Vijesti - Obljetnica otvaranja kauze sluge Božjega brata Ivana Bonifacija Pavletića

 

Obljetnica otvaranja kauze sluge Božjega brata Ivana Bonifacija Pavletića

Obljetnica otvaranja kauze sluge Božjega brata Ivana Bonifacija Pavletića Autor: ika
Objavljeno: 13. 05. 2017 - 11:06

U Zbjegovači, rodnom selu sluge Božjega brata Ivana Bonifacija Pavletića, i Kutini, mjestu njegova krštenja, u subotu 13. svibnja obilježena je prva obljetnica kauze za beatifikaciju i kanonizaciju toga skromnog moslavačkog postolara. U redovničkom služenju bio je među najodanijima u djelovanju Družbe sinova Bezgrešne.

U Marijinu svibnju, i to na 100. obljetnicu ukazanja Majke Božje Fatimske, prije nekoliko godina proglašenim Putem Bonifacija Pavletića iznad njegova sela molila se krunica, a završno u kapelici Sv. Duha na Gojlu o. Mariano Paaserini slavio je misu. Trenuci proglašenja kauze posebno su osvježeni u Kutini. Poslije večernje mise koju je u crkvi BDM Snježne predvodio preč. Dragutin Papić, u župnoj dvorani sudionici su s rimske ceremonije otvaranja postupka beatifikacije uz ine i djelo Ivana Bonifacija Pavletića upoznati videoprikazom (autor Nikola Blažeković), a koja je podsjetila i na sudjelovanje u tome činu izaslanstva Sisačke biskupije s biskupom Vladom Košićem. Izravno dojmljiva sjećanja sudionicima tribine iznijeli su o. Mariano Passerini, zamjenik postulatora u Hrvatskoj, i Andrija Rudić, gradonačelnik Kutine, čije je izaslanstvo nazočilo tome događaju. 

U prigodi ovoga okupljanja predstavljena je publikacija (86 str.) oblikovana od 10 objavljenih nastavaka iz 1900. godine u Glasniku sv. Josipa u Zagrebu o Bonifacijevu životu, njegova imenom nepotpisanog subrata (urednik časopisa bio je dr. Josip Pazman). Naslov je uime izdavačke kuće Spiritus movens predstavio urednik Dragutin Pasarić. Drugo izdanje prošireno je kronologijom života, ali i zbivanjima koje otkrivaju napore uz novija istraživanja, podsjetila je, aktivna u ostvarenju projekata s. Mirjam Kuštreba. Sudionici tribine prisjetili su se u promicanju Bonifacijeva imena i djela i uloge svoga Kutinčanina mons. Vladimira Stankovića. Uz brojne zasluge nakladništvom, poticajem podizanja umjetničkih djela, njegovu ostavštinom od 1. svibnja 2010. godine neposredno uz župnu crkvu djeluje i Kuća Ivana Bonifacija Pavletića.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
„Za nove mladice“ - humanitarna prodajna likovna izložba zaklade „Marija De Mattias“
  • Svečano otvaranje izložbe bit će u srijedu 20. lipnja u 18 sati. u prostorijama samostana u Miramarskoj cesti 100.

Izdavaštvo

Susret, br. 10., god. VI., 2018.
Susret, br. 10., god. VI., 2018.
Vijesti
Vijesti
Aplikacija za pametne telefone „Susret Zovem Te”
Aplikacija za pametne telefone „Susret Zovem Te”
Vijesti
Vijesti
Za novo vino nove mješine
Za novo vino nove mješine
Naviještajte
Naviještajte

Linkovi