Vijesti - O. Vinko Mamić, predsjednik HKVRPP-a, posjetio sudionike Opće skupštine Dominikanskog reda

 

O. Vinko Mamić, predsjednik HKVRPP-a, posjetio sudionike Opće skupštine Dominikanskog reda

O. Vinko Mamić, predsjednik HKVRPP-a, posjetio sudionike Opće skupštine Dominikanskog reda Objavljeno: 22. 07. 2013 - 00:40

Predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica o. Vinko Mamić, OCD, posjetio je 22. srpnja prije podne na Čiovu sudionike Opće skupštine Reda propovjednika. Susreo se s Učiteljem Reda fr. Brunom Cadoreom i provincijalom Hrvatske dominikanske provincije fr. Antom Gavrićem te uputio pozdravni slovo sudionicima na otvaranju Skupštine.

Pozdravno slovo na otvaranju Skupštine

Vrlo poštovani o. Bruno Cadoré, Učitelj Reda propovjednika, poštovani definitori, dragi sudionici Opće skupštine,

veliko mi je zadovoljstvo i čast pozdraviti vas na početku Opće skupštine koja se održava u Hrvatskoj po prvi puta u 8 stoljeća povijesti reda Propovjednika. Ovaj događaj doprinosi ne samo jačanju bogate tradicije Dominikanskog reda već i novijoj povijest Crkve u Hrvatskoj. Proslava je prilika da se prepozna i izrazi zahvalnost Hrvatskoj dominikanskoj provinciji na njezinom utjecaju na širenje Evanđelja u regiji, osobito za njezin humanistički i kršćanski utjecaj na obrazovni i intelektualni život Hrvatske. 

Glavna svrha ovoga skupa jest redefiniranje centralnih tema evangelizacijskih aktivnosti kao dijela odgovora na sve očitiju potrebu nove evangelizacije, a dotičući se izazova koji su bili u središtu pozornosti Crkve posljednjih nekoliko desetljeća. Naime, još od početka pontifikata blaženog pape Ivana Pavla II., nova evangelizacija je u svome žaru, metodama i izričaju (Ivan Pavao II., Govor XIX zasjedanju CELAMA, Port-au-Prince 9. ožujka 1983., br. 3.) postepeno postala središte teološkog promišljanja i pastoralne aktivnosti Crkve. Ocrtavanje specifičnosti konkretnog pastoralnog djelovanja ostavljeno je lokalnim crkvama i redovničkim zajednicama, ali sveobuhvatno preispitivanja današnje eklezijalne prakse i uspostava novih oblika pastoralnih aktivnosti, primjerenijih današnjem kulturnom, društvenom i političkom kontekstu, i dalje ostaje velik izazov. Nakon pažljivog preispitivanja današnjih pojedinačnih i općih eklezijalnih okruženja 13. opća sinoda biskupa decidirano je tragala za novim angažmanom u obnovi pastoralnih struktura kako bi od pastoralne strategije održavanja mogle postati pastoral koji je uistinu misijski (Prijedlog završnoga dokumenta 13. opće sinode biskupa o temi “Nova evangelizacija za prenošenje vjere”, održane u Rimu od 7. do 28. listopada 2012., prijedlog br. 22.). Duboko sam uvjeren da će današnja Skupština na kojoj smo se okupili dati značajan doprinos bitnom obilježju Katoličke crkve u njenom nastojanju da obnovi i ojača vrijednosti Evanđelja u modernom društvu.

U ime Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica želim vam blagoslovljen jubilej 800. godišnjice potvrde Reda. Zajedno s svim redovnicima i redovnicama Hrvatske molim za uspješan rad u danima i tjednima ispred, te za ciljani puni uspjeh ove Opće skupštine. Neka vas zagovor sv. Dominika i blaženog Augustina Kažotića podrži u služenju Dominikanskom redu, Općoj Crkvi i cijelom svijetu.

o. Vinko Mamić, OCD,
predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica

 

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Adventska duhovna obnova

12. prosinca 2021. (Franjevački samostan - Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb); s. Mirjam Peričić, OP "Praštanje za pojedinca - pomirenje za zajednicu"

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi