Vijesti - Doktorirao isusovac p. Tomislav Špiranec

 

Doktorirao isusovac p. Tomislav Špiranec

Doktorirao isusovac p. Tomislav Špiranec Autor: ika
Objavljeno: 08. 05. 2018 - 13:38

Isusovac Hrvatske pokrajine Družbe Isusove p. Tomislav Špiranec postigao je doktorat iz teologije na Isusovačkom teološkom fakultetu Sveučilišta Santa Clara u Berkeleyu u Sjedinjenim Američkim Državama. Doktorsku disertaciju pod naslovom Vrline/paramitas: Sveti Ignacije Loyolski i Santideva kao prijatelji na putu života obranio je 19. travnja 2018. pred četveročlanim povjerenstvom: dr. Eduardo Fernadez S.J. - mentor disertacije; dr. Ronelle Alexander s CAL Berkeley - za hrvatski kontekst teze; dr. David Gray sa Sveučilišta Santa Clara - za budizam; Hung Pham, S.J. - za ignacijansku duhovnost, izvijestila je stranica isusovci.hr

U doktorskom je radu proveo komparativno istraživanje o njegovanju vrlina u katoličkoj duhovnoj tradiciji i savršenosti (paramitas) u mahajanskoj budističkoj tradiciji, pod vidikom duhovnih potreba suvremene hrvatske mladeži. Usporedba je učinjena kroz istraživanje dva ključna teksta: Duhovnih vježbi Ignacija Loyolskog iz 16. stoljeća, Baska, katolika i utemeljitelja Družbe Isusove, te Put bodhisatve (Bodhicaryavatara) od Shantideve, indijskog mahajanskog monaha iz 8. stoljeća.

Iako se dvije tradicije radikalno razlikuju na razini doktrinarnih pretpostavki i konačnog cilja, dijele mnogo toga na razini prakse vrlina/savršenosti, koje pretpostavljaju zajednički, ljudski, biološko-intelektualni supstrat. Disertacija dokazuje da sinteza između Ignacija i Shantideve, s obzirom na njegovanje vrlina, može pomoći dubljem razumijevanju i razvijanju katoličke duhovnosti koja je intelektualno i bihevioralno izazovna, važna i uvjerljiva za suvremenu hrvatsku mladež.

Tomislav Špiranec rođen je 12. prosinca 1971. u Zagrebu. Filozofske i teološke studije završio je na Filozofsko-teološkom institutu i Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu. Nakon novicijata u Splitu, radio je kao kateheta na Isusovačkoj klasičnoj gimnaziji u Osijeku i osnovnim školama u Bizovacu i Sarvašu. Na Isusovačkoj teološkoj školi u Berkeleyu završio je magisterij iz komparativne duhovnosti, a zatim i doktorat.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi