Vijesti - Dijamantni jubilej s. M. Karmele od Krista Kralja

 

Dijamantni jubilej s. M. Karmele od Krista Kralja

Dijamantni jubilej s. M. Karmele od Krista Kralja Objavljeno: 20. 07. 2013 - 09:34

Dijamantni jubilej - 60 godina redovničkog života s. M. Karmele od Krista Kralja (Blaženke Jukanović) iz zajednice sestara karmelićanki u Karmelu sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj proslavila je 20. srpnja, na blagdan svetoga Ilije. S. M. Karmela redovničke zavjete obnovila je u tijeku euharistijskog slavlja u krugu zajednice sestara koje je predvodio karmelićanin o. Bernardin Viszmeg, prior karmelskog samostana u Somboru i ispovjednik sestara.

Govoreći o usmjerenosti starozavjetne molitve na spasiteljski Božji plan, propovjednik je u homiliji rekao: "Sveta povijest izraelskog naroda nosi pečat molitve: zapanjujuće je koliko je velikih trenutaka te povijesti obilježeno molitvom posrednika i cijeloga naroda. Jedan od takvih posrednika bio je i sv. Ilija Tišbijac." Osvrnuvši se na Ilijinu sigurnost u nastupu i pred kraljem i pred udovicom istaknuo je: "Ovakva sigurnost može proizlaziti samo iz duboke povezanosti s Bogom. Povezanost s Bogom i prepoznavanje njegove volje događa se kroz upoznavanje Boga. Upoznati ga možemo ako razgovaramo s Njim, a istinski razgovor s Bogom jest molitva." Podsjetivši potom na Ilijinu brigu za malene, bijedne i siromašne, o. Bernardin osobito je istaknuo da je Ilijina molitva bila praćena djelovanjem. "Bog upravo preko proroka Ilije pokazuje da djelo spasenja nadilazi granice Saveza", rekao je te pozvao sestre da po primjeru velikoga starozavjetnog proroka mole za sve ljude na svijetu. Karmelski red proroka Iliju naziva vođom i ocem, a njegove riječi "Revnovao sam gorljivo za Gospodina, Boga nad vojskama" na latinskom jeziku nalaze se kao geslo u karmelskome grbu.

Čestitajući jubilej s. M. Karmeli i cijeloj zajednici, o. Bernardin jubilarki se obratio riječima: "Za mene ćete uvijek ostati Majka Karmela. Ovu zajednicu ne bismo mogli bez Vas zamisliti. Dok ova zajednica postoji uvijek će se sjećati Vaših koraka kojim ste je osnovali. Kao Mojsije kroz pustinju vodili ste ovu zajednicu kroz vrijeme Domovinskog rata. U svim tegobama, traženjima i patnjama imali ste 'stup od oblaka' – Božji putokaz kojima Vam je ići. Slavimo Boga što nam je darovao Vas – Vi ste dar. Ova je misa zahvalnica za dar Vašega poziva i života po redovničkim zavjetima i molitva da Vas Gospodin još dugo podrži na vašem životnom putu!" Darivajući slavljenici kip Gospe Karmelske, o. Bernardin izrazio je želju da je Njezin zagovor uvijek prati te nadu da ćemo u nebu svi biti pod istim plaštem: "Ovo je maleni kip Gospe Karmelske, ali je Njezin zagovor velik. Nadamo se da će Vam puno milosti isprositi od Gospodina. Želim da od sestara doživljavate puno ljubavi i pažnje što ste i zaslužili, a zagovor Gospe Karmelske, čije ime nosite, neka Vas uvijek prati!" S. M. Karmeli čestitke su uputili nadbiskupi - mons. Marin Srakić i mons. Đuro Hranić, o. Vinko Mamić, provincijal Hrvatske karmelske provincije sv. Josipa te mnoga braća i sestre iz cijele karmelske obitelji, kao i brojni prijatelji Karmela i slavljenice.

S. M. Karmela od Krista Kralja (Blaženka Jukanović) rođena je 2. veljače 1931. u Glamoču kao najmlađa od devetero djece u obitelji oca Josipa i majke Ivke rođene Sedlar. U jedanaestoj godini, za vrijeme II. svjetskog rata dolazi s obitelji u Vukovar gdje svršava školovanje. Nakon radnog iskustva u kombinatu Borovo, u vremenu dok su joj dva brata tamnovala u zatvoru u Zenici, 1951. godine ulazi u Karmel u Brezovici gdje 1953. godine polaže zavjete. Godine 1964. odlazi na osnutak Karmela sv. Male Terezije u Juršiće u Istru, odakle se 1977. godine cijela zajednica seli u Kloštar Ivanić. Godine 1988. vodi osnutak Karmela sv. Josipa u Šarengradu, koji je zajednica u vrijeme Domovinskog rata 1991. godine prisiljena napustiti te naći privremeni smještaj u Iloku, zatim Đakovu i Zagrebu-Remetama do 2001. kada se zajednica nastanjuje u novoizgrađenom samostanu u Breznici Đakovačkoj.

Tijekom svog redovničkog života u više je navrata obnašala službu priorice te primila većinu sestara sadašnje zajednice. Ostavila je dubok trag u životu sestara i svih onih za koje je svoj život darivala po molitvi i žrtvi, šutnji i radu, riječi i supatnji. Tijekom svog 60-godišnjeg služenja zajednici sestara, Karmelskom Redu, Crkvi i svijetu po redovničkim zavjetima, "svjedočila je", kako se ističe u jednoj od upućenih joj čestitki "da je vjera u živoga Boga blago nad svim blagom ove zemlje. Zaista, poput Ilijine, Vaša je vjera bila iskušana i potvrđena tako istinskom, iskrenom, dubokom i jakom – i to je ono što će Vaše sestre slaviti dok Crkva i Vaša zajednica slavi 60 godina tijekom kojih ste slijedili Gospodina, svoga Boga u posvemašnjem predanju ljubavi po uzoru na našu Gospu Karmelsku." Na kraju skromnog slavlja s. M. Karmela izrazila je svoju zahvalnost dragom Bogu i svima onima koji su joj pomogli do toga dana, a osobito zajednici sestara u kojoj živi. (ika)

 
 
Poveznice:
Prethodni članak:
Ilijino u Karmelu Brezovici
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

Zimski semestar 2022/2023
13. listopada - 23. prosinca 2022.

Adventska duhovna obnova

11. prosinca 2022. u 15.30. sati, Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)
Tema: Djelo milosrđa - uvredu oprostiti
Voditeljica: s. Krista Mijatović SCSC

Dan posvećenog života

2. veljače 2023., Bazilika sv. Antuna Padovanskog u 19.00 sati (Sveti Duh 31, Zagreb)

Vijećanje redovničkih odgojitelja

23. - 25. veljače 2023., Ludbreg 
Tema: Radost i nada u posvećenom životu
Voditelji: Taras Barščevski, Maja Jakšić
Prijave do: 23. siječnja 2023. 

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

1. ožujka 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)
Tema: Suradnja kao put jačanja zajedništva - življena vjera u svakodnevici

Korizmena duhovna obnova

26. ožujka 2023. u 15.30 sati, Crkva sv. Leopolda Mandića (Ulica sv. Leopolda Mandića 41, Zagreb)
Tema: Ispit savjesti
Voditelj: fra Slaven Brekalo OFM

Škola formacije za odgojitelj(ic)e

10. - 14. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Biti autentičan/na odgojitelj/ica
Voditelji: s. Danijela Anić ASC, Josip Bošnjaković, Marinko Pehar
Prijave do: 31. ožujka 2023.
Cijena: 2.000,00 kn (€ 270)

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

1. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi