Vijesti - Misionari Srca Isusova u brojkama

 

Misionari Srca Isusova u brojkama

Objavljeno: 23. 06. 2014 - 22:32

Mrežna stranica Kongregacije Misionara Srca Isusova (MSC), Južnonjemačke - Austrijske provincije sa sjedištem u Salzburgu www.msc-salzburg.at objavila je ovih dana podatke o broju tih misionara u svijetu.

Trenutno diljem svijeta djeluje 1752 misionara Srca Isusova. Od toga broja 22 člana ove Kongregacije su biskupi, 1271 svećenici i 172 člana su časna braća. Bogoslova sa vječnim zavjetima je 64, a sa privremenim zavjetima 205. Broj časne braće s privremenim zavjetima je 18. Trenutačni broj novaka u novicijatu je 79, a broj aspiranata je 253. Ovi misionari djeluju u 55 zemalja svijeta na 162 mjesta. Južnonjemačka-Austrijska provincija kojoj pripada i Hrvatska broji 54 člana koji djeluju u osam zemalja. U Hrvatskoj trenutno su samo dva člana Kongregacije Misionara Srca Isusova. Pater Ivan Androić MSC, inače rodom iz Pakraca, trenutno je župnik župe Svetog Ivana Nepomuka u Vrbovskom (www.zupa-vrbovsko.com) u Riječkoj nadbiskupiji, a mladi Pater Marko Stipetić MSC, inače rodom iz Zagreba, trenutno je Vicerektor Bogoslovnog sjemeništa "Ivan Pavao II." u Rijeci.

Francuski svećenik Jules Chevalier osnovao je 8. prosinca 1854. godine u Francuskoj, u Issoudun-u kod Bourgesa, zajednicu Missionnaires du Sacre – Coeur (MSC: Misionari Srca Isusova), istoga dana kad je papa proglasio dogmu o Bezgrješnom začeću Blažene Djevice Marije. Poslije teške mladosti, kao "kasno zvanje", Jules Chevalier otkriva u pobožnosti Srcu Isusovu put za prevladavanje bijede svoga vremena: vjerske mlakosti, sebičnosti i nevjere. U početku se teška misija ograničila samo na srednju Francusku. Uskoro je postalo jasno da siromaštvo i beznađe ne poznaju granice. U želji da Božju ljubav učini razumljivom svim ljudima, već 1881. godine p. Chevalier šalje prve vjerovjesnike Srca Isusova u današnju Papua – Novu Gvineju. Tako se zapalila baklja misionarske djelatnosti ove Zajednice čiji plamen bukti još i danas. Pater Chevalier preminuo je 21. listopada 1907. godine. U tijeku je proces za njegovu beatifikaciju. Godine 2004. zajednica je svečano proslavila 150. godina svoga postojanja, a ove godine 8. prosinca slavi svoju 160. obljetnicu. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
XXXVII. REDOVNIČKI DANI

Dar vjernosti - radost ustrajnosti
Split, 17-18. rujna 
Dubrovnik, 18. rujna
Zagreb, 24-25. rujna
Rijeka, 25. rujna
Đakovo (Osijek), 2. listopada

Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

53. Skupština HRK

13. - 14. listopada u Franjevačkom samostanu (Avenija Gojka Šuška 2)

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi