Vijesti - Otvoren dječji vrtić dominikanki “Blažena Hozana” u Šibeniku

 

Otvoren dječji vrtić dominikanki “Blažena Hozana” u Šibeniku

Otvoren dječji vrtić dominikanki “Blažena Hozana” u Šibeniku Autor: ika
Objavljeno: 20. 08. 2016 - 00:16

Dječji vrtić sestara dominikanki "Blažena Hozana" u sklopu Katoličkoga školskog centra u Šibeniku blagoslovljen je i otvoren u subotu 20. kolovoza. Obred blagoslova predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić uz sudjelovanje vrhovne glavarice sestara dominikanki majke Katarine Maglice, provincijala Hrvatske dominikanske provincije Ante Gavrića, šibensko-kninskog župana Gorana Pauka i šibenskoga gradonačelnika Željka Burića.

Tim povodom biskup je zahvalio svima koji su pridonijeli realizaciji vrtića. Posebno je istaknuo ulogu umirovljenog šibenskog biskupa Ante Ivasa. Novi vrtić u sljedećoj će pedagoškoj godini imati dvije odgojne skupine - mješovitu jasličku i mješovitu vrtićku. Vrtić će voditi sestra Rahela Rukavina.

Danas zazivamo Božji blagoslov osobito na one koji će u vrtiću boraviti i na sestre dominikanke, poručio je biskup Rogić. Naglasio je kako ljudsko odrastanje i doba djetinjstva otvara dušu otkrivanja istine i klanjanja pravom i jedinom Bogu. Danas zazivamo blagoslov na ovaj novi vrtić "Blažena Hozana" da bude mjesto rasta u dobi, milosti i mudrosti Božjoj. Zazivamo blagoslov da svi oni koji budu preuzeli brigu za djecu oko njihova odgoja i obrazovanja, ispravno poučavaju, da ljudsku mudrost spajaju s evanđeoskom istinom, da tu istinu sačuvaju i svojim je životom očituju. Zazivamo Božji blagoslov da djeca u odgojiteljima nalaze i pronalaze Krista učitelja, te se obogate u pravim vještinama, prvim molitvama i zdravim temeljima za život u punom dostojanstvu čovjeka, poručio je biskup Rogić.

Posebna mi je radost što se vrtić u Šibeniku otvara o 800. obljetnici osnutka Dominikanskog reda i 950. obljetnici prvog spomena Šibenika, istaknula je priora šibenskog dominikanskog samostana sestra Jakica Vuco. Istaknula je i veliku ulogu biskupa Ivasa u pokretanju inicijative za izgradnju vrtića. 

Program rada u vrtiću Blažena Hozana temeljit će se na katoličkim načelima koji proizlaze iz stava i uvjerenja kao katoličke ustanove. Način rada, kvaliteta odnosa i okruženje poticat će cjeloviti razvoj djeteta u skladu s njegovim individualnim potrebama, mogućnostima i sposobnostima, kazala je ravnateljica katoličkih vrtića blažene Hozane Kotorske s. Antonija Matić. 

Vrhovna glavarica sestra dominikanki s. Katarina Maglica naglasila je kako će sestre djeci dati toplinu i blizinu. Vjerujem da će djeca koja će izlaziti iz našeg vrtića biti prvenstveno ljudi na kojima će počivati budućnost obitelji, hrvatskog naroda i Crkve. Obećavam da ćemo mi, sestre dominikanke, svakodnevno djecu i roditelje uranjati u naše molitve i žrtve, te za njih tražiti Božji blagoslov. Bog može učiniti puno i Bog djeluje u ljudima, neka naš vrtić bude jedno malo svjetlo i izvor nade. Hvala svima koji su pomogli da do otvaranja vrtića dođe, naglasila je Maglica.

Grad Šibenik je svjedok kako institucionalna briga za najmlađe u jednom dogovornom razvoju između javnih ustanova, vjerskih katoličkih vrtića i privatnih vrtića vrlo dobro rješava problem, naglasio je gradonačelnik Burić. Nastavit ćemo podizati standard u svim gradskim vrtićima, jer to je glavna zadaća Grada, kazao je gradonačelnik, dodajući kako je težnja izjednačavanje svih uvjeta rada u predškolskom odgoju bez obzira tko je osnivač pojedine ustanove. Na demografskoj obnovi moramo napraviti puno toga i ovo je jedan kamenčić tog mozaika koji će omogućiti da do te demografske obnove i dođe, poručio je šibensko-kninski župan Goran Pauk, koji je obećao podršku Šibenskoj biskupiji na takvim projektima. Voditeljica Službe za predškolski odgoj i obrazovanje Ministrastva Znanosti, obrazovanja i sporta Marija Ivanković naglasila je kako je grad Šibenik predškolski odgoj osmislio na najbolji mogući način, te je istaknula kako zajedništvo vodi u budućnost.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Redovnički dani

Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Škola za novakinje

Zimski semestar 2022/2023
13. listopada - 23. prosinca 2022.

Adventska duhovna obnova

11. prosinca 2022.

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi