Vijesti - Preduskrsna duhovna obnova za redovnice

 

Preduskrsna duhovna obnova za redovnice

Autor: ika
Objavljeno: 18. 03. 2018 - 18:34

U svetištu Gospe od Zdravlja u Splitu održana je u nedjelju 18. ožujka preduskrsna duhovna obnova za gotovo 150 redovnica grada Splita i okolice, koju je vodila prof. Maja Jakšić, suradnica Bračnog i obiteljskog savjetovališta Splitsko-makarske nadbiskupije.

Nakon pozdrava, u službu riječi uveo je biskupski delegat za redovnice fra Petar Lubina pripominjući da nas je na Čistu srijedu uz obred pepeljenja, bogoslužje podsjetilo na potrebu da preispitamo svoj odnos s Bogom: ako smo se od njega udaljili, pozvani smo da napravimo zaokret. Po našim redovničkim zavjetima on nas je, kao i Majku Isusovu, učinio svojim miljenicima. Tako je korizma za nas poziv da učvrstimo svoju vjeruju u evanđelje, koje nam pokazuje put kojim ići kako bismo ostvarili sreću na ovozemaljskom putu i našli se na kraju s Bogom zauvijek u slavi.

Nakon službe riječi, uslijedilo je prigodno razmatranje o duhovnom majčinstvu. Prof. Jakšić najprije se zadržala na samom pojmu majčinstva, koji sve do nedavno nije trebalo tumačiti. Pod tim se mislilo na majku i dijete koje rađa. Svatko od nas ima u sebi sliku majke, ali i sliku o majci. Kakva je ona? Jesmo li zadovoljni s majkom koju smo imali, što bismo mi izmijenili da smo bili na njezinu mjestu, što bi bilo bolje, a što gore? Međutim, ako danas pokušamo utipkati u tražilicu riječ majčinstvo, vidjet ćemo cijelu lepezu različitih značenja za taj pojam, što znači da se majčinstvo danas shvaća na mnogo načina. Predavačica je upozorila na različite devijacije pojma majčinstva i ukazala na važnost duhovnoga majčinstva. Pri tome je posebno istaknula iz 19. stoljeća sl. Božju Anu Mariju Marović, Hrvaticu iz Boke Kotorske, koja je bila glazbena i likovna umjetnica, učiteljica, utemeljiteljica redovničke družbe u Veneciji te je na taj način ostvarila svoje majčinstvo i postala uzor mnogima.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. 10. 2020. OTKAZANO

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

Izborna skupština HRK

15. listopada 2020. godine u Franjevačkom samostanu u Dubravi (Zagreb)

Vijeće HBK za UPŽ i DAŽ

Susret Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ s (nad)biskupijskim povjerenicima za UPŽ i DAŽ: 28. listopada 2020. u 10.00 sati (Ksaverska cesta 12a).

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi