Vijesti - Poruka mons. Marina Barišića za Nedjelju Dobrog pastira - 2015.

 

Poruka mons. Marina Barišića za Nedjelju Dobrog pastira - 2015.

Poruka mons. Marina Barišića za Nedjelju Dobrog pastira - 2015. Objavljeno: 21. 04. 2015 - 00:20

Mons. Marin Barišić splitsko-makarski nadbiskup i predsjednika Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja uputio je poruku uz Ned

Mons. Marin Barišić splitsko-makarski nadbiskup i predsjednika Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja uputio je poruku uz Nedjelju Dobrog pastira - 2015.

Poštovana braćo i sestre, Kristovi vjernici laici, osobe duhovnog poziva i posvećenog života!   

1. »Zahvaljujemo Ti što si nas pozvao da stojimo pred Tobom i Tebi služimo«,  govorimo zahvalno Gospodinu (III. euharistijska molitva). Doista, svi smo pozvani, nitko sam sebe ne zove. Drugi me zove. Bog nas je pozvao u život i nema života bez poziva. Za Gospodina svi smo važni i nitko nije anoniman. Dobri pastir nas poznaje i po imenu zove. Tek kad je uskrsli Gospodin izgovorio njezino ime: »Marijo«, Marija Magdalena ga je prepoznala. Shvatila je tko je zove i čiji je to glas. Ista ljubav koja poziva svakoga u svom redu, bilo za brak - biti otac, majka, bilo za duhovni poziv - biti svećenik, redovnik, redovnica. Stoga su brak i duhovni poziv srodni i povezani.   

2. Poštovana braćo i sestre, poziv nas izvodi iz naše zatvorenosti i oslobađa sebičnosti. Izvodi iz uskoće našega egoizma, na pučinu i dubinu periferija života. Papa Franjo godinom posvećenog života i izvanrednom svetom godinom Božjeg milosrđa želi sve nas pozvati i ohrabriti da naš odgovor bude znak blizine, solidarnosti, jednostavnosti, iskrenosti svima u potrebama. Potiče nas da s većim žarom, u radosti zajedništva, svjedočimo svoj poziv. Štoviše, da sami postanemo poziv drugima.

3. Uz slavlje nedjelje Dobroga pastira, ne samo laici, Kristovi vjernici, već prije svega osobe duhovnog poziva, svi zajedno, pozvani smo odgovorno živjeti svoj poziv i biti poziv jedni drugima. Biti poziv svjedočanstvom svoga života, tolikim mladićima i djevojkama u našim sredinama da poklone veću pažnju, više vremena i iskrene ljubavi Dobrom pastiru, koji s ljubavlju izgovara njihovo ime. Jer, ako je netko zatvoren, udaljen, stranac, ne druži se, teško će drugoga upoznati, zavoljeti, zaljubiti se. To što vrijedi za mladića – djevojku, u slučaju poziva za brak, to isto vrijedi za duhovni poziv - naš odnos i ljubav prema Kristu.

4. Dobro smo svjesni da u našoj sredini nije lako čuti i prepoznati Njegov glas koji šapće naše ime. Mentalitet svijeta, a katkada i neki članovi Crkve, čudno gledaju na mladiće i djevojke koji se odluče prihvatiti i slijediti Krista. Ipak, ohrabruje da svi oni istodobno danas očekuju i traže mnogo od osoba koje su prihvatile duhovni poziv, od svojih svećenika, redovnika, redovnica. Traže autentičnost i radikalnost, uvjerenost i uvjerljivost.

5. Braćo i sestre, doista, život je poziv. Nema života bez poziva. Stoga, neka naše molitve za duhovna zvanja, osobne i zajedničke, budu izraz ljubavi, blizine i ohrabrenja svim mladićima i djevojkama koje Gospodin danas poziva za svoje suradnike. Neka svjedočanstvo našega života, na putu njihova odgovora, svima njima bude znakovit poziv, da među braćom i sestrama njihov odgovor: »Evo me« bude izgovoren radosna i nepodijeljena srca.  

Mons. Marin Barišić
Nadbiskup i metropolit splitsko-makarski

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Humanitarni koncert zaklade „Marija De Mattias“ Klanjateljica Krvi Kristove

28. svibnja 2019. s početkom u 19.30 u Maloj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu

Izdavaštvo

Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Ekonomija u službi karizme i poslanja
Ekonomija u službi karizme i poslanja
Susret, br. 10., god. VI., 2018.
Susret, br. 10., god. VI., 2018.

Linkovi