Vijesti - Kardinal Bozanić blagovao s korisnicima pučke kuhinje Misionarki ljubavi

 

Kardinal Bozanić blagovao s korisnicima pučke kuhinje Misionarki ljubavi

Kardinal Bozanić blagovao s korisnicima pučke kuhinje Misionarki ljubavi Autor: ika
Objavljeno: 17. 11. 2019 - 11:34

Prigodom Trećega svjetskog dana siromašnih

"Danas po želji pape Franje Crkva slavi nedjelju siromaha. Svatko od nas pred Bogom je siromašan; siromašan Božje ljubavi, blizine, opraštanja", naglasio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić na početku euharistijskoga slavlja koje je, prigodom Trećega svjetskog dana siromašnih u nedjelju 17. studenoga, predvodio u velikoj kapeli Bezgrešnoga Srca Marijina u zagrebačkome samostanu Misionarki ljubavi.

Kardinal Bozanić predvodio je misno slavlje u koncelebraciji s župnikom Župe svetoga Blaža i dekanom Gornjogradskoga dekanata mons. Zlatkom Korenom, ekonomom Nadbiskupije preč. Tomicom Šestakom i pročelnikom Katedre kanonskoga prava na Katoličkom bogoslovnom fakultetu prof. dr. sc. Josipom Šalkovićem te u zajedništvu s više od stotinu štićenika Misionarki ljubavi, volontera, prijatelja i ostalih vjernika.

Govoreći o Božjoj postojanosti i ljubavi koja nikada ne zaboravlja, u homiliji je Kardinal protumačio Evanđelje te pozvao da svako ponaosob, baš kao što Misionarke ljubavi svakodnevno čine, iz dana u dan živi u Kristovoj ljubavi, izvještava Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Kardinal je u homiliji podsjetio i da svjedočimo svakodnevnim raznim suprotnostima i nepravdama u svijetu od ratova i progonstva do onih koji napadaju i mrze širitelje dobra i ljubavi Kristove. Stoga, iako je katkad teško i gotovo nemoguće odgovoriti zašto se nešto događa, pa i u osobnome životu, Kardinal je istaknuo dvije istine Isusa Krista koje govore o čovjekovu životu, njegovoj sadašnjosti i budućnosti.

Istina sadašnjosti je istina Isusova križa, a istina budućnosti istina Isusova uskrsnuća. Živimo već sada plodove uskrsnuća na ovome svijetu, ali nismo oslobođeni križa svakodnevno u svojoj osobnoj i svakodnevnoj povijesti“, naglasio je Kardinal.

Citirajući Isusove riječi iz Evanđelja „Ali ni vlas vam s glave neće propasti! Svojom ćete se postojanošću spasiti.“ (Lk 21, 19), Kardinal je zaključio da uvijek postoji netko tko na nas misli, tko nas prati i tko nas ljubi: „Vjerujem u Boga koji me po imenu poznaje, ljubi i brine za mene u svim neprilikama.“ Pozivajući na ustrajnost i vjeru, postojanost u ljubavi koja ne zaboravlja i koju je Krist ostavio u naslijeđe, naglasio je kako Božja ljubav uvijek na kraju spašava i pobjeđuje.

Članovi župnoga zbora zagrebačke Župe svetoga Petra te članovi grupe Fides, u pratnji Vinka Karmelića, predvodili su liturgijsko pjevanje, dok je, istaknuvši kako je Bog istina, dobrota i ljubav, na početku mise Kardinala, štićenike i korisnike, dobročinitelje, prijatelje i volontere te sestre Misionarke ljubavi pozdravio preč. Koren. Poglavarica s. Marija Kolbe pred završni blagoslov zahvalila je uime sestara Misionarki ljubavi Kardinalu i Zagrebačkoj nadbiskupiji što više od 40 godina pomažu njihovo djelovanje.

Nakon mise Kardinal je blagoslovio dizalo ugrađeno za potrebe štićenika Misionarki ljubavi koje je financirala Zagrebačka nadbiskupije te zajedno s volonterima posluživao kod stola i objedovao s korisnicima pučke kuhinje. Korisnike je darovao prigodnim poklonom: čokoladom i medaljicom Gospe od Kamenitih vrata.

Misionarke ljubavi – zagrebačke sestre majke Terezije svakodnevno zbrinjavaju štićenike i pomažu beskućnike. U pučkoj kuhinji koja djeluje u sklopu samostana svakoga se dana podijeli oko 150 toplih obroka, a nedjeljom, s obzirom na to da su mnoge druge kuhinje zatvorene, podijeli ih se i više od 200. Stoga su Misionarke ljubavi jedno od bogatstava grada Zagreba.

One ne obavljaju socijalnu skrb i za svoje poslanje ne traže nagradu ili priznanje, već iz Caritasa, Kristove ljubavi žive i rade po Božjoj providnosti, pokazujući i svjedočeći za što je sve Ljubav sposobna. Njihovo djelovanje svakodnevno podržavaju i prepoznaju vjernici te građani grada Zagreba svojim donacijama i darovima kako bi mogle nastaviti svoje poslanje.

Međunarodni dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti ustanovio je apostolskim pismom „Misericordia et misera“ papa Franjo na zaključenju Jubileja milosrđa 2016., odlučivši da se obilježava na 33. nedjelju kroz godinu, tjedan prije posljednje nedjelje u crkvenoj godini – nedjelje Krista Kralja.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Susret animatora za duhovna zvanja

U Splitu, na Kmanu od 14. do 16. rujna 2020. godine. 

Redovnički dani

Split, 18-19. rujna 2020.

Dubrovnik, 19. rujna 2020.

Zagreb, 25-26. rujna 2020.

Rijeka, 26. rujna 2020.

Đakovo, listopad 2020.

Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. listopada 2020.

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

tema: Gospodine, daj da ozdravim!

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Vijesti
Vijesti
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi