Vijesti - Predstavljena Družba sestara Kraljice svijeta

 

Predstavljena Družba sestara Kraljice svijeta

Predstavljena Družba sestara Kraljice svijeta Autor: Tanja Baran
Objavljeno: 12. 01. 2016 - 15:32

Na šestoj, posljednoj tribini u sklopu serijala „Upoznajmo redovnike i redovnice s kojima živimo“

Družba sestara Kraljice svijeta predstavljena je u utorak 12. siječnja 2016. u Kulturnom centru Dubrava u Zagrebu na šestoj, posljednoj tribini u sklopu serijala „Upoznajmo redovnike i redovnice s kojima živimo“ koju su u povodu Godine posvećenoga života organizirali Narodno sveučilište Dubrava i Hrvatska konferencija viših redovničkih poglavara i poglavarica.

Nakon uvodnih pozdrava predstavnice organizatora Lucije Franić Novak vrhovna voditeljice Družbe s. Terezija Šarčević uz prigodnu je prezentaciju predstavila utemeljitelja Družbe o. Ivana Jögera i današnju zajednicu časnih sestara. O. Jögera je predstavila kao duhovnoga čovjeka Crkve, euharistije i Bl. Djevice Marije koji je, oblikujući se na duhovnosti bl. Ivana Merza, kao isusovac bio izniman duhovnik, profesor, odgojitelj, rektor sjemeništa, pučki misionar, apostol Presvetoga Srca Isusova. „Sav svoj život posvetiti Crkvi, širenju Isusova kraljevstva, spašavanju duša“ – bilo je geslo o. Jögera koji je na valu oduševljenja idejama Drugoga vatikanskog koncila 1963. osnovao Družbu sestara Kraljice svijeta, naglasila je s. Terezija podsjetivši da je nastank njihove Družbe izravan plod širenja koncilskih ideja, a  da je djelovanje pokrenuto iz Turnja u kojem je o.  Jöger tada živio i djelovao. Zadarski nadbiskup Mate Garković potvrdio je zajednicu 1966., a Družba sestara Kraljice svijeta kanonski je priznata kao družba biskupijskoga prava 1982. godine. Uz moto „Da se u nama i po nama proslavi Bog“ sestre se cijelo vrijeme od utemeljenja do danas  posvećuju ponajprije radu u župnom apostolatu, u katehizaciji, pjevanju, sakristankoj službi, vođenju domaćinstva,  pomažu siromašne i nemoćne, ostvaruju se u misijskom poslanju, istaknula je s. Terezija. Djeluju i žive u sedam zajednica. U Zagrebačkoj nadbiskupiji su aktivne u tri zajednice, u Dubravi, Botincu i Velikoj Gorici, u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji su u Višnjevcu i Tovarniku, zatim su u Brdima u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji te u Münchenu. Središnja kuća im je u Mrzlopoljskoj ulici u zagrebačkoj Dubravi.

Program predstavljanja svoje Družbe redovnice su obogatile zajedničkom pjesmom, a okupljenu su publiku darivale rukotvorinama koje su same izradile. Moderatorica predstavljanja bila je Tanja Baran.

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Novicijatska škola

Predavanja zimskog semestra:
7. listopada - 17. prosinca 2020.

Adventska duhovna obnova

13. prosinca 2020. u 15.30 sati
Vjera koja život mijenja
Crkva sv. Antuna, Sv. Duh 31

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi