Vijesti - Otvorena godina proslave dvjestote obljetnice rođenja sv. Ivana Bosca

 

Otvorena godina proslave dvjestote obljetnice rođenja sv. Ivana Bosca

Otvorena godina proslave dvjestote obljetnice rođenja sv. Ivana Bosca Objavljeno: 17. 08. 2014 - 13:17

Svečanim euharistijskim slavljem u crkvi Marije Pomoćnice na zagrebačkoj Knežiji u nedjelju 17. kolovoza službeno je otvorena godina proslave dvjestote obljetnice rođenja sv. Ivana Bosca na nacionalnoj i provincijalnoj razini za cijelu salezijansku obitelj.

Prigodne riječi dobrodošlice okupljenim je vjernicima uputio župnik župe Marije Pomoćnice don Ivan Stojanović, a misno je slavlje predvodio provincijal Hrvatske salezijanske provincije don Pejo Orkić. U homiliji se provincijal, kako prenosi portal Glasa Koncila, osvrnuo na nedjeljnu poruku iz Matejevog Evanđelja i usporedio molitvu Kanaanke upućenu Isusu za spas njezine opsjednute kćeri s molitvama roditelja koji danas mole za svoju djecu. Upozorio je da danas mnogi traže pomoć na krivim mjestima, utječući se raznim oblicima praznovjerja, a djelovanje sv. Ivana Bosca, kojega je sv. Ivan Pavao II. g. 1988. proglasio ocem i učiteljem mladeži, naveo je kao uzoran primjer istinskoga zalaganja za dobrobit i dostojanstvo mladih, osobito onih najsiromašnijih koji žive na rubu društva.

Citirajući vrhovnoga poglavara salezijanaca Angela Fernandeza Artimea, Orkić je naglasio da je slavlje 200. obljetnice don Boscova rođenja poziv na produbljivanje njegove karizme da bi se moglo odgovoriti na prijeke potrebe današnjih generacija mladih: "Neka nam bude osobito stalo da ispunimo najdublju prazninu njihova života. Pomažimo im da pronađu smisao života. Mladima nudimo put rasta u savjesti i prijateljstvu s Isusom Kristom, s iskustvom žive Crkve, s konkretnim zalaganjem da prepoznaju vlastiti životni poziv, da se ne boje života i odgovornosti". Pedagogija i odgojne ponude sv. Ivana Bosca još su uvijek aktualne, nastavio je provincijal, jer imaju za cilj oblikovanje čvrstih osobnosti i zasnovane su na vjeri, razumu i ljubaznosti.

"U kontekstu suvremenoga svijeta pozvani smo biti sveti odgojitelji i darivati svoj život u radu s mladima i za mlade", zaključio je salezijanski provincijal istaknuvši da na prvome mjestu u radu s mladima uvijek mora biti isti, najvažniji cilj: spasenje duša.

Tijekom godine proslave 200. obljetnice rođenja sv. Ivana Bosca na svjetskoj, provincijalnoj i lokalnoj razini predviđeni su brojni susreti, liturgijska slavlja, simpoziji, seminari i hodočašća. Tim nastojanjima pridružit će se i Hrvatska salezijanska provincija, a kao prvi korak u sklopu godine proslave provincijal Orkić najavio je Susret salezijanske mladeži, koji će se održati 11. i 12. listopada ove godine u Rijeci i Dan salezijanske obitelji 25. listopada u Zagrebu. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi