Vijesti - Monografija o stoljeću salezijanaca u Rijeci

 

Monografija o stoljeću salezijanaca u Rijeci

Monografija o stoljeću salezijanaca u Rijeci Autor: ika
Objavljeno: 08. 05. 2018 - 10:18

„Stoljeće salezijanske prisutnosti u Rijeci, 1918. – 2018., oratorij – župa – škola"

Salezijanska klasična gimnazija s pravom javnosti, Dan škole 8. svibnja proslavila je predstavljanjem monografije „Stoljeće salezijanske prisutnosti u Rijeci, 1918. – 2018., oratorij – župa – škola". U dvorani škole o monografiji su govorili dr. sc. Josip Grbac, dr. sc. s. Veronika Popić i dr. sc. Vladimir Rosić, a svečani ton glazbenim i scenskim nastupima dali su sadašnji i bivši učenici škole.

Ravnatelj riječke salezijanske zajednice don Drago Detić u uvodnom je pozdravu zahvalio brojnima koji su sudjelovali u prikupljanju materijala i sastavljanju monografije, posebno ravnatelju škole don Niki Tunjiću i profesoricama koje su radile na tekstovima. 

Dr. Grbac je predstavljajući monografiju istaknuo odgojnu dimenziju djelovanja salezijanaca koja je u knjizi sveprisutna. „Ova knjiga svjedoči kako se prenosi vjera mladim ljudima našeg vremena. U njoj je iznesena metodologija salezijanskog odgoja koji počiva na tri međusobno povezana stupa: vjera, znanje i humanizam." Grbac je napomenuo da ne treba čuditi obim ovog djela i opširan sadržaj. „Monografije kao ova ne pišu se za danas ili sutra, nego za mnoge buduće generacije." Kao temelj salezijanskog djelovanja s mladima dr. Grbac je apostrofirao oratorij, okupljanje mladih uz igru i molitvu. „Oratorij je mjesto života, to je najbolji put za okupljanje mladih i dan-danas, kao i prije sto godina kada je započelo salezijansko djelovanje u Rijeci." 

Monografija svjedoči i o teškim vremenima koje su salezijanci, kao i cijela Crkva prolazili u vrijeme 2. svjetskog rata i nakon njega. „Salezijanci su bili simbol proganjane Crve, što je i razumljivo jer prvi na udaru jednoumlja su oni koji rade s mladima." Podsjetio je da Salezijanska klasična gimnazija pravo javnosti dobiva tek nakon demokratskih promjena i uspostavom samostalne Hrvatske prije 25 godina. Do tada je, više od 30 godina, djelovala bez priznanja države, samo kao škola za svećeničke kandidate.  

Dr. sc. s. Veronika Popić, sestra milosrdnica, istaknula je kako ova monografija omogućava jasniji pogled u povijest i sadašnjost, ali i budućnost salezijanske zajednice u Rijeci. „Monografija priča priču o ovim neobičnim redovnicima, koji po dolasku u Rijeku umjesto crkve grade i uređuju kazališnu i kino dvoranu. Crkvu Marije Pomoćnice izgradili su tek nakon toga", rekla je s. Veronika. 

Dr. Vladimir Rosić, profesor koji je odgojio brojne generacije salezijanaca, među kojima i don Niku Tunjića, istaknuo je kako je Salezijanska klasična gimnazija s pravom javnosti vrhunac njihova djelovanja. „Danas je ovo srednja škola s blizu 300 učenika u kojoj se iznimno dobro i uzorno radi. Obrazovala je mnoge znanstvenike i intelektualce", zaključio je dr. Rosić.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
XXXVII. REDOVNIČKI DANI

Dar vjernosti - radost ustrajnosti
Split, 17-18. rujna 
Dubrovnik, 18. rujna
Zagreb, 24-25. rujna
Rijeka, 25. rujna
Đakovo (Osijek), 2. listopada

Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

53. Skupština HRK

13. - 14. listopada u Franjevačkom samostanu (Avenija Gojka Šuška 2)

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi