Vijesti - Održan stručni skup za odgojiteljice u vjeri

 

Održan stručni skup za odgojiteljice u vjeri

Održan stručni skup za odgojiteljice u vjeri Autor: ika
Objavljeno: 20. 11. 2021 - 22:32

Stručni skup za odgojiteljice u vjeri, organiziran u suradnji Katehetskog ureda Đakovačko-osječke nadbiskupije i Agencije za odgoj i obrazovanje Podružnica Osijek, održan je u subotu 20. studenoga u prostorima Vikarijata u Osijeku.

Skup je počeo molitvom i uvođenjem u temu „Važnost jezika i autentične komunikacije u prenošenju iskustva vjere djeci rane i predškolske dobi“, koju je kratko predstavila predstojnica Katehetskog ureda dr. sc. Teuta Rezo, naglasivši kako je razgovor najkorisnija i najprirodnija vježba čovjekovog duha od najranije dobi. Djeci je potrebna neposredna komunikacije i obraćanja bliskih osoba u ozračju topline i lakoće dijaloga koji im omogućuje cjeloviti razvoj njihova bića.

Prvo predavanje održala je prof. hrvatskog jezika i književnosti i dipl. knjižničarka s. Marija Stela Filipović s temom „Riječi tvoje srce slade. O riječima i djeci“. Naglasila je kako riječi književnosti oblikuju djecu kroz glasno zajedničko recitiranje i koliko je važno njegovati ljubav prema pjesmi, poeziji u radu s djecom od najranije dobi, učeći ih „pjesnički obitavati“ (Friedrich Hölderlin). Danas kada je kultura knjige u krizi i kada prevladava kultura slike, valja nam stvarati odgojno ozračje ispunjeno pjesničkim riječima gdje važnu ulogu ima visina, jačina i boja glasa i sva ta obilježja utječu na djecu. Predavačica je citirala pedagoginju Mariju Montessori koja je isticala kako Sveto pismo ima prevažnu ulogu u odgoju djece. Poručila je odgojiteljicama kako je uvjet za biti roditelj, odgajatelj, učitelj upravo djetinja duša, oblikovana riječima koje srce slade, a to su riječi Svetoga pisma.

Drugo predavanje s temom „Cjeloviti i neposredni navještaj Riječi djeci rane i predškolske dobi“ predstavila je s. Jelica Đuzel, dipl. kateheta specijalist. Istaknula je životnost Božje riječi za sve uzraste, ali i navela neke posebnosti djece rane i predškolske dobi jer djeca posjeduju posebne religiozne sposobnosti i potencijale, te pokazuju čežnju i glad za poznavanjem Boga. Božja riječ, prema riječima s. Jelice, uistinu odgovara vitalnoj potrebi djeteta za ljubavlju, odnosom i ono je najkvalitetnija hrana za njegov religiozni glas. Iz 25-godišnjeg iskustva rada s djecom, pozivajući se na istraživanja Sofie Cavalletti, iznijela je kriterije odabira svetopisamskih tekstova za djecu, a to su primjerenost stupnju razvoja djeteta, lakoća usvajanja teološkog tumačenja, mogućnost interpretacije kroz likovni izričaj, izravnost uvođenja u tajnu Kristove osobe i njegova odnosa s nama te čežnja i poniznost u odnosu na Božju riječ. Predavačica je istaknula kako je kerigma temelj navještaja Božje riječi i djeci, jer ne moralizira niti poučava u prvom redu, nego je u pitanju susret s Bogom koji ih potiče na razmišljanje i djelovanje. „Sveto pismo djeci se ne čita, već ga se naviješta u obrednom kontekstu koji sudionicima poručuje da je ono što je naviješteno na svečan način Riječ koja nadilazi svaku drugu riječ“, naglasila je s. Jelica.

U pedagoškoj radionici koju je vodio vjeroučitelj i odgojitelj u vjeri Marko Kapular pod nazivom „Božja riječ iz perspektive djetetovog slušanja i doživljavanja“ bilo je govora o stupnjevitosti liturgije u kojoj prvenstvo pripada štovanju Presvetog Trojstva, zatim Blaženoj Djevici Mariji i na koncu štovanju svetaca. Tako s obzirom na čašćenje Blažene Djevice Marije, tijekom povijesti Crkve u današnjem kalendaru imamo tri marijanske svetkovine, dva blagdana, četiri obvezatna spomendana i četiri neobvezatna spomendana.

U drugom dijelu kroz meditaciju razmatran je biblijski tekst Marijin pohod Elizabeti (Lk 1,39-56).

U trećem dijelu na temelju pročitanog biblijskog teksta odgojiteljice u vjeri analizirale su koji bi opseg biblijskog teksta bio prihvatljiv dobnoj skupini djece od 2,5 do 4 godine i dobnoj skupini od 4 do 6 godina. Kraj radionice donio je praktični prikaz Marijinog pohoda Elizabeti gdje su sudionici mogli vidjeti i doživjeti kako se naviješta Božja riječ djeci rane i predškolske dobi.

Poetsku radionicu „Pet minuta prije zime“ vodila je prof. hrvatskog jezika i književnosti i njemačkog jezika i knjiženosti Nikolina Maletić. Cilj je bio otkriti neke od puteva kojim jezik i književnost otvaraju mogućnosti za autentično izražavanje pojedinca, kojim književnost postaje most prema svijetu, drugome i drukčijemu, ali i samome sebi, put koji omogućuje produbljivanje spoznaje, stjecanje iskustva, prepoznavanje, ulazak u tišinu kao temeljni preduvjet poniranja u istinu i lakše izražavanje vlastite autentičnosti. Radionica je ponudila razgovor o svemu navedenom, asocijativne igre riječima, susret s pjesmama Davora Ivankovca, Dobriše Cesarića i Danijela Dragojevića, vježbe pisanja/pripovijedanja Čarobni ključ i Susret s neugodnim riječima.

Skup je završio pjesmom kao dvostrukom molitvom, izvijestio je Katehetski ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Adventska duhovna obnova

12. prosinca 2021. (Franjevački samostan - Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb); s. Mirjam Peričić, OP "Praštanje za pojedinca - pomirenje za zajednicu"

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 2 (2021)
Vijesti 2 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi