Vijesti - Slavlje u zagrebačkoj katedrali

 

Slavlje u zagrebačkoj katedrali

Slavlje u zagrebačkoj katedrali Objavljeno: 21. 06. 2014 - 23:41

Tijekom svečanog euharistijskog slavlja u subotu 21. lipnja u zagrebačkoj prvostolnici zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić zaredio je za prezbitere četrnaestoricu kandidata, redovničkih i dijecezanskih, a tijekom mise zajedno je s okupljenim svećenicima i pukom zahvalio Bogu za 25 godina biskupstva. U koncelebraciji su bili i apostolski nuncij u RH nadbiskup Alessandro D'Errico, pomoćni biskupi Valentin Pozaić, Ivan Šaško i Mijo Gorski, predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica o. Vinko Mamić, OCD, te skoro 250 svećenika među kojima župnici župa iz kojih su rodom mladomisnici, poglavari Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa, provincijali i provincijski odgojitelji, kao i poglavari i pitomci rimskih kolegija u kojima su svoje studijske dane proveli neki od novih prezbitera.

Nakon što je rektor Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa mr. Anđelko Koščak kardinalu predstavio kandidate za red prezbiterata, kardinal im se u prigodnoj homiliji obratio.

Posvijestio im je, kako se ovim činom događa nešto posebno, "Isus vas sada prihvaća u krug onih koji su mu bili blizu u dvorani Posljednje večere, u društvo onih koje je izabrao, koje on poznaje i koji su pozvani njega dobro upoznati. On vas u Duhu Svetom osposobljuje da odsada nastupate u njegovo ime, dapače u njegovoj osobi, in persona Christi". Istaknuo je i kako Isus želi da mu se odsada potpuno predaju, da se s njim poistovjete, da mu upravo posude svoja usta, svoj glas, svoju osobu, kako bi njihovo "Ja" mogao zamijeniti Njegov "Ja" i to "u riječi koja ne ostaje samo riječ, nego postaje i čin, akcija. Smatra te prikladnim tumačiti njegovu Riječ i nositi ljudima radost i utjehu koju čovjeku može dati samo On, jer je Sin Božji. Kad god to budeš vršio, obnavljaj u sebi spomen na Isusovu muku, smrt i uskrsnuće, jer je novost vazmenog događaja vrelo našeg kršćanskoga života". Isus će ih iz dana u dan činiti sposobnim za djelo na koje ih je pozvao, ako ostanu u njegovoj ljubavi.

Kardinal je posebno mladomisnike uputio kako da mole: "Moli ovako danas i svaki dan svoga svećeničkog života: Gospodine, pomozi mi da te uvijek bolje upoznam! Pomozi mi da tvoja volja sve više postaje moja! Pomozi mi živjeti svoj život, zajedno s tobom, za druge, za one koje ćeš mi dati! Pomozi mi da iz dana u dan budem sve više Tvoj prijatelj!" Podsjetio ih je i na potporu koju mogu imati od vjernika, te im poželio da punim plućima iskuse svećeničku radost već na početku svoje prezbiterske službe, pripremajući se za mladu misu i ulazeći po prvi put sa strahopoštovanjem u ispovjedaonicu "da biste bili služitelji Božjeg milosrđa u sakramentu pomirenja. Želim da tu radost, taj žar i polet duha obnavljate i u njemu iz dana u dan rastete po svakom slavljenju svete mise i podjeljivanju svetih sakramenata".

U ovoj prigodi kardinal je podsjetio, kako je mjesec lipanj, mjesec jubileja, te je u tom kontekstu poimenično istaknuo svećenike Zagrebačke nadbiskupije koji slave jubileje, a među njima pak je posebno istaknuo nestora vlč. Vladislava Tomasa koji zahvaljuje Bogu za sedamdeset godina svećeničkog služenja.

Sjećajući se svoga jubileja, 25 godina biskupstva, kardinal je rekao: "Upravo je slavlje ređenja izvrsna prigoda biskupu da u poniznosti srca zajedno s Marijom zahvali Bogu za izbor u službu, 'jer velika mi djela učini Svesilni, sveto je Ime njegovo' (Lk 1,49). Istodobno ovo mi je slavlje i poziv da Boga molim oproštenje za sve propuste i nedostatke koje sam učinio u biskupskoj službi. Ovo svećeničko i vjerničko zajedništvo Crkve zagrebačke u našoj prvostolnici ispunja me radošću i blagoslovom, jer biskupska služba bez naroda Božjega ne bi imala smisla". Kardinal je pojasnio, kako je biskupsko ime za djelo, a ne za čast. "Crkveni se pastir ne rađa odjednom, niti samim svetim redom episkopata. Duhovnim se ocem i pastirom duša postaje u zajedništvu Crkve, u zajedništvu molitve, nastojanja, rada i djelotvorne ljubavi. Zato je potrebno vrijeme rasta i sazrijevanja, vrijeme trpljenja i ljubavi. Kao nadbiskup Crkve zagrebačke, iz godine u godinu osjećam kako raste ona temeljna crkvena povezanost i zajedništvo pastira i vjernika. Iskustvo tog unutarnjeg rasta duhovnog zajedništva ima svaki biskup, svaki svećenik, svaki župnik po svojoj službi u Crkvi".

Kardinal je homiliju zaključio riječima: "Pred nama je budućnost. Ona je u Božjim rukama. Stoga vas pozivam da zajedno pođemo naprijed u vrijeme koje nam Providnost dodjeljuje da bismo ostvarili dužnost prema Zagrebačkoj nadbiskupiji, Crkvi, svom hrvatskom narodu i svakom čovjeku. Vas i sebe preporučujem nebeskom zagovoru Presvete Bogorodice Marije i blaženog Alojzija Stepinca za čiju kanonizaciju usrdno molimo". Nakon homilije uslijedio je sam čin ređenja. Za Zagrebačku nadbiskupiju svećenički red primili su Tomica Božiček (župa sv. Leopolda Mandića – Orehovica), Josip Čulig (župa sv. Jurja – Gornja Stubica), Boris Jozić (župa Sveta tri kralja – Zagreb Vrbani), Ivan Lastovčić (župa Krista Kralja – Domaslovec), Matej Petrić (župa sv. Ivana Krstitelja – Lug Samoborski), Ivan Vučak (župa Pohoda BDM – Vukovina) i Ivan Zovko (župa Srca Isusova – Prozor, BiH).

Za Hrvatsku franjevačku provinciju sv. Ćirila i Metoda svećenički red primio je fra Davor Filko, OFM, (župa Navještenja Blažene Djevice Marije – Klanjec) i fra Danijel Patafta, OFM, (župa Gospe Lurdske, Riječka nadbiskupija). Iz Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša za svećenike su zaređeni fra Marin Matančić, TOR, (župa sv. Benedikta i Gospe Žalosne – Kloštar Podravski) i fra Hrvoje Perković, TOR, (župa sv. Franje Asiškog – Bila). Za Hrvatsku pokrajinu Družbe Isusove svećenički red primili su o. Petar Nodilo, DI, (župa Uznesenja BDM – Goveđari, Mljet) i o. Stjepan Šuflaj, DI, (župa sv. Ivana Krstitelja – Lug Samoborski), a za Družbu misionara Krvi Kristove br. Marijan Zubak, CPPS, (župa sv. Josipa radnika – Slavonski Brod).

Nakon popričesne molitve svi prisutni u katedrali otpjevali su svečani "Tebe Boga hvalimo", a potom su kardinalu Bozaniću izrečene čestitke. Nuncij D'Errico pročitao je čestitku pape Franje. Vlč. Slavko Kresonja čestitao je kardinalu uime svećenika Zagrebačke nadbiskupije, a posebno uime generacije ređenika iz 1998. godine koje je prve zaredio kao zagrebački nadbiskup. Zahvalu i čestitku kardinalu uime redovnika i redovnica izrekao je predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica o. Vinko Mamić, OCD, a uime vjernika laika te svih obitelji Zagrebačke nadbiskupije peteročlana obitelj Gojmerac. Posljednju čestitku uime mladomisnika izrekao je vlč. Matej Petrić, te kardinalu predao prigodan dar.

Kardinal Bozanić se na prvom mjestu zahvalio papi Franji što je uputio blagoslov svima okupljenima, a njemu čestitao srebrni jubilej. Zahvalio je svima koji su mu ovih dana uputili čestitke, a posebno je zahvalu izrekao svećenicima za prisutnost, jer "biskup bez svećenika je ništa, a i svećenici bez biskupa". Okupljenim vjernicima također je zahvalio za nazočnost, "jer to zajedništvo je znak snage naše Crkve". Sve je potaknuo da budu u službi života, jer "samo život ima budućnost. Mi ako želimo budućnost našoj Crkvi i našem hrvatskom narodu onda trebamo biti otvoreni životu".

Prije blagoslova još se jednom obratio mladomisnicima i zahvalio im za njihovu raspoloživost, kao i za čestitku. Potaknuo ih je da uvijek budu otvoreni djelovanju Duha Svetoga u zajedništvu sa svećenicima i svojim biskupom u vjernom služenju Božjem narodu. Nakon kardinalova blagoslova, svoj blagoslov prisutnim vjernicima dali su i mladomisnici.

Misno slavlje pjevanjem su uveličali zagrebački bogoslovi i Koralisti zagrebačke katedrale pod ravnanjem mo Miroslava Martinjaka. (mb)
 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi