Vijesti - Otvorena Godina posvećenog života u Križevačkoj eparhiji

 

Otvorena Godina posvećenog života u Križevačkoj eparhiji

Otvorena Godina posvećenog života u Križevačkoj eparhiji Objavljeno: 13. 12. 2014 - 23:55

"Unatoč našoj ljudskoj krhkosti Bog nas neumorno zove na svoju Gozbu."


U grkokatoličkoj konkatedralnoj i župnoj crkvi Sv. Ćirila i Metoda na Gornjem gradu otvorena je u nedjelju 14. prosinca Godina posvećenog života u Križevačkoj eparhiji. Svečanu liturgiju sv. Ivana Zlatoustoga predvodio je zagrebački župni vikar o. Danijel Hranilović. Liturgijsko pjevanje uveličao je Ćirilo-Metodov kor u muškom sastavu pod ravnanjem dirigenta Igora Kosa. Na liturgiji su prisustvovale sestre koje djeluju u Križevačkoj eparhiji: bazilijanke iz Hrvatske viceprovincije sv. Bazilija i sv. Makrine, vasilijanke iz Provincije sv. Mihaela arkanđela i službenice Bezgrešne Djevice Marije iz Provincije svetoga Josipa.

Osvrćući se na svetkovinu Bezgrešnog začeća presvete Bogorodice, propovjednik je istaknuo otajstvo Božje ljubavi prema ljudskome rodu i povezao ga sa spomenom svetih praotaca Staroga zavjeta koji su kao svjedoci svojega vremena svojim životom svjedočili Božju ljubav i vjernost spram Boga, navješćujući i iščekujući dolazak Mesije. U tome su primjer svima nama jer vjerovali Božjem obećanju i osluškivali su njegov glas. "Na koji način mi danas, u ovome vremenu, prepoznajemo taj Božji glas u svome srcu i koji su razlozi tolikim nemirima, ratovima, svađama i otuđenjima", upitao je o. Hranilović te nastavio kako nam odgovor daje sv. Pavao u poslanici Kološanima. "Unatoč našoj ljudskoj krhkosti Bog nas neumorno zove na svoju Gozbu. Da li i mi poput ljudi iz današnjega Evanđelja pronalazimo toliko izgovora i ne marimo za slavlje koje nam Bog svakodnevno na našim oltarima, u našim ispovjedaonicama pripravlja? I vas redovnice Bog je pozvao na tu istu Gozbu. Pozvao vas je na otajstveni način ulivši vam u srce duboku čežnju za njime služeći mu u odijeljenosti od svijeta, živeći svakodnevno zavjete poslušnosti, siromaštva i čistoće. Vi ste te koje ste pozvane na toj Gozbi biti i Marta i Marija služeći svima nama u poniznosti i ljubavi. Darove koje dobivate u svojim zajednicama, snagu koju vam Bog daje za naviještanje Radosne vijesti pozvane ste prenijeti ljudima koji žive u svijetu, a nisu upoznali Boga. Vi ste pozvane biti Kristovo svjetlo rasvjetljujući svojim redovničkim životom svaku tminu ljudskoga srca. To ćete moći tek kad uistinu Isus Krist bude prvi u vašem životu. Stoga nas i Sveti Otac poziva da u ovoj Godini posvećenoga života zahvalimo Bogu koji nas vodi kroz povijest, ali i da se ne zatvorimo u starinu naših redova, u ustajalost naših međusobnih odnosa, već da u nadolazećoj godini, više no prije, obnovimo u našim srcima i samostanskim zajednicama duhovno bogatstvo prošlosti i sadašnjosti, da svjedočimo kako smo uistinu susreli živoga Boga te da mu u radosti, unatoč svim krizama, radosno služimo. "Pitanje duhovnih zvanja koje toliko zabrinjava mnoge naše redove velik je teret u vašim srcima. Preispitujete načine kako pastoralno djelovati da bi oduševile ljude u svijetu, napose mlade, da pođu za Isusom Kristom. Bog šalje zvanja, no da li ih naše zajednice prepoznaju. Da li su Bogu posvećene osobe te koje svjedočanstvom redovničkoga života oduševljavaju za služenje Bogu. Duhovnih zvanja neće nedostajati ukoliko vi, koje ste odgovorile na Kristov poziv "Slijedi me!" budete i taj poziv i način života radosno svjedočile. No, uz svjedočanstvo potrebna je i molitva. Stoga je potrebno u našim obiteljima obnoviti zajedničku molitvu i euharistijsko zajedništvo nedjeljama i blagdanima, kako bi te iste obitelji postale plodno tlo na koje će Bog baciti svoju mrežu", poručio je o. Hranilović.

Prigodom otvaranja Godine posvećenog života u Križevačkoj eparhiji sestre su obnovile i redovničke zavjete poslušnosti, čistoće i siromaštva. Otpjevavši tropare i himne presvetoj Bogorodici i svetom Baziliju, sestre su u prigodnom programu predstavile zajednice iz kojih dolaze. Hrvatsku viceprovinciju predstavila je sestra Zinovija Kolić, Provinciju sv. Mihaela Arkanđela s. Emanuela Viška te Provinciju sv. Josipa Jaroslava Kobas, sestra službenica Bezgrešne Djevice Marije. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Adventska duhovna obnova

12. prosinca 2021. (Franjevački samostan - Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb); s. Mirjam Peričić, OP "Praštanje za pojedinca - pomirenje za zajednicu"

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 2 (2021)
Vijesti 2 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi