Vijesti - U Krašiću otkrivena spomen-ploča službenici Božjoj s. Žarki Julijani Ivasić

 

U Krašiću otkrivena spomen-ploča službenici Božjoj s. Žarki Julijani Ivasić

U Krašiću otkrivena spomen-ploča službenici Božjoj s. Žarki Julijani Ivasić Autor: ika
Objavljeno: 17. 11. 2019 - 18:42

Gospićko-senjski biskup Zdenko Križić predvodio je u nedjelju 17. studenoga misu u župi Presvetog Trojstva u Krašiću, a potom je otkrivena spomen-ploča službenici Božjoj s. Žarki Julijani Ivasić.

Na misi su koncelebrirali umirovljeni vojni biskup Juraj Jezerinac, sin ovog kraja, biskupov tajnik i kancelar vlč. Mišel Grgurić i domaći župnik vlč. Ivan Vučak. Domaćim vjernicima pridružio se veći broj milosrdnica s vrhovnom glavaricom časnom majkom Miroslavom Bradicom koja je također rođena u ovom kraju, i članicama vrhovne uprave. Stigao je i autobus hodočasnika iz Splita koji štuju blaženog kardinala Alojzija Stepinca te domaći vjernici. U župi djeluju Služavke Malog Isusa Zagrebačke provincije koje su tu djelovale i u vrijeme zatočeništva bl. Alojzija Stepinca. Sada su tu s. Katarina Penić Sirak, rođena Krašićanka, donedavna provincijalka te s. Simeona Capan po rođenju iz Tounja.

Biskup Križić je na početku spomenuo bl. Alojzija Stepinca koji je simbol mučeništva, a iz Krašića je i službenica Božja mučenica s. Žarka Julijana Ivasić koja je strijeljana u Gospiću i pokopana na gospićkom groblju te se za nju kao i za još 6 pogubljenih sestara u raznim mjestima djelovanja vodi proces proglašenja blaženima.

Osvrnuvši se na patnje i mučeništvo s. Žarke Julijane Ivasić, članice redovničke zajednice Družbe sestara milosrdnica svetog Vinka Paulskog – Zagreb, biskup je u propovijedi pojasnio kako Isus govori o nekim znacima trpljenja i patnje kroz koje će prolaziti njegov učenik. „Može izgledati čudno, ali se najviše ljudi obratilo Bogu kroz životne patnje. Tu su Boga susreli kao nigdje drugdje; tu su doživjeli njegovu ljubav i dobrotu što izgleda kao istinski paradoks. Na koncu, i Isusov križ je bio objava Boga. U evanđelju vidimo kako je rimski vojnik prvi prepoznao Boga u Isusu i baš onda kada je Isus visio na križu. Isus je svojim učenicima unaprijed navijestio da će biti suočeni s velikim patnjama i stradanjima. Govorio im je o tome više puta i pripremao ih na to. Ne znam koliko su sve ovo razumjeli i ozbiljno uzeli, ali im se sigurno nametalo pitanje: Pa Isuse, zar nas ti nećeš moći spasiti i zaštititi? No brzo će shvatiti da Isus nije zaštitio ni samoga sebe, ali patnja nije imala zadnju riječ u njegovom životu kao što neće imati niti u životu učenika“, rekao je biskup.

Na kraju mise biskup je iznio biografske podatke o životu i mučeništvu službenice Božje s. Žarke Ivasić. Nakon toga su se svi u procesiji uputili do njezine rodne kuće, odnosno, do novije kuće sagrađene na starim temeljima čije su vlasnice dvije pranećakinje s. Žarke – Marija Cvetan i Barbara Jurinić, koje žive sa svojim obiteljima u Petrovini, a njihov otac nećak s. Žarke zove se Dragutin Ivasić, sin Antuna, brata s. Žarke. Spomen-ploču, postavljenu na tu kuću, otkrile su spomenute pranećakinje te vrhovna glavarica Družbe s. Miroslava Bradica i župnik Vučak. Otkrivanja ploče završilo je blagoslovom i molitvom za proglašenje blaženima i svetima svih sedam službenica Božjih.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

1. ožujka - 18. svibnja 2023.

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi