Vijesti - Slavlje splitskih isusovaca

 

Slavlje splitskih isusovaca

Objavljeno: 31. 07. 2013 - 10:07

Blagdan sv. Ignacija Lojolskoga, osnivača Družbe Isusove (1540.) svečano je proslavljen u srijedu 31. srpnja u kapeli Presvetog Srca Isusova isusovačke rezidencije s novicijatom "Stanislav Koska" na splitskom Manušu. Središnje večernje misno slavlje predvodio je o. Franjo Pšenićnjak s dvojicom isusovaca, splitskim superiorom o. Stjepanom Balatincem te o. Josipom Batinićem iz Zagreba, a pučko pjevanje pred prepunom rezidencijskom kapelom animirao je zbor kapele uz splitskog opernog prvaka Vinka Marojevća.

Propovjednik je oslikao Ignacijev život, kazavši između ostaloga da je Ignacije oduvijek težio višem, savršenijem, što je kasnije, kada je osnovao i svoju Družbu, tražio i od svojih prvih drugova i svih koji su mu se poslije, sve do danas, pridruživali. Kao vojnik, časnik, ranjen u bitci kod španjolskoga grada Pamplone, čitajući "Život Isusov", promišljao je svoj život, zaključivši da je tekao u pogrešnom smjeru. Doživjevši obraćenje, Ignacije je život posvetio otkrivanju volje Božje te je cijeli osobni život, a kasnije i Družbu, podredio Isusu Kristu i na slavu Božju, što je postalo i geslo njegova Reda "Omnia ad maiorem Dei gloriam" – "Sve na veću slavu Božju". U homiliji je posebno istaknuo i neke bitne točke iz Ignacijeva života – Ignacijevo osobno obraćenje te poznate ignacijanske duhovne vježbe, u kojim je nakon zatvora i saslušavanja inkvizicije, sintetizirao osobno duhovno iskustvo, dobivši za njih izričito odobrenje Crkve od pape Pavla III., 1548. godine.

"Duhovnim vježbama cilj je štiti se od grijeha i neurednih sklonosti, da se zatim u potpunoj slobodi može tražiti i prihvatiti volja Božja. Za to je potrebno usredotočiti se u osobnom životu na Isusa Krista, a posebno se usredotočiti na poziv Krista Kralja, kako bismo mogli izabrati između 'Dvije zastave' – one Krista Kralja i one Zloga, od početka napasnika čovjeka", sažeo je u homiliji Pšenićnjak, podsjetivši da je i na nedavnom Svjetskom susretu mladih u Rio de Janeiru papa Franjo mlade pozvao da svoj život usredotoče na Isusa Krista, da im on postane smisao i središte. Poslije mise upriličen je agape za članove Misnog saveza sv. Ignacija i prijatelje Družbe. Prva misa bila je jutarnja, predvodio ju je novak - o. Dražen Volk. Proslavi je prethodila devetnica. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi