Vijesti - Izložba “Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” otvorena u Trogiru

 

Izložba “Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” otvorena u Trogiru

Izložba “Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” otvorena u Trogiru Autor: ika
Objavljeno: 31. 07. 2015 - 21:47

Predstavljeni su autori i njihov iznimno bogat likovni opus

Izložba "Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu" akademskih slikara Josipa Botterija Dinija, Ana Marije Botteri Peruzović i Hrvoja Marka Peruzovića svečano je otvorena u Muzeju grada Trogira u petak 31. srpnja, prvoga dana trodnevne duhovne priprave za blagdan najstarijega hrvatskog blaženika Augustina Kažotića. O izložbi su uz autore govorili trogirski gradonačelnik Ante Stipčić, ravnateljica trogirskoga muzeja Fani Celio Cega, vlasnica galerije "Laudato" Ksenija Abramović, likovni kritičar Stanko Špoljarić, a izložbu je otvorio provincijal Hrvatske dominikanske provincije fr. Anto Gavrić.

Tom su prilikom predstavljeni autori i njihov iznimno bogat dosadašnji likovni opus, dana je i stručna analiza predstavljane izložbe, a umjetnici su pojasnili kako su stvarali portrete naših svetaca. Ksenija Abramović povezala je ključne trenutke Kažotićeva života sa skrbi Laudata oko promocije hrvatskih svetaca i blaženika te je najavila da će sljedeća izložba u Trogiru 2016. biti otvarana pred kamerama Laudato televizije koja s emitiranjem započinje za Božić ove godine. Gradonačelnik Stipčić izrazio je zadovoljstvo što izložba resi rodni grad najstarijega hrvatskog blaženika Kažotića, dok je provincijal Gavrić izložbu smjestio u kontekst proslave 800. obljetnice dominikanskoga reda koja započinje u mjesecu studenom te 70. obljetnice strijeljanja dominikanca Dominika Barača baš u Trogiru, a za kojega dominikanci žele otvoriti proces za proglašenje blaženim. U glazbenom dijelu otvorenja nastupio je bariton Vlatko Belas uz klavirsku pratnju Petre Hrženjak, a kroz program je vodila predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana "Dr. Stjepan Kranjčić" Tanja Baran. 

Prikaz lika pojedinoga sveca uz izraze njegove duhovnosti i svetosti troje umjetnika izvelo je u različitim dimenzijama u tehnici akrilika na platnu. Izložbu, koju prati sadržajan katalog s popisom svih hrvatskih svetaca i blaženika te slugu i službenica Božjih, organizirala je Galerija hrvatske sakralne umjetnosti "Laudato", a pokrovitelji izložbe bili su Hrvatska dominikanska provincija i Grad Trogir. Hrvatski sveci i blaženici poznatih hrvatskih slikara ponajprije su bili oblikovani za 7. dane hrvatskih svetaca i blaženika što su održani u Križevcima krajem svibnja. Nakon Trogira izložba će 18. rujna 2015. biti otvorena kao dio programa Redovničkih dana u Galeriji "Fr. Vinko Draganja" dominikanskoga samostana u Splitu te na blagdan zaštitnika umjetnika bl. fra Angelica 18. veljače 2016. u samostanu i župi bl. Augustina Kažotića na zagrebačkoj Peščenici.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
XXXVII. REDOVNIČKI DANI

Dar vjernosti - radost ustrajnosti
Split, 17-18. rujna 
Dubrovnik, 18. rujna
Zagreb, 24-25. rujna
Rijeka, 25. rujna
Đakovo (Osijek), 2. listopada

Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

53. Skupština HRK

13. - 14. listopada u Franjevačkom samostanu (Avenija Gojka Šuška 2)

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi