Vijesti - Otvoreno slavlje 300. obljetnice dolaska kapucina u Karlobag

 

Otvoreno slavlje 300. obljetnice dolaska kapucina u Karlobag

Objavljeno: 26. 07. 2013 - 14:53

Večernjom misom u samostanskoj crkvi Sv. Josipa otaca kapucina, kojom su završile i duhovne vježbe kapucina u kapucinskom samostanu u Karlobagu, na blagdan sv. Ane, u petak 26. srpnja, svečano je otvorena proslava 300. obljetnice dolaska kapucina u taj podvelebitski gradić. Misu je predslavio provincijal Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića fra Ante Logara zajedno s karlobaškim gvardijanom fra Josipom Grivićem i dvadeset svećenika te s mnoštvom vjernika, među kojima su bili i brojni domaći i inozemni gosti.

Propovijedao je fra Mate Logara, OFM, voditelj duhovnih vježbi, a kapucin fra Nikola Bašnec pročitao je dokument sačuvanog prijepisa povelje prigodom blagoslova temeljnog kamena upravo na blagdan sv. Ane, 26. srpnja 1710. godine. Blagdan sv. Ane, 26. srpnja, izabran je za otvorenje proslave, jer su upravo na taj blagdan i tri godine kasnije, 1713. prvi kapucini preuzeli novosagrađeni karlobaški samostan, kazao je fra Nikola u prepunoj crkvi.

Nakon svečane mise u samostanu je otvorena izložba o 300 godina kapucinske nazočnosti u Karlobagu, koju je pripremila autorica dr. Anica Vlašić-Anić. Izložbu je otvorio provincijal Logara, istaknuvši u pozdravnoj riječi značenje i ulogu kapucina na tim prostorima, napose njihov misijski rad nakon oslobođenja Like i tih krajeva od Turaka. Dr. Vlašić-Anić govorila je o značenju glagoljice i sačuvanim dokumentima predstavljenim na toj izložbi, koji svjedoče o velikoj i značajnoj ulozi kapucina u pastoralnom, prosvjetnom i svakom drugom djelovanju u Karlobagu te na širem podvelebitskom području.

Crkva i samostan Sv. Josipa u Karlobagu sagrađeni su u doba cara Josipa I. Habsburgovca. Kamen temeljac crkvi i samostanu položen je na blagdan sv. Ane 26. srpnja 1710. a postavio ga je lički arhiđakon, pop Marko Mesić. Gradnju crkve i samostana vodio je Marin Senjanin. Primopredaja je izvršena 26. srpnja 1713., a 1714. godine. formirana je prva redovnička zajednica od dvanaest članova prema tadašnjim Pravilima Reda. Za prvoga gvardijana imenovan je fra Damaz iz Rijeke. Posveta crkve upriličena je 27. svibnja 1714., a posvetio ju je senjsko-modruški biskup grof Adam Ratkay. Da bi pospješili misionarski rad kapucini su još 1712. g. u Kaniži kraj Gospića podigli gostinjac ovisan o karlobaškom samostanu. No, isti biva po nalogu vojnih vlasti zatvoren 1789. godine. Svečana završnica proslave 300. obljetnice kapucina u Karlobagu bit će u listopadu, kada će biti održan i znanstveni simpozij. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
XXXVII. REDOVNIČKI DANI

Dar vjernosti - radost ustrajnosti
Split, 17-18. rujna 
Dubrovnik, 18. rujna
Zagreb, 24-25. rujna
Rijeka, 25. rujna
Đakovo, prva/druga subota u listopadu

Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi