Vijesti - Početak Godine posvećenog života u Riječkoj nadbiskupiji

 

Početak Godine posvećenog života u Riječkoj nadbiskupiji

Početak Godine posvećenog života u Riječkoj nadbiskupiji Objavljeno: 30. 11. 2014 - 13:54

Godina posvećenog života, koju je na razini opće Crkve proglasio papa Franjo, počela je prvom nedjeljom došašća i novom liturgijskom godinom, 30. studenoga. Svečani početak u Riječkoj nadbiskupiji označen je misom koju je nadbiskup Ivan Devčić predvodio u trsatskom svetištu, povjeravajući na taj način osobe posvećenog života Marijinu zagovoru.

Uoči mise, redovnice i osobe posvećenog života okupile su se u svetištu na molitvi krunice, misi je prethodila i svečana Večernja, a program je organiziralo povjerenstvo za redovnice na čelu s mons. Nikolom Uravićem.

"Sveti Otac želio je na taj način obilježiti 50. obljetnicu dogmatske konstitucije Lumen gentium koja u 6. poglavlju govori o redovnicama, kao i 50. obljetnicu koncilskog Dekreta Perfectae caritatis. Znamo da se sljedeće godine navršava i 500. godina rođenja sv. Terezije Avilske, crkvene naučiteljice i velike obnoviteljice karmelskog reda, ali i cijele Crkve. U svome pismu 'Vi trebate stvarati veliku povijest' papa Franjo poručuje osobama posvećenog života da se sjećaju svoje blistave povijesti, ali i da nastave stvarati povijest", rekao je nadbiskup. Stoga je propovijed temeljio na apostolskom pismu u kojemu Sveti Otac navodi kako očekuje da plod Godine posvećenog života bude svjedočenje autentične radosti koju Gospodin daruje onima koji ga slijede. Svjedočenje radosti bitno je za privlačenje drugih u Crkvu i za buđenje novih zvanja. "Svoje apostolsko pismo papa Franjo završava povjeravajući Godinu posvećenog života Mariji, Djevici koja sluša i razmatra, koja je prva učenica svoga Sina i odabrana kći nebeskog Oca, koja je svim milostima ispunjena i predstavlja nenadmašiv uzor nasljedovanja u ljubavi prema Bogu i bližnjemu. K njoj smo večeras došli i mi da je molimo za pomoć i blagoslov kako bismo u ovoj Godini posvećenog života mogli ispuniti sve ciljeve i očekivanja što ih Sveti Otac stavlja pred vas i pred sve članove Crkve", zaključio je nadbiskup Devčić. (ika/hkvrpp)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Susret animatora za duhovna zvanja

U Splitu, na Kmanu od 14. do 16. rujna 2020. godine. 

Redovnički dani

Split, 18-19. rujna 2020.

Dubrovnik, 19. rujna 2020.

Zagreb, 25-26. rujna 2020.

Rijeka, 26. rujna 2020.

Đakovo, listopad 2020.

Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. listopada 2020.

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

tema: Gospodine, daj da ozdravim!

Izborna skupština HRK

14. i 15. listopada 2020. godine u Franjevačkom samostanu u Dubravi (Zagreb)

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi