Vijesti - Održane franjevačke pučke misije na Krku

 

Održane franjevačke pučke misije na Krku

Održane franjevačke pučke misije na Krku Autor: ika
Objavljeno: 18. 03. 2018 - 11:18

„Danas mi je boraviti u tvojoj kući"

Na poziv župnika Ivana Kordića od nedjelje 11. ožujka do nedjelje 18. ožujka održane su franjevačke Pučke misije u župi Presvetog Trojstva u Puntu a tema misija bila je „Danas mi je boraviti u tvojoj kući". Voditelji duhovne obnove bili su svećenici i bogoslovi Franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, te gvardijan franjevačkog samostana na Košljunu fra Diego Diklić, a koordinator misija bio je fra Ivan Matić, voditelj „Kuće susreta Tabor" u Samoboru.

Misije su započele svečanom misom koju je u nedjelju 11. ožujka predslavio umirovljeni biskup Valter Župan i koji je tom prigodom misionarima podijelio misionarsko poslanje i znak toga poslanja - tau.

Tema dana misija u ponedjeljak 12. ožujka bila je „Poziv i poslanje", a nakon jutarnje molitve pred Presvetim vjernici su imali prigodu osobno razgovarati s misionarima. Održan je susret sa školskom djecom iz trećega, četvrtoga i sedmog razreda. U popodnevnim satima slavljena je misa, te navještaj fra Ivana Matića o temi dana. Nakon mise misionari su pohodili obitelji. U susretima s obiteljima uz upoznavanje i druženje, razmatran je evanđeoski odlomak o Zakeju.

Utorak, 13. ožujka, misionari su započeli program Jutarnjom molitvom i klanjanjem. Posjetili su drugi i prvi razred te dječji vrtić. Po povratku u samostansku kapelu u kojoj je izloženo Presveto izmolili su Srednji čas i završili klanjanje. Popodnevni program počeo je molitvom krunice, zatim navještaj na temu zajedništva. Misu je predvodio fra Mate Bašić s prigodnom propovijedi. Nakon mise misionari su pohodili obitelji.

Srijeda, 14. ožujka, započela je redovitom molitvom Jutarnje i klanjanjem. Kao i svaki dan svećenici su bili na raspolaganju za ispovijed i razgovor vjernicima. Misno slavlje toga dana predvodio je fra Tomislav Faletar, magister novaka. Program je nastavljen u crkvi svjedočanstvima o pozivu braće. Svoje iskustvo poziva posvjedočila su braća novaci, fra Silvio i fra Dorian, te fra Darko Tepert. Susret je završio pjesmama koje su tu večer animirali novaci.

Razmatranje o euharistijskom otajstvu bilo je u središtu u četvrtak 15. ožujka. Toga dana su se misionari susreli s učenicima petoga, šestoga i osmoga razreda, te s djecom iz vrtića u sklopu svoga samostana drže sestre karmelićanke. Fra Diego Deklić predvodio je euharistijsko slavlje te večeri. Program se nastavio klanjanjem koje je vodio fra Ivan Matić. Nakon klanjanja u samostanu sestara bilo je druženje sa simpatizerima karmelske duhovnosti i nositeljima škapulara. Tema dana u petak 16. ožujka bilo je milosrđe. Jutarnji molitveni početak u samostanskoj kapeli nastavljen je molitvom do podne kada završeno klanjanje molitvom Srednjega časa. Tema milosrđa nastavljena je u crkvi popodne programom od križnoga puta, navještaja, te misom koju je predvodio fra Darko Tepert i susretom s roditeljima djece osnovne škole i dječjega vrtića. Na susretu je fra Darko održao prigodni nagovor.

U subotu se misionari uz uobičajeni molitveni program susreli sa članovima zajednice „Vjera i Svjetlo", koji su se okupili u prostorima župne kuće. Misionari su se upoznali s poslanjem te zajednice i njihovom skrbi o onima koji su u potrebi. Nakon toga susreta nastavljena je pobožnost u crkvi, krunica i navještaj na temu Blažene Djevice Marije. Misa koju je predvodio fra Ivan Matić započela je ulaznom procesijom s kipom BDM, te je izmoljena molitva posvete cijele župe Bezgrešnom Srcu Marijinu. Nakon mise bio je susret s mladima i srednjoškolcima. Misionari su na tom susretu posvjedočili o svom pozivu i zvanju. Razgovaralo se o obraćenju i nekim novim načinima evangelizacije u župnoj zajednici.

U nedjelju 18. ožujka, bio je dan zajedništva, zahvale i poslanja. Župu je toga dana pohodio mjesni biskup Ivica Petanjak, koji je predvodio misno slavlje. Biskup se zahvalio misionarima i potaknuo vjernike na misionarsko poslanje. Istaknuo je da ono što su misionari sijali u njihova srca sada mora u djelatnoj ljubavi donositi evanđeoske plodove. Biskup je na kraju mise vjernicima podijelio poslanje da oni sada u svojoj župi nastave djelo širenja Radosne vijesti.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

28. veljače - 23. svibnja 2024.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

19. - 21. travnja 2024. (Split - Kamen, Sv. Mihovila 43)
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: p. Vatroslav Halambek SJ
Prijave do: 19. ožujka 2024.

Stručni skup za tajnice i ekonome

26. - 28. travnja 2024. (Lužnica, Lužnički odvojak 3)
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, prof. Ivan Milotić i p. Siniša Štambuk SJ
Prijave do: 26. ožujka 2024.

Susret sestara s prvim zavjetima

10. - 12. svibnja 2024. (Masna Luka, Park prirode Blidinje, BiH)
Tema: Bogu posvećene osobe i život s medijima
Voditelji: fra Andrija Majić OFM i prof. Danijel Labaš
Prijave do: 10. travnja 2024.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Krk, 23. svibnja 2024.
Prijave do: 23. travnja 2024.

Stručni skup za više redovničke poglavarice

4. - 5. lipnja 2024. (Zagreb, Slavoljuba Bulvana 4)
Tema: Posvećeni život pred izazovima zlostavljanja
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša
Prijave do: 4. svibnja 2024. 

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. lipnja 2024. (Livno - BiH, Savezne Republike Njemačke 5)
Tema: Autoritet u Kristovu duhu
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 7. svibnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi