Vijesti - Obilježavanje 10. obljetnice smrti s. Lukrecije zaključeno natjecanjem

 

Obilježavanje 10. obljetnice smrti s. Lukrecije zaključeno natjecanjem

Obilježavanje 10. obljetnice smrti s. Lukrecije zaključeno natjecanjem Autor: ika
Objavljeno: 27. 11. 2021 - 17:12

Trodnevni program obilježavanja 10. obljetnice preseljenja sestre Lukrecije Anđe Mamić u vječnost završio je, u subotu 27. studenoga u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu, natjecanjem nadbiskupijske razine učenika sedmih i osmih razreda.

Na natjecanju „Moj brat potreban je moje ljubavi“ je sudjelovalo 12 natjecatelja iz četiri župe: svetoga Mateja apostola, Gospe Fatimske i Marije Pomoćnice kršćana iz Splita te svetog Nikole iz Metkovića.

Brojčano malene, ali složne i radišne ekipe kroz četiri kruga natjecanja pokazale su svoja znanja i vještine. U pisanom testu koji je donosio 53 boda kroz vježbe računanja, francuskog jezika i jezika kinyarwanda, kojim se služe narodi nekoliko afričkih zemalja, vježbe pridruživanja, prepoznavanja i znanja pokazali su da poznaju život i životnu misiju sestre Lukrecije. A njezina misija bijaše s Božjom pomoću  pomagati najsiromašnijima među siromasima i najpotrebitijima među potrebitima a s vedrinom i osmjehom i s molitvom na usnama.

Dok su članovi povjerenstva ispravljali testove natjecatelji su u pratnji povjerenika za misije Splitsko-makarske nadbiskupije don Jakoslava Banića i volontera iz Župe sv. Luke – Dubrava posjetili splitski samostan službenica Milosrđa – reda kojem je sestra Lukrecija pripadala. Samostan u kojem je njezino prostrijeljeno tijelo otpočinulo posljednji put prije ukopa.

U drugom dijelu natjecanja ekipe su pokazale svoje znanje i vještine, a nadasve zajedništvo, kroz elektroničku igru pogađanja, odnosno igru znanja nazvanu Točno/netočno. Dok je jedan član ekipe pokušavao pobijediti računalo na polju brzine, drugi je istodobno pokušavao ispeći što je više moguće palačinki, a treći je pomoću štipalica i „konopa za rublje“ slagao ponuđeni citat povezan sa životom sestre Lukrecije. Nakon jedne minute slijedila je izmjena članova, a publika je pomagala i navijala, procjenjivala i ocjenjivala u stilu „vox populi“.

Nakon što su se na pozornici velike dvorane splitskog sjemeništa izmijenili svi natjecatelji i sve četiri ekipe slijedila je treća igra naziva Nahrani gladnoga. Natjecatelji su s povezima preko očiju osluškivali pitanja i upute kada trebaju krenuti, a kada stati. Stvorena je simbioza znanja, spretnosti i koordinacije popraćena grlenim smijehom svih sudionika. Natjecatelj je zavezanih očiju preko cijele pozornice nosio punu žlicu slatkog namaza korak po korak. Ako je njegov pomoćnik znao odgovor na pitanje pokrenuo se korak naprijed a ako odgovor nije znao morao je ostati na mjestu. Treći je natjecatelj čekao da ga se nahrani. Svi su „siromasi“ bili nahranjeni – neki za nijansu brže od drugih.

Slijedila je igra strpljenja – slaganje puzzli sa slikama sestre Lukrecije od 180 komadića. Prva ekipa koja je složila svoju slagalicu potrudila se je ispeći palačinke jer se hrana ne baca, a nakon toga pomoći ostalima da slože svoje slike.

Povjerenstvo je utvrdilo da je najuspješnija ekipa bila ekipa Župe svetog Nikole iz Metkovića. ravnateljica Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj sestra Ivana Margarin uručila im je prigodne nagrade koje je darovao Verbum iz Splita. Drugo mjesto osvojile su tri ekipe. Nisu imali isti broj bodova, ali su nastupali s istim žarom. Prozvani su preuzeli svoje nagrade nasumičnim izborom da bi poredak ostao mala tajna Povjerenstva zaduženog za provođenje natjecanja.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Dan posvećenog života

Euharistijsko slavlje: 2. veljače 2022. u 18.30 sati u Crkvi Bezgrešnog Srca Marijina (Jordanovac 110, Zagreb)

Škola za novakinje

Ljetni semestar (Zagreb, 1. ožujka - 31. svibnja 2022.)

Stručni skup za djelatnike u katoličkim vrtićima

1. - 2. travnja 2022. (DV Sveti Josip, Granešina - Zagreb)

Korizmena duhovna obnova

3. travnja 2022. u 15.30 sati (Crkva sv. Antuna - Sveti Duh 31, Zagreb); tema: "Križ"; voditelj: o. Srećko Rimac, OCD

Vijećanje redovničkih odgojitelj(ic)a

Međugorje, 29. travnja - 1. svibnja 2022., Dinamika duhovnog života posvećenih osoba pred izazovima suvremenog svijeta
Voditelji: s. Nela Gašpar, FDC i o. Franjo Podgorelec, OCD
Prijave: do 22. travnja 2022.

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 3 (2021)
Vijesti 3 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi