Vijesti - Klanjateljice Krvi Kristove obilježile 150. obljetnicu smrti svoje svete utemeljiteljice

 

Klanjateljice Krvi Kristove obilježile 150. obljetnicu smrti svoje svete utemeljiteljice

Klanjateljice Krvi Kristove obilježile 150. obljetnicu smrti svoje svete utemeljiteljice Autor: ika
Objavljeno: 20. 08. 2016 - 00:10

Otkriti putove kojima Bog želi širiti slavu svoje božanske Krvi

Klanjateljice Krvi Kristove Regije Zagreb obilježile su u subotu 20. kolovoza 150. obljetnicu smrti svete Marije De Mattias, utemeljiteljice Družbe. Hrvatske Klanjateljice odlučile su proslaviti u okviru obitelji, tako su se u samostanu u Miramarskoj okupile članice Družbe iz raznih samostana u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, ali i iz Australije, a na susret su pozvale i bivše članice Družbe. Odazvalo se njih dvadesetak koje žive u raznim dijelovima Hrvatske, kao i u nekim europskim zemljama, dok su mnoge izrazile žaljenje radi nemogućnosti sudjelovanja.

Pozdravljajući okupljene, regionalna poglavarica s. Ana Marija Antolović podsjetila je na početak Družbe i prvu osobu koju se pridružila Mariji De Mattias. Bila je to Anna Farotti, koja je nekoliko godina kasnije napustila zajednicu, jer je osjetila da to nije njezino mjesto. Povezujući to s ovim susretom, s. Antolović rekla je kako "u Božjem planu sve ima svoj smisao i često puta su neki događaji i prilike koje mi smatramo promašenima i pogrešnima važni dijelovi mozaika koje On ugrađuje u našu osobnu povijest i povijest naših zajednica. Ovdje smo danas zajedno, jer želimo slaviti i zahvaljivati Bogu za iskustvo Njegove milosrdne Ljubavi u životu svake od nas i u povijesti naše zajednice Klanjateljica Krvi Kristove. Neka ovo vrijeme koje ćemo provesti zajedno bude radosno dijeljenje naših iskustava i poticaj da u budućnosti budemo više međusobno povezane i nastojimo otkriti putove kojima Bog želi širiti slavu svoje božanske Krvi". 

Bilo je vrlo dirljivo slušati sjećanja i bivših članica od kojih su mnoge ostale povezane s pojedinim redovnicama. Sve su one isticale zahvalu za godine provede u Družbi, za "epizodu svoga života" bilo kao kandidatice, sestre u formaciji, ili pak kasnije u pastoralu. Jedna od njih je rekla "Tko je jednom bio ovdje nikad ane ode, ostaje zauvijek". Svoja sjećanja izrekle su i same redovnice, rado se prisjećajući zgoda iz zajedničkog života. Veći dio prisutnih članica Družbe na razne načine je povezan s Crkvom, a ponajviše u pjevanjem župnim zborovima. Sve pak ističu, snagu koju im daje Bog, te molitvu koju upućuju i za svoju bivšu Družbu. Posebno je bilo dirljiv susret s 92-godišnjakinjom koja je bila u samostanu Nazaret u Banjoj Luci, koji je nakon II. svjetskog rata oduzet Družbi, a sestre su mahom poslane svojim kućama. No, ona i danas čuva lančić i srce koje je nosila kao redovnica prije sedamdesetak godina, a sjećanja na Nazaret ne blijede, o čemu je posvjedočila i njezina kćerka.

U toj prigodi misu je predvodio mladomisnik Davor Lukačević, misionar Krvi Kristove. Stavljajući pred prisutne lik svete utemeljiteljice, rekao je kako je gorjela za Krista, da spasi duše, na ono na što nas pozivaju mnogi sveci: živjeti na slavu Božju i za spas duša. To smo danas malo zaboravili: kako posvetiti naš život potpuno Bogu bilo u kojem staležu. Ona je pozivala na ono što je sama živjela, govorila o onome što je sama doživjela, zato su je mnogi željeli slušati, jer je svoje srce imala uronjeno u srce Isusovo i Marijino.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi