Vijesti - Susret članova salezijanske obitelji

 

Susret članova salezijanske obitelji

Susret članova salezijanske obitelji Autor: ika
Objavljeno: 22. 03. 2018 - 11:23

Stota obljetnica dolaska salezijanaca u Rijeku bila je povod susretu brojnih članova salezijanske obitelji koji su se 22. ožujka okupili u pastoralnoj dvorani župe Marije Pomoćnice. Na okruglom stolu govorili su predstavnici raznih pastoralnih ogranaka koji su aktivni u dvjema riječkim župama kojima upravljaju redovnici salezijanci, župi Marije Pomoćnice i župi sv. Josipa.

Okupljene su pozdravili don Pejo Orkić, provincijal hrvatskih salezijanaca te don Dragutin Detić, ravnatelj riječke salezijanske zajednice i povjerenik za salezijanske suradnike. Don Detić je podsjetio koliko je dragocjena raznolikost djelovanja brojnih ogranaka velike salezijanske obitelji, a najvažnija je njihova međusobna suradnja. 

Šestero govornika okupljene je upoznalo s dugačkom poviješću provođenja salezijanske karizme u radu s mladima koja se u Rijeci ostvaruje na razne načine. U provođenju tih programa bez sumnje najvažniji su salezijanci suradnici, osobe koje su posvećene radu u zajednici, dale su svečana obećanja, a imaju i priznat službeno-pravni status unutar zajednice. O povijesti tog oblika salezijanskog djelovanja govorila je Adri Žele predstavivši djelovanje riječkih salezijanaca suradnika tijekom ovih stotinu godina, njihov rad danas, i njihovo ustrojstvo na svjetskoj razini. Istaknula je kako su salezijanski suradnici u Rijeci djelovali i prije dolaska redovnika salezijanca.

O djelovanju na tragu don Bosca u Rijeci govorila je Rokenija Mežnarić, koordinatorica salezijanskih suradnika. S. Adela iz Družbe Kćeri Marije Pomoćnice izlagala je o prisutnosti ovih redovnica u Rijeci, a prikazan je i višedesetljetni rad župnog zbora o čemu je govorio Anđelko Kos. Vjeroučiteljica Ana Laco govorila je o zajednicama obitelji u salezijanskim župama, a mogla su se čuti i sjećanja o riječkim salezijancima i njihovom radu s mladima iz prve polovice prošloga stoljeća, pa tako i svjedočanstvo Bruna Petralija, polaznika oratorija još tridesetih godina prošlog stoljeća. Petrali se prisjetio kako je salezijanski oratorij u to vrijeme bio važna institucija u gradu Rijeci, okupljao veliki broj mladih i pružao im mogućnost da se okušaju u različitim područjima, od sporta do drame i glazbe. Skup je zaključen svečanom misom koju je u crkvi Marije Pomoćnice predvodio don Danijel Dragičević.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Ljetni semestar (Zagreb, 15. ožujka - 31. svibnja 2022.)

Susret HBK - HRK

Susret redovničkih poglavarica i poglavara - članova HRK s biskupima - članovima HBK održat će se 8. lipnja 2022. godine.

Škola formacije za odgojitelj(ic)e

31. srpnja - 5. kolovoza 2022., Lužnica
Tema: Biti autentičan/na odgojitelj/ica
Voditelji: s. Danijela Anić, Josip Bošnjaković, Marinko Pehar
Prijave do: 1. srpnja 2022.
Cijena: 2.000,00 kn

Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Đakovo, prva ili druga subota u listopadu

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7. - 9. listopada 2022. godine

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi