Vijesti - Održan Drugi znanstveni skup “Franjevački velikani”

 

Održan Drugi znanstveni skup “Franjevački velikani”

Održan Drugi znanstveni skup “Franjevački velikani” Autor: IKA / www.ofm.hr
Objavljeno: 25. 04. 2015 - 05:35

Drugi znanstveni skup "Franjevački velikani", posvećen Aleksandru Haleškom, franjevcu, teologu, filozofu i znanstveniku, održan je 25. travnja u Dvorani crkve i franjevačkog samostana Uzvišenja sv. Križa u zagrebačkom Sigetu.

Pozdravne riječi uputili su gvardijan samostana Rajko Gelemanović, prodekan KBF-a Mario Cifrak i pročelnik Katedre dogmatske teologije KBF-a u Zagrebu Ivan Karlić. Izrazili su želju da znanstveni skup bude doprinos dubljem upoznavanju franjevačkih velikana te da znanstveno – istraživački karakter skupa bude poticaj za što bolje shvaćanje i napredovanje teološke znanosti. 

Na početku simpozija s. Valerija Kovač predstavila je Zbornik radova s prvoga znanstvenog skupa Franjevački velikani pod naslovom "Fra Roger Bacon", koji su uredili Ivan Karlić i Mate Bašić. 

U prvome dijelu održana su predavanja: "Franjevački elementi u Danteovoj Božanstvenoj komediji" Ivana Majića, "Aleksandar Haleški u kontekstu 13. stoljeća" fra Daniela Patafte i "Neoprostivost grijeha anđela po Aleksandru Haleškom" koje je održao posebni gost Mateusz Jacek Wierbicki s Papinskog sveučilišta Antonianum u Rimu. 

U drugom dijelu simpozija predavali su Ivan Bodrožić, fra Tomislav Smiljanić i Henrik – Riko Held, asistent na Katedri rimskoga prava Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Predavanja su tematizirala Augustinovu misao u nauku Aleksandra Haleškog, recepciju metafizike u njegovoj teologiji te zakon i pravo u njegovu djelu "Summa theologica". 

U završnome dijelu simpozija s povijesti učinaka u odnosu na Aleksandra Haleškog i s dijelovima nauka iz njegove Summe okupljene su upoznali fra Mario Cifrak i fra Ivan Karlić. Uslijedila je rasprava i zatvaranje skupa.
 

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
XXXVII. REDOVNIČKI DANI

Dar vjernosti - radost ustrajnosti
Split, 17-18. rujna 
Dubrovnik, 18. rujna
Zagreb, 24-25. rujna
Rijeka, 25. rujna
Đakovo (Osijek), 2. listopada

Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

53. Skupština HRK

13. - 14. listopada u Franjevačkom samostanu (Avenija Gojka Šuška 2)

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi