio svu cijenu obnove za nas. Zagledani u njega, jedini smisao našeg posvećenog života, i mi možemo dati svoj obol.“

Na kraju p. Gavrić je istaknuo, kako se ovom projekcijom, kao i konferencijom za novinare koja je također o proslavi Dana posvećenog života organizirana prije nekoliko dana želi javnosti predstaviti jedna nova dimenzija redovničkog života.

Autor filma, priznati hrvatski fotograf i snimatelj Marko Vrdoljak, kojemu je ovo prvi dugometražni film u kratkom obraćanju se prisjetio kako je prije nekoliko godina upoznao fr. Bobaša prilikom snimanja fotografija za monografiju. A sam film je odlučio snimiti iz zahvalnosti Bogu na talentu koji mu je dan, jer kako je naglasio „talent fotografije mu je doslovno darovan“, jer nikada o fotografiji nije učio. U ovoj prigodi autor filma je ispričao nekoliko zgoda sa snimanja koje je i u stvarnosti trajalo sedam dana.

Nakon što je projekciran jednosatni film. prisutnima se obratio i sam p. Marko Bobaš, OP. Izričući zahvalu autoru filma, naglasio je, kako se druženjem s njim obogatio, jer vidio je da on „ima veliku ljubav i zahvalnost Bogu za dar“. Njega je to potaknulo na promišljanje njegova redovničkog i svećeničkog poziva, jer mu je Vrdoljak otkrio novu perspektivu u vidu ljubavi i zahvalnosti. Pojasnio je, kako Vrdoljak ne pristupa svojem talentu kao 'siroče', već kao ljubljena osoba. A razlika je vidna. Naime, pojasnio je p. Bobaš pristupati vlastitom talentu kao 'siroče', znači ne prijetiti dar. Stoga je Vrdoljakov pristup pravi pristup. P. Bobaš je pozvao prisutne da i oni malo pomalo otkrivaju tko su i što su, i što im je Bog dao. Tako će svatko i u svom životu otkriti svoj „sedmi dan“, dan zahvalnosti.

Film "The Seven Days of Creation" sniman je u dominikanskom samostanu u Dubrovniku, te dijelom na dubrovačkim ulicama. Gledatelji dijelom mogu „prošetati“ monumentalnim zdanjem dominikanskog samostana, te zaviriti i u bogatu knjižnicu.  Uz niz zvučnih efekata i glazbene podloge koju je skladao p. Anto Bobaš, film je bez govora. No, to ni u kom slučaju ne umanjuje razumljivost fabule filma: slijed stvaranja (od skice, pronalaska materijala, oblikovanja) nadahnut molitvom „sedmoga dana“ pretače se u zahvalnost. Krajem prošle godine film je prikazan na Festivalu “Popoli e Religioni” u Italiji (Terni – Nani – Amelia).

Svečanu premijeru filma, pjevanjem je obogatio Zbor sestara milosrdnica Provincije Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije pjesmom „Velik je Gospodin“  s. Lujze Kozinović (1897.-1975.), milosrdnice, vrsne glazbene pedagoginje, zborovođe i skladateljice. Program je vodila dr. Tanja Baran. (mb)

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Novicijatska škola

Predavanja zimskog semestra:
7. listopada - 17. prosinca 2020.

Vijeće HBK za UPŽ i DAŽ

Susret Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ s (nad)biskupijskim povjerenicima za UPŽ i DAŽ: 28. listopada 2020. u 10.00 sati (Ksaverska cesta 12a). OTKAZANO

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi