Vijesti - Održan Generalni kapitul Franjevačkog svjetovnog reda

 

Održan Generalni kapitul Franjevačkog svjetovnog reda

Održan Generalni kapitul Franjevačkog svjetovnog reda Autor: ika
Objavljeno: 21. 11. 2021 - 00:37

U Rimu je od 13. do 21. studenog održan Generalni kapitul Franjevačkog svjetovnog reda. Među više od 100 predstavnika zemalja širom svijeta, u ime OFS-a Hrvatske na Kapitulu su sudjelovala tri predstavnika: Ana Fruk, vijećnica u Predsjedništvu međunarodnog vijeća OFS-a, Goran Luketa, međunarodni vijećnik, te Marta Radoš, nacionalna povjerenica za formaciju.

Središnja tema Kapitula bila je „Animirati i voditi u duhu služenja“. Kroz razgovor u radnim skupinama sudionici su izmjenjivali iskustva o izazovima, potreba i stanjima nacionalnih bratstava. Na Kapitulu je obilježena i proslava 800 godina od nastanka pravila Memoriale propositi.

Posebna radost za sudionike Kapitula bila je audijencija s papom Franjom. Papa je članove Franjevačkog svjetovnog reda ohrabrio u življenju svojstvenih značajki njihova poziva i poslanja, te ih pozvao da budu muškarci i žene nade u konkretnim svakodnevnim situacijama, međuljudskim odnosima i društvenom zalaganju.

Tijekom Generalnog kapitula izabrano je novo Predsjedništvo međunarodnog vijeća OFS-a na razdoblje od šest godina (2021-2027). Tibor Kauser (OFS Mađarska) izabran je na drugi mandat za generalnog ministra, a Mary Stronach (OFS Sjedinjene Američke Države) izabran je za novu generalnu doministru.

Na Generalnom kapitulu bili su prisutni i generalni ministri Prvoga reda i Trećeg samostanskog reda sv. Franje. Fra Amando Trujillo-Cano, generalni ministar TOR predvodio je misu kojom je započet Kapitul. Zatim je fra Michael Perry, bivši generalni ministar OFM-a, održao predavanje u kojem je progovorio o animiranju i vođenju u duhu služenja. Fra Massimo Fusarelli, generalni ministar OFM-a, predvodio je izbore, a potom i misu zahvalnicu u bazilici Sv. Sebastijana u Rimu. Osim njih, fra Roberto Genuin, generalni ministar OFMCap, i fra Carlos Trovarelli, generalni ministar OFMConv, predvodili su misna slavlja. Završnu misu slavio je mons. José Rodríguez Carballo, OFM, tajnik Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života, pod čiju nadležnost pripada Franjevački svjetovni red.

Generalni ministar Tibor Kauser u svom je izvješću istaknuo da je OFS prisutan u 112 zemalja, s oko 70 konstituiranih nacionalnih bratstava. “Imamo oko 180.000 braće i sestara koji su zavjetovali živjeti evanđelje Gospodina našega Isusa Krista u Franjevačkom svjetovnom redu opslužujući njegovo Pravilo“, rekao je.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola formacije za odgojitelj(ic)e

31. srpnja - 5. kolovoza 2022., Lužnica
Tema: Biti autentičan/na odgojitelj/ica
Voditelji: s. Danijela Anić, Josip Bošnjaković, Marinko Pehar
Prijave do: 1. srpnja 2022.
Cijena: 2.000,00 kn

Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7. - 9. listopada 2022. godine
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi