Vijesti - Slavljem mise zaključena Jubilejska godina majke M. Amadeje Pavlović

 

Slavljem mise zaključena Jubilejska godina majke M. Amadeje Pavlović

Slavljem mise zaključena Jubilejska godina majke M. Amadeje Pavlović Objavljeno: 27. 11. 2021 - 17:11

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić je u subotu 27. studenoga 2021. u samostanskoj crkvi Presvetoga Srca Isusova predslavio zahvalnu euharistiju kojom je zaključena Jubilejska godina majke M. Amadeje Pavlović.

Nadbiskup Hranić homiliju je započeo osvrtom na naviještena čitanja. „Citirana želja pisca Poslanice Solunjanima molitva je za nas. Nada nama i za nas izgovorena je u drugom liturgijskom čitanju. Učvrstio vam (Gospodin) srca da budu besprijekorno sveta pred Bogom i Ocem našim o dolasku Gospodina našega Isusa i svih svetih njegovih s njime! (1 Sol 3, 12-4, 2) Autor Poslanice tako je vapio i molio za svoju braću i sestre, prve Isusove učenike u Solunu. One ne odišu samo potrebom za nadilaženjem slabosti u solunskoj zajednici, nego štoviše – željom za njezinim napretkom i rastom u svetosti. I danas apostol naroda, sv. Pavao, vapi zajedno s čitavom proslavljenom Crkvom na nebu za nas. A broj onih koji na nebu vape za nas povećan je brojnim svetcima i blaženicima, proglašenim i neproglašenim tijekom povijesti Crkve.“

„Među njima su i vaše susestre: bl. Ulrika Nisch, bl. Marija Terezija Scherer, bl. Zdenka Schelingova, zasigurno i majka M. Amadeja Pavlović i tolike druge vaše sestre, članovi naših obitelji i brojni drugi. Proslavljena Crkva vapi i moli za nas, putujuću Crkvu“, dodao je.

Uoči Prve nedjelje došašća nadbiskup je naglasio dimenziju usmjerenosti „prema dovršenju svega u Isusu Kristu, u njegovoj uskrsnoj slavi. (…) Tu je dimenziju snažno živjela i Karolina, sestra i majka M. Amadeja Pavlović. Ta svijest da naš ljudski život nije zatvoren u sebe, da se ne razrješava samo na poprištu ove zemlje i povijesti te da svi idemo u susret Kristu – Zaručniku Crkve, koji nam dolazi u susret – što je osobiti naglasak života jedne ženske redovničke zajednice – nju je oslobodila od straha, i za sebe i za sestre, te je njezinu djetinju prefriganost (kako ju je okarakterizirala mama kao djevojčicu) preobrazilo u mudrost i zrelost jedne redovničke poglavarice, na koju Isus poziva i sve nas: budite mudri kao zmije, a bezazleni kao golubovi (Mt 10, 16). Vjera u Isusa Krista, u njegovo i u naše uskrsnuće, učinila ju je slobodnom, hrabrom i mudrom poglavaricom, koja zna vući hrabre poteze, koja zna na mudar način, kad je potrebno, i sebe i čitavu zajednicu izložiti opasnosti i vući poteze koji imaju snagu proročkoga kršćanskog svjedočanstva i snažnog utjecaja i na druge ljude.“

Predsjedatelj je zatim izdvojio za primjer neke hrabre poteze iz života majke M. Amadeje:

  1. u Donjem Miholjcu, kad je našla sestre skrivene u kamari slame zajedno sa susjedima te ih ohrabrila razgovorom i povela na sigurnije;
  2. kad je u redovničkom odijelu sjela u otvoreni avion s vojnicima te pohodila sestre u okupiranom Gospiću;
  3. kad je putovala uskotračnom željeznicom da bi posjetila sestre u zatvoru, u Zenici, te bez straha da će i sama biti zatvorena, primila doživotne zavjete s. Zvjezdane Vuk;
  4. već više puta spomenuto neustrašivo skrivanje židovske djevojčice.

Na kraju je mons. Hranić prisutnima poručio da je advent „vrijeme koje nam posvješćuje tko smo i što smo, u kakvom vremenu i okolnostima živimo, sve nas budi i drži budnima te nas snažno pokreće. Postavlja nas pred pitanje što u životu želimo, što iščekujemo i što pred sebe stavljamo kao vrijednost za koju se živi i pred pitanje cilja vlastitoga života (da se ostvaruje moja volja i da mi bude lijepo, lako i ugodno ili nešto drugo!). Pred onim što želimo i iščekujemo postavljajmo se angažirano, jer i o nama ovisi hoće li se naše želje i nadanja ostvariti ili ne. I o nama, drage sestre, ovisi kakav će biti završetak našega života: s okusom radosti jer smo živjeli za ono što se uvijek, pa i pred smrću pojavljuje kao vrijedno, ili će nam život proći u životarenju i čuvanju sebe samih i vlastitoga života, tako da se sutra moramo stidjeti onoga za što danas živimo i za čime stremimo danas. Amen.“

Uz oca nadbiskupa misu su suslavili tajnik Nadbiskupskog ordinarijata vlč. Domagoj Lacković, rektor samostanske crkve vlč. Grgo Grbešić, te svećenik Vojnog ordinarijata vlč. Vlado Mandur.

Svečanom slavlju nazočili su predavači na simpoziju, kao i gosti iz Petrovaradina i Osijeka, koji su sudjelovali na simpoziju, te sestre iz Đakova i iz raznih samostana Hrvatske provincije Milosrdnih sestara Svetoga Križa.

Zahvala provincijalne poglavarice s. Valerije Široki

Nakon popričesne molitve, provincijalna poglavarica s. Valerija Široki, izrekla je riječ zahvale.

„Poštovani Oče Nadbiskupe i poštovani svećenici, cijenjeni uzvanici!

Dok ovim euharistijskim slavljem zahvaljujemo Bogu za milosti Jubilejske godine o 50. obljetnici smrti majke M. Amadeje, milosti koje su se mnogostruko očitovale, kako u našoj Provinciji tako i u domovinskoj Crkvi, posebnu zahvalnost iskazujemo Vama, poštovani oče nadbiskupe Đuro. U majci M. Amadeji prepoznali ste svetu ženu, ženu vjere, ženu Crkve, vrlo inteligentnu, hrabru i odlučnu u čuvanju evanđeoskih vrjednota u ozbiljnim i teškim vremenima rata i poraća. Kao naš Pastir, kod otvorenja Jubilejske godine, svojim otvorenim i širokim srcem, kako za majku M. Amadeju tako i za našu zajednicu, ohrabrili ste nas da predstavimo  njezin krjeposni život široj javnosti. Od srca Vam hvala!

Hvala prof. Grgi Grbešiću, rektoru samostanske crkve i mo Ivi Andriću, vicerektoru, koji su svakog 26. u mjesecu služili svetu misu i prikazivali Bogu  nakane i prošnje sestara i vjernika upisanih u Knjigu prošnji.

Hvala predavačima današnjega Znanstvenog simpozija, sestrama i svima ostalima koji su na bilo koji način pridonijeli boljem poznavanju uzorna života majke M. Amadeje.

Obraćam se i vama, poštovani gosti iz Petrovaradina, dragi sugrađani majke M. Amadeje i članovi Srijemske biskupije. Vjerujem da ste vi danas osobito ponosni na  svoju sugrađanku, a to smo mogli osjetiti i u vašoj velikoj zauzetosti oko postavljanja i otkrivanja Spomen-ploče njoj u čast, u crkvi sv. Roka u kojoj je primila sakrament svetoga krštenja. Hvala na svemu što ste učinili da ta svečanost bude tako dostojanstvena i lijepa.

Hvala i vama, drage moje sestre, što ste tijekom ove godine usvajale vrijednosti na koje nas je poticala i životom svjedočila naša majka M. Amadeja. Osnažene ljubavlju i zauzetošću majke M. Amadeje, molimo za duhovno dobro svake zajednice i svake pojedine sestre.“

Prije završnoga blagoslova nadbiskup Hranić primijetio je kako je mudro izabran nadnevak završetka Jubilejske godine: dan nakon smrtnoga dana majke M. Amadeje, te zaključio da je to jedan novi dan i zapravo znak novoga početka jubilejske radosti i zahvaljivanja Bogu, te življenja svega lijepoga što su tijekom cijele godine od Gospodina primili.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

28. veljače - 23. svibnja 2024.

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

2. ožujka 2024. (Zagreb, Vrhovec 29)
Tema: Suodnos duhovnosti, riječi i pokreta
Prijave do: 26. veljače 2024. 

Vijećanje redovničkih odgojitelja

7. - 9. ožujka 2024. (Zagreb, Granešina 3)
Tema: Odgoj za osobno i zajedničko razlučivanje Božje volje u redovničkoj zajednici
Voditelji: s. Stjepanka Stanić MVZ i p. Tvrtko Barun SJ
Prijave do: 7. veljače 2024.

Duhovne vježbe za više redovničke poglavarice

9. - 16. ožujka 2024. (Veli Lošinj, Kaciol 38)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin OSB

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

19. - 21. travnja 2024. (Split - Kamen, Sv. Mihovila 43)
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: p. Vatroslav Halambek SJ
Prijave do: 19. ožujka 2024.

Stručni skup za tajnice i ekonome

26. - 28. travnja 2024. (Lužnica, Lužnički odvojak 3)
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, prof. Ivan Milotić i p. Siniša Štambuk SJ
Prijave do: 26. ožujka 2024.

Susret sestara s prvim zavjetima

10. - 12. svibnja 2024. (Masna Luka, Park prirode Blidinje, BiH)
Tema: Bogu posvećene osobe i život s medijima
Voditelji: fra Andrija Majić OFM i prof. Danijel Labaš
Prijave do: 10. travnja 2024.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Krk, 23. svibnja 2024.
Prijave do: 23. travnja 2024.

Stručni skup za više redovničke poglavarice

4. - 5. lipnja 2024. (Zagreb, Slavoljuba Bulvana 4)
Tema: Posvećeni život pred izazovima zlostavljanja
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša
Prijave do: 4. svibnja 2024. 

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. lipnja 2024. (Livno - BiH, Savezne Republike Njemačke 5)
Tema: Autoritet u Kristovu duhu
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 7. svibnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi