Vijesti - Kardinal Bozanić blagovao s korisnicima pučke kuhinje Misionarki ljubavi

 

Kardinal Bozanić blagovao s korisnicima pučke kuhinje Misionarki ljubavi

Kardinal Bozanić blagovao s korisnicima pučke kuhinje Misionarki ljubavi Autor: ika
Objavljeno: 17. 11. 2019 - 11:34

Prigodom Trećega svjetskog dana siromašnih

"Danas po želji pape Franje Crkva slavi nedjelju siromaha. Svatko od nas pred Bogom je siromašan; siromašan Božje ljubavi, blizine, opraštanja", naglasio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić na početku euharistijskoga slavlja koje je, prigodom Trećega svjetskog dana siromašnih u nedjelju 17. studenoga, predvodio u velikoj kapeli Bezgrešnoga Srca Marijina u zagrebačkome samostanu Misionarki ljubavi.

Kardinal Bozanić predvodio je misno slavlje u koncelebraciji s župnikom Župe svetoga Blaža i dekanom Gornjogradskoga dekanata mons. Zlatkom Korenom, ekonomom Nadbiskupije preč. Tomicom Šestakom i pročelnikom Katedre kanonskoga prava na Katoličkom bogoslovnom fakultetu prof. dr. sc. Josipom Šalkovićem te u zajedništvu s više od stotinu štićenika Misionarki ljubavi, volontera, prijatelja i ostalih vjernika.

Govoreći o Božjoj postojanosti i ljubavi koja nikada ne zaboravlja, u homiliji je Kardinal protumačio Evanđelje te pozvao da svako ponaosob, baš kao što Misionarke ljubavi svakodnevno čine, iz dana u dan živi u Kristovoj ljubavi, izvještava Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Kardinal je u homiliji podsjetio i da svjedočimo svakodnevnim raznim suprotnostima i nepravdama u svijetu od ratova i progonstva do onih koji napadaju i mrze širitelje dobra i ljubavi Kristove. Stoga, iako je katkad teško i gotovo nemoguće odgovoriti zašto se nešto događa, pa i u osobnome životu, Kardinal je istaknuo dvije istine Isusa Krista koje govore o čovjekovu životu, njegovoj sadašnjosti i budućnosti.

Istina sadašnjosti je istina Isusova križa, a istina budućnosti istina Isusova uskrsnuća. Živimo već sada plodove uskrsnuća na ovome svijetu, ali nismo oslobođeni križa svakodnevno u svojoj osobnoj i svakodnevnoj povijesti“, naglasio je Kardinal.

Citirajući Isusove riječi iz Evanđelja „Ali ni vlas vam s glave neće propasti! Svojom ćete se postojanošću spasiti.“ (Lk 21, 19), Kardinal je zaključio da uvijek postoji netko tko na nas misli, tko nas prati i tko nas ljubi: „Vjerujem u Boga koji me po imenu poznaje, ljubi i brine za mene u svim neprilikama.“ Pozivajući na ustrajnost i vjeru, postojanost u ljubavi koja ne zaboravlja i koju je Krist ostavio u naslijeđe, naglasio je kako Božja ljubav uvijek na kraju spašava i pobjeđuje.

Članovi župnoga zbora zagrebačke Župe svetoga Petra te članovi grupe Fides, u pratnji Vinka Karmelića, predvodili su liturgijsko pjevanje, dok je, istaknuvši kako je Bog istina, dobrota i ljubav, na početku mise Kardinala, štićenike i korisnike, dobročinitelje, prijatelje i volontere te sestre Misionarke ljubavi pozdravio preč. Koren. Poglavarica s. Marija Kolbe pred završni blagoslov zahvalila je uime sestara Misionarki ljubavi Kardinalu i Zagrebačkoj nadbiskupiji što više od 40 godina pomažu njihovo djelovanje.

Nakon mise Kardinal je blagoslovio dizalo ugrađeno za potrebe štićenika Misionarki ljubavi koje je financirala Zagrebačka nadbiskupije te zajedno s volonterima posluživao kod stola i objedovao s korisnicima pučke kuhinje. Korisnike je darovao prigodnim poklonom: čokoladom i medaljicom Gospe od Kamenitih vrata.

Misionarke ljubavi – zagrebačke sestre majke Terezije svakodnevno zbrinjavaju štićenike i pomažu beskućnike. U pučkoj kuhinji koja djeluje u sklopu samostana svakoga se dana podijeli oko 150 toplih obroka, a nedjeljom, s obzirom na to da su mnoge druge kuhinje zatvorene, podijeli ih se i više od 200. Stoga su Misionarke ljubavi jedno od bogatstava grada Zagreba.

One ne obavljaju socijalnu skrb i za svoje poslanje ne traže nagradu ili priznanje, već iz Caritasa, Kristove ljubavi žive i rade po Božjoj providnosti, pokazujući i svjedočeći za što je sve Ljubav sposobna. Njihovo djelovanje svakodnevno podržavaju i prepoznaju vjernici te građani grada Zagreba svojim donacijama i darovima kako bi mogle nastaviti svoje poslanje.

Međunarodni dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti ustanovio je apostolskim pismom „Misericordia et misera“ papa Franjo na zaključenju Jubileja milosrđa 2016., odlučivši da se obilježava na 33. nedjelju kroz godinu, tjedan prije posljednje nedjelje u crkvenoj godini – nedjelje Krista Kralja.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

"Pozvani i poslani"
emisija o redovništvu

 
Škola za novakinje (zimski semestar 2019./20.)

Semestar započinje 9. listopada, a završava 19. prosinca 2019.

Spomendana blaženih Drinskih mučenica u zagrebačkoj katedrali

15. prosinca 2019. u zagrebačkoj katedrali u 18 sati.

Adventska duhovna obnova za redovnice i redovnike u Zagrebu

15. prosinca 2019. (Treća nedjelja Došašća) u 15.30 u crkvi sv. Franje, Kaptol 9, Zagreb

Škola emocija

Kako povećati emocionalnu inteligenciju i postići afektivnu zrelost

Interdisciplinarni tečaj za redovnike, svećenike, bogoslove, novake i novakinje

Od 30. siječnja do 2. travnja 2020.

49. vijećanje redovničkih odgojitelja i odgojiteljica

49. vijećanje redovničkih odgojitelja i odgojiteljica održat će se od 27. do 29. ožujka 2020. u Međugorju (Put Kovačici 14, hotel Lavanda) Teme susreta su: Odnos autoriteta i poslušnosti Vođenje kolokvija.

Izdavaštvo

Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti

Linkovi