Vijesti - Nadbiskup Barišić na svetkovinu sv. Josipa u samostanu sv. Ane

 

Nadbiskup Barišić na svetkovinu sv. Josipa u samostanu sv. Ane

Nadbiskup Barišić na svetkovinu sv. Josipa u samostanu sv. Ane Autor: ika
Objavljeno: 19. 03. 2018 - 18:37

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić na svetkovinu sv. Josipa, u ponedjeljak 19. ožujka, predvodio je svečano euharistijsko slavlje u samostanu svete Ane u Splitu. Uvodeći u misu nadbiskup je pozdravio redovnice, istaknuvši da mala zajednica samostana sv. Ane na svoj način predstavlja čitavu zajednicu, a tom jedinstvu pridonosi i njen utemeljitelj sluga Božji Josip Stadler, koji nosi isto ime kao i svetac čija se svetkovina slavi.

U propovijedi nadbiskup je istaknuo važnost sv. Josipa kako za Crkvu i hrvatski narod, tako i za zajednicu služavki Malog Isusa, čiji je on zaštitnik. Lik svetog Josipa u povijesti Crkve polagano je otkrivan, tako da neki tvrde da je štovanje ovog svetca započelo tek u 9. stoljeću. U 17. st. uspostavlja se zapovjedni blagdan, a 1870. proglašen je zaštitnikom Crkve. Papa Franjo ga 2013. uvodi u kanon. U evanđeljima o njemu nema mnogo toga zapisanog, ali se govori za Isusa da je bio sin drvodjelje odnosno tesara. 

Mons. Barišić usporedio je sv. Josipa s Abrahamom, kojemu potomstvo nije dano na temelju Zakona nego na temelju pravednosti i vjere. Zato je Abraham i nazvan praocem naše vjere. Za sv. Josipa kažemo da je pravedan. Vjera određuje našu pravednost, naglasio je nadbiskup te nastavio: Imati povjerenje u Gospodina i tražiti njegovu volju stavlja nas u ispravan odnos prema Bogu. Ne spašavamo se po svojim djelima i zaslugama nego po vjeri. Abraham je trebao žrtvovati svoga sina Izaka, a on mu je bio obećanje potomstva, od njega se traži nešto nelogično, ali ima toliko povjerenje u Boga da je spreman to učiniti. U tom trenutku svoga sina dobiva nazad i postaje praotac naše vjere. 

Uspoređujući Abrahama i sv. Josipa, naglasio je kako se Josip trebao odreći svoje zaručnice, voljene osobe s kojom je razmišljao o budućnosti, ali oslanjajući se na Kristovu logiku dobio je Mariju u novom svjetlu te je pomalo shvaćao njezinu ulogu u povijesti spasenja. Želio joj je pomoći. To je ljubav. Mi, često ljubav shvaćamo sebično kao onu koja će zaštiti nas i naše planove, no ljubav je sebedarje i biti u službi drugoga kako bi on ispunio svoju ulogu. Josip je pročišćen kušnjom. Svoj život stavio je u službu Marije i Isusa, i vidi svoje ostvarenje u tom odnosu. Osjeća se malen i nedorastao u toj ulozi zato nije ohol i umišljen, nego skroman i autentičan. Stoga ga je Bog postavio za zaštitnika Isusa i Marije, naše Crkve i vaše Provincije, zaštitnika očinstva, vjernosti i braka. Pozvani smo poput sv. Josipa biti pravedni vjernici. Trebamo rasti u vjeri da bismo rasli u pravednosti prema sebi i drugima. Iz života ovog svetca vidljivo je da je Krist bio u njegovu središtu, ustvrdio je nadbiskup, te pozvao redovnice da poput svetog Josipa, njihova zaštitnika, stave Isusa u središte svojih života, te da budu u službi Malog Isusa koji se nalazi kako u našim srcima tako i u srcu svakog čovjeka.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. 10. 2020. OTKAZANO

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

Izborna skupština HRK

15. listopada 2020. godine u Franjevačkom samostanu u Dubravi (Zagreb)

Vijeće HBK za UPŽ i DAŽ

Susret Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ s (nad)biskupijskim povjerenicima za UPŽ i DAŽ: 28. listopada 2020. u 10.00 sati (Ksaverska cesta 12a).

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi