Vijesti - Održan prvi nacionalni susret Vinkovske obitelji u Hrvatskoj

 

Održan prvi nacionalni susret Vinkovske obitelji u Hrvatskoj

Održan prvi nacionalni susret Vinkovske obitelji u Hrvatskoj Autor: ika
Objavljeno: 16. 01. 2016 - 10:40

Obitelj više od 260 laičkih, redovničkih ili svećeničkih družbi, zajednica, udruga i pokreta širom svijeta

Središnji događaj u Hrvatskoj u Godini suradnje, proglašenoj u međunarodnoj Vinkovskoj obitelji na Duhove 2015., bio je prvi Nacionalni susret Vinkovske obitelji održan 16. siječnja u Duhovno-obrazovnom centru Marijin dvor – Lužnica. Pojam "Vinkovska obitelj" nastao je 1995. godine, a odnosi se na članove više od 260 laičkih, redovničkih ili svećeničkih družbi, zajednica, udruga i pokreta širom svijeta kojima je zajedničko poslanje služenje najsiromašnijima od siromašnih, u duhu svetog Vinka Paulskog.

U Hrvatskoj djeluje šest ogranaka Vinkovske obitelji: Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog - Zagreb, Udruga sv. Vinka Paulskog, Misijska družba (lazaristi), Kćeri kršćanske ljubavi, Marijine sestre od Čudotvorne medaljice i Marijanska-vinkovska mladež. Susret u Lužnici, uz članove iz Hrvatske, okupio je i članove Vinkovskih obitelji iz Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Na početku, okupljenima se uime Družbe sestara milosrdnica, kao domaćina susreta, obratila vrhovna glavarica Družbe s. Miroslava Bradica te pritom pozdravila nazočne, među kojima su bili o. Pavle Novak, provincijal Slovenske provincije Misijske družbe; Igor Pranić, predsjednik Udruge sv. Vinka Paulskog u Hrvatskoj; Petra Štokić, predsjednica Marijanske-vinkovske mladeži – Hrvatska i ostali predstavnici različitih vinkovskih ogranaka iz navedenih država. Nakon zajedničkog euharistijskog slavlja, kojeg je predvodio o. Dario Grbac, uz koncelebraciju subraće lazarista iz Slovenije, slijedio je susret s međunarodnim Povjerenstvom za suradnju Vinkovske obitelji (sa sjedištem u Philadelphiji).

Koordinator Povjerenstva o. Joseph Agostino, član Misijske družbe, pritom je nazočnima izložio viziju organiziranog i djelotvornog djelovanja Vinkovske obitelji u duhu suradnje njezinih različitih ogranaka, koja je sastavni a možda i ključni dio identiteta članova Vinkovske obitelji. Pritom su predstavljeni primjeri dobre prakse koji su ostvareni u različitim zemljama svijeta (primjerice u Brazilu, Španjolskoj, Ukrajini, Slovačkoj) upravo kroz suradničko djelovanje različitih grana Vinkovske obitelji. Navedena svjedočanstva uspješno ostvarenih projekata pomoći najpotrebnijima bila su snažan poticaj na međusobno upoznavanje, umrežavanje i dogovor oko zajedničke formacije članova iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine u duhu poslanja Vinka Paulskog. U tom pogledu, što se tiče Vinkovske obitelji – Hrvatska, prvi zajednički iskorak prema ostvarivanju suradničkog djelovanja bila je karitativna akcija provedena tijekom došašća u kojoj je Vinkovska obitelj - Hrvatska pomogla omogućavanjem godišnje školarine jednoj učenici u potrebi (s područja Slavonije). Nacionalno vijeće Vinkovske obitelji – Hrvatska osnovano je u rujnu 2014. godine, a na području Hrvatske osnovana su tada i četiri područna vijeća sa sjedištima u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku.

Nacionalnom susretu 16. siječnja prethodio je sastanak međunarodnog Povjerenstva za suradnju održan također u Duhovno-obrazovnom centru Marijin dvor - Lužnica od 13. do 17. siječnja. Sastanak je okupio deset članova navedenog Povjerenstva iz različitih zemalja svijeta (SAD, Haiti, Brazil, Dominikanska Republika, Libanon, Hrvatska, Velika Britanija, Južni Sudan, Peru) i iz različitih ogranaka Vinkovske obitelji. Budući da je jedna od ključnih dimenzija vinkovskog poslanja upravo međusobna suradnja ogranaka Vinkovske obitelji i zajedničko, organizirano djelovanje usmjereno prema najpotrebitijima, zadaća Povjerenstva je promoviranje suradnje između različitih grana na nacionalnim i internacionalnim razinama. To se ostvaruje oblikovanjem i provođenjem različitih formativnih programa, koji vode prema ostvarivanju konkretnih zajedničkih projekata služenja najpotrebnijima.

Upravo zbog uočene važnosti suradnje u zajedničkom poslanju, u međunarodnoj Vinkovskoj obitelji ova godina 2015./2016. proglašena je Godinom suradnje te su u tom smjeru na nacionalnim razinama, poticajima Povjerenstva, već poduzeti konkretni projekti i započeti programi formacije te inicijative s ciljem međusobnog umrežavanja što je Povjerenstvo evaluiralo tijekom svojih sastanaka. Nadalje, Povjerenstvo se osvrnulo na obilježavanje nadolazeće 2017. godine tijekom koje će se u cijeloj Vinkovskoj obitelji proslaviti 400. obljetnica postojanja vinkovske karizme.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

1. ožujka - 18. svibnja 2023.

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi