Vijesti - Misa zadušnica za dr. Tomislava Šagi-Bunića

 

Misa zadušnica za dr. Tomislava Šagi-Bunića

Misa zadušnica za dr. Tomislava Šagi-Bunića Autor: ika
Objavljeno: 21. 07. 2015 - 00:19

Veliki neimar, svećenik, redovnik kapucin bogatoga duha, pronicljivih misli koje su tekle iz njega kao iz bujnog izvora

U župnoj i samostanskoj crkvi Sv. Mihaela u Zagrebu-Dubrava na 16. obljetnicu smrti prof. dr. fra Tomislava Janka Šagi-Bunića, u utorak 21. srpnja, služena je misa zadužnica. Euharistijsko slavlje predvodio je kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog mons. Lovro Cindori u zajedništvu s više svećenika kapucina predvođenih provincijalom Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića fra Jurom Šarčevićem. U koncelebraciji bio je i brat Šagi-Bunića fra Bono Zvonimir Šagi.

U homiliji mons. Cindori prisjetio se svoga susreta s prof. Šagi-Bunićem na bogosloviji na početku prve godine studija 1956./57. Opisujući to vrijeme, naglasio je kako su to bila teška vremena za njih kao studente, svećeničke pripravnike, za njihove obitelji, te hrvatski narod uopće. No, bilo je vjere i pouzdanja u Boga. 

Profesori su uložili u nas mnogo truda i napora, a možda im nikada nismo rekli hvala. Jedan takav čovjek vrijedan i poštovan bio je prof. Tomislav Janko Šagi Bunić kojemu ja danas zahvaljujem uime mnogih naraštaja, rekao je mons. Cindori. Nadalje je istaknuo kako je Šagi-Bunić bio veliki neimar, svećenik, redovnik kapucin bogatoga duha, pronicljivih misli koje su tekle iz njega kao iz bujnog izvora. Ništa nije zadržao za sebe, sav se je razdao drugima.

Govoreći o pretkoncilskom, a posebno pokoncilskom vremenu čemu je protagonist bio i Šagi-Bunić, Cindori je ukazao na važnu ulogu upravo profesora KBF-a u tumačenju koncilskih dokumenata, sakramenata, pastoralne i crkvene vjerničke stvarnosti.

Suvremenici tih događanja bili su studenti teologije i mi mladi svećenici koji smo rado prihvatili sve što je novo dolazilo, a onda i svi ostali koji su se na novo privikavali svojom vjerom i poslušnošću Majci Crkvi. Trebalo je prokrčiti putove zarasle dračom i korovom grijeha i nevjere, vratiti vjernicima povjerenje istinske brige Crkve za njihovo spasenje da Crkva bude kao ljubazna i brižna majka, da njeguje djecu svoju. Prof. Šagi-Bunić ušao je u dubine koncilske misli i s pravom je nazvan jedan od naših najvećih poslijeratnih teologa, rekao je, te dodao kako njegova misao nadilazi i vrijeme i prostore. U tom kontekstu kratko se osvrnuo samo na neka od njegovih monumentalnih djela o Crkvi, sakramentu, o čovjeku, o svećenicima. Bio je veliki duh, kao da čujemo kako nam i danas govori, kako poziva, kako opominje kako tješi vjernički narod, poziva svećenike na suradnju. Njegove riječi još nisu utihnule, još kruže jer su važne i velike, jer je bio kao orijaš duha i misli koji će dati Crkvi u Hrvata nemjerljiv doprinos njezinu rastu i novom duhovnom putu, istaknuo je. Njegovu pak duhovnu zrelost posebno je pojasnio u vidu retka Mt 25,40 koji je nosio ispisanog na odjeći, ali, naglasio je propovjednik "još više u svom srcu", jer "ovo nas evanđelje poziva na ispit savjesti".

Dragi profesore, bio si jasan u tumačenju, osvjedočen u vjerovanju, trudio si se da crkveni nauk bude dobra i zdrava hrana dušama, onima koji su ti bili povjereni. Dragi profesore Tomislave molim za tebe i molim se tebi da me zagovoriš pred milosrdnim Kristom kojega si nam navješćivao u istinskoj vjeri dubinom svoje misli i poniznošću svoje vjere. Zagovori i zajednicu svojih kapucina, zagovori i vjernike danas okupljene na ovoj euharistiji, rekao je na kraju homilije mons. Cindori.

Prije blagoslova, riječ zahvale predvoditelju slavlja i koncelebrantima uputio je provincijal Šarčević.

Prof. Šagi-Bunić zadužio nas je da se njegova riječ čuje i nakon što nas je napustio. Vjerujem da nas on gleda iz neba sa simpatijom i ljubavlju, i sućuti koju je uvijek izražavao dok je bio s nama, rekao je fra Šarčević u duhu Mt 25,40 temeljem čega je Šagi-Bunić promicao civilizaciju ljubavi.

 
 
Poveznice:
Prethodni članak:
S Gospodinom na odmor
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
XXXVII. REDOVNIČKI DANI

Dar vjernosti - radost ustrajnosti
Split, 17-18. rujna 
Dubrovnik, 18. rujna
Zagreb, 24-25. rujna
Rijeka, 25. rujna
Đakovo (Osijek), 2. listopada

Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

53. Skupština HRK

13. - 14. listopada u Franjevačkom samostanu (Avenija Gojka Šuška 2)

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi