Vijesti - Otvorena Godina posvećenog života za Varaždinsku biskupiju

 

Otvorena Godina posvećenog života za Varaždinsku biskupiju

Otvorena Godina posvećenog života za Varaždinsku biskupiju Objavljeno: 30. 11. 2014 - 08:24

Na prvu nedjelju došašća, 30. studenoga, u franjevačkoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Varaždinu varaždinski biskup Josip Mrzljak predvodio je prvu misu zornicu u novoj crkvenoj godini te tom prigodom otvorio Godinu posvećenog života za Varaždinsku biskupiju.

U prepunoj franjevačkoj crkvi biskupu je dobrodošlicu izrazio fra Marko Malović, gvardijan Franjevačkog samostana, te tom prilikom zapalio prvu svijeću na adventskom vijencu.

Danas započinje Godina posvećenog života za cijelu Crkvu koju je proglasio papa Franjo. Želim da tu Godinu za našu Varaždinsku biskupiju otvorimo ovdje u franjevačkoj crkvi. Godina posvećenog života počinje danas, a završava na Svijećnicu 2016. godine. Ova je godina napose godina redovnika i redovnica, Godina u kojoj Crkva na poseban način razmišlja o važnosti redovnika i redovnica u životu Crkve, rekao je biskup Mrzljak na početku zornice koju je slavio s varaždinskim franjevcima.

U ovih malo više od godinu dana razmišljat ćemo o važnom dijelu crkve, o redovnicima i redovnicama. Kroz tu Godinu bit će raznih događanja i molitvenih skupova, kao i nacionalno hodočašće redovnika i redovnica u ožujku u Mariju Bistricu. Proglašavajući Godinu posvećenoga života Papa je pozvao na razmišljanje o tri momenta. Jedan je prošlost jer je pedeseta obljetnica dekreta o posvećenom životu koji je donio II. vatikanski sabor. Papa je upozorio kako treba ići u povijest da vidimo što su utemeljitelji pojedinih redova željeli poručiti u svojem vremenu, ali i što to oni danas mogu nama poručiti. Drugi moment je sadašnjost, u kojoj smo pozvani sa strašću živjeti i djelovati. Treći moment je kako se okrenuti budućnosti, kako isplanirati i što to treba učiniti za sutra, za budućnost, istaknuo je biskup Mrzljak.

Godina posvećenog života nije samo godina redovnika i redovnica već Godina cijele Crkve, Godina svih nas kršćana jer svi smo mi po krštenju posvećeni, a krštenje je jedna posebna posveta kojom želimo ići putem Isusa Krista, napomenuo je biskup. Zadaća svih nas je u ovom vremenu došašća osluškivati u poniznosti, jednostavnosti i skromnosti života Božju riječ kako bismo što spremnije dočekali Božić. Svetkovina Božića je Božji govor čovjeku na način da Bog dođe blizu ljudima postavši jedan od nas. Neka nas blještavilo i izvanjske stvari ne odvuku u pogrešnom smjeru, pripremimo svoju dušu za Boga otvarajući svoje srce i um, poručio je biskup Mrzljak. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Susret animatora za duhovna zvanja

U Splitu, na Kmanu od 14. do 16. rujna 2020. godine. 

Redovnički dani

Split, 18-19. rujna 2020.

Dubrovnik, 19. rujna 2020.

Zagreb, 25-26. rujna 2020.

Rijeka, 26. rujna 2020.

Đakovo, listopad 2020.

Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. listopada 2020.

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

tema: Gospodine, daj da ozdravim!

Izborna skupština HRK

14. i 15. listopada 2020. godine u Franjevačkom samostanu u Dubravi (Zagreb)

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi