Vijesti - Otvorena Godina posvećenog života za Porečku i Pulsku biskupiju

 

Otvorena Godina posvećenog života za Porečku i Pulsku biskupiju

Otvorena Godina posvećenog života za Porečku i Pulsku biskupiju Objavljeno: 30. 11. 2014 - 05:39

Na prvu nedjelju došašća, 30. studenoga, svečanim koncelebriranim misnim slavljem u pulskoj crkvi i samostanu Sv. Franje Asiškog, porečki i pulski biskup Dražen Kutleša svečano je otvorio Godinu posvećenog života za Porečku i Pulsku biskupiju. Koncelebriralo je dvadesetak svećenika i redovnika, a na misi, služenoj za osobe posvećenog života, sudjelovao i velik broj redovnica koje djeluju na području Porečke i Pulske biskupije.

Prije svečane ulazne procesije koncelebranata i redovnica, okupljenima se obratio o. Đuro Hontić, dijecezanski povjerenik za redovnike i redovnice, kratkim uvodom o razlozima proglašenja Godine posvećenog života. Prigodne misli o životu i djelovanju redovnika i redovnica pročitali su prije mise fra Željko Klarić, s. Lidija Turković i đakon fra Leo Mičić.

Biskup je u homiliji istaknuo važnost postojanja redovnika i redovnica za čitavu povijest svijeta, te naglasio, citirajući pjesnika, da je redovništvo "cvijet nade koji raste na zemlji poniznosti". Redovnici ukazuju na ljudski način življenja punine onoga što nas čeka u vječnosti, napomenuo je biskup. Redovnici i redovnice razvili su milosrđe Isusa Krista, svaki red prema svojim specifičnim karizmama. Oni utjelovljuju ono čemu bi svatko od nas trebao težiti, jer su prihvatili Isusov poziv: ako želiš vidjeti kako živim kreni za mnom. Redovnici su odgovorili na taj poziv i zato ih Crkva smatra posebnim Božjim darom Crkvi i svijetu u svakom vremenu. Ova Godina redovničkog života je uz ostalo i prigoda da naučimo više cijeniti dar duhovnih zvanja, jer ne možemo ni zamisliti kakva bi bila povijest svijeta i čovječanstva da nije bilo duhovnog poziva. Večeras je poseban trenutak kada molima za naše redovnike i redovnice i zahvaljujemo im za njihovu nazočnost i za sve što čine. Bog pronalazi put kroz različite karizme, a na nama je da te karizme prepoznamo. Redovnici nam svojim životom pokazuju kako slijediti Isusa Krista u siromaštvu. Nastojimo suobličiti svoj život njihovom, ali i potaknuti ih da što vjerodostojnije žive svoje karizme.

Nakon pričesti jedan redovnik i jedna redovnica simbolično su otkrili logo Godine posvećenog života. Misno slavlje su pjesmom uzveličali združeni zborovi pulskih župa, te samostanski zbor sv. Franje Asiškog.

Biskup je na kraju mise pozvao sve okupljene na molitvu za redovnice i redovnike. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Susret animatora za duhovna zvanja

U Splitu, na Kmanu od 14. do 16. rujna 2020. godine. 

Redovnički dani

Split, 18-19. rujna 2020.

Dubrovnik, 19. rujna 2020.

Zagreb, 25-26. rujna 2020.

Rijeka, 26. rujna 2020.

Đakovo, listopad 2020.

Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. listopada 2020.

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

tema: Gospodine, daj da ozdravim!

Izborna skupština HRK

14. i 15. listopada 2020. godine u Franjevačkom samostanu u Dubravi (Zagreb)

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi