Vijesti - Dominikanci o izazovima međureligijskog dijaloga

 

Dominikanci o izazovima međureligijskog dijaloga

Dominikanci o izazovima međureligijskog dijaloga Objavljeno: 16. 08. 2014 - 10:32

Više od 90 predstavnika dominikanske obitelji okupilo se od 11. do 16. kolovoza u Surabayi u Indoneziji, kako bi razmišljali o izazovima međureligijskog dijaloga i izgradnji mira kroz dijalog. Tema zajedničkog skupa Vijeća za pravdu, mir i skrb za sve stvoreno (JPCC) (Justice and Peace and Care of Creation) i Rimskih dominikanskih dana (Journees romaines dominicaines, JRD) bila je "Dijalog kao način propovijedanja", a razmatrana je u tri cjeline - "Fundamentalizam i nasilje kao stvarnosti našeg svijeta", "Riječ i riječi dijaloga", te "Dijalog kao gradnja mostova prema miru".

U središtu razmatranja takvih skupova isprva je bio dijalog s islamom, a s vremenom se proširilo na razmišljanje i o drugim religijama, što je obogatilo iskustva i spoznaje. Premda sve religije pozivaju na mir i sklad u svijetu, često su korištene kao sredstvo za poticanje nesnošljivosti i razdora što u konačnici dovodi do sukoba. Dijalog s onima koji su drukčiji može biti uspješan samo ako uspijemo biti otvoreni prema onima koji s nama dijele život. Vježba otkrivanja čovjeka našega svagdašnjeg početni je korak za sve druge susrete, istaknuto je na skupu.

Čovjek često zaboravlja na askezu prinošenja sebe u svakodnevici, koja omogućuje otvaranje očiju i odmak od sljepoće koja sprječava promatranje ljudskih ljepota kroz etiketiranje onoga koji je drukčiji. Upravo to i jest rizik fundamentalnih postavljanja prema bližnjemu i svijetu u kojem živi, bila ona islamska, kršćanska, židovska ili bilo koje druge vrste. Zato je od velike važnosti znati čitati i tumačiti Pisma u njihovom kontekstu primjene.

Fr. Srećko Koralija, koji se bavi tumačenjem svetih spisa u semitskom svijetu, održao je izlaganje u sklopu treće tematske cjeline. Govoreći o mogućim načinima i praksama izgradnje mira s onima koji drukčije misle i vjeruju a da se pritom ne naruši dostojanstvo i različitost, iznio je i neke povijesne datosti s naših prostora. Između ostalih, predavači su bili i John Prior, SVD (Družba Božje riječi, verbiti), dugogodišnji misionar u Indoneziji koja je najmnogoljudnija islamska država na svijetu, te isusovac o. Heru Prakoso.

Među sudionicima skupa bio je i učitelj Reda propovjednika fr. Bruno Cadore, predstavnik Reda pred Ujedinjenim narodima Mike Deeb, rektor Islamskog sveučilišta u Surabayi, rektor dominikanskog sveučilišta Domuni Michel Van Aerde, profesori s raznih sveučilišta (Kanada, Australija, SAD, Europa, Azija), predstavnici medija i drugi. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Redovnički dani

Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Škola za novakinje

Zimski semestar 2022/2023
13. listopada - 23. prosinca 2022.

Adventska duhovna obnova

11. prosinca 2022.

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi