Vijesti - Ispraćaj tijela sv. Leopolda iz Herceg Novog

 

Ispraćaj tijela sv. Leopolda iz Herceg Novog

Ispraćaj tijela sv. Leopolda iz Herceg Novog Autor: ika
Objavljeno: 15. 09. 2017 - 21:14

Završila su dva milosna dana prisutnosti svetog Leopolda u Herceg Novom. Tijelo je ispraćeno prema Dubrovniku završnim euharistijskim slavljem i obredom koje je predslavio kotorski biskup mons. Ilija Janjić.

Osjećaji radosti, žalosti i zahvalnosti izmiješali su se pri odlasku sveca iz njegova rodnog grada, primijetio je to kotorski biskup u svojoj homiliji naglašavajući kako su svi prisutni zapravo svjedoci ostvarenja sna sv. Leopolda da se vrati među svoj narod. Njegov život osvajao je srca vjernika koji su živjeli u njegovoj blizini, osvaja srca brojnih koji mu se danas utječu, a osvojio je i srce pape Franje koji ga je proglasio jednim od zaštitnika Jubileja milosrđa. „Svetost privlači i svetost nadahnjuje" dodao je kotorski biskup.

Život svetaca je pak skrovit, dapače sveti Leopold je rekao, kako ga je citirao mons. Janjić: „Sakrijmo sve, čak i ono što može izgledati kao Božji dar, da se od toga ne bi napravila trgovina. Bogu jedinomu čast i slava! Kad bi bilo moguće, mi bismo trebali proći zemljom poput sjene koja ne ostavlja za sobom traga."

„Kako je govorio tako je živio. On, obdaren tolikim Božjim darovima, skrivao je sebe da bi dao prostora drugima" istaknuo je biskup Janjić. I baš u vremenu u kojem je istaknuta sebičnost, bahatost, u vremenu u kojem se zaboravlja rasti u duhovnosti, a materijalno bogatstvo ne doprinosi sreći, kada oskudijevamo u razumijevanju, pomirenu, strpljenju, poniznosti i ljubavi, rekao je biskup, Bog nam daje prisutnost relikvija sv. Leopolda.

„Kad bismo ga samo u tome znali nasljedovati! Kada bismo znali više vjerovati Bogu nego nama, kada bismo poput Leopolda najprije tražili Božje kraljevstvo, koliko bi naš život bio blagoslovljeniji, bogatiji i sretniji" rekao je mons. Janjić.

Okupljenima je na kraju poželio da 'tragovi svetosti' koji su se po Leopoldovoj prisutnosti urezali u njih i ostanu u njima. „Ne samo da ostanu u neizbrisivom sjećanju, nego da nam to pomogne da naučimo otkrivati Lice Milosrdnog Oca, da težimo živjeti zauzimajući se za zajedništvo i jedinstvo, u našim domovima i u našim crkvama, u ovom gradu i svim gradovima svijeta" zaključio je kotorski biskup.

Na kraju mise okupljenima se obratio rektor Svetišta sv. Leopolda B. Mandića u Padovi, fra Flaviano Giovanni Gusella potičući ih da širom otvorena srca prihvate sve milosti koje su ovih dana po zagovoru sv. Leopolda primili. Darovi žele biti prihvaćeni kako bi mogli donijeti ploda za nas i za sve koje ćemo susretati, dodao je.

Nakon mise i završnog blagoslova, tijelo je u procesiji ispraćeno do crkve sv. Jeronima u kojoj je sv. Leopold kršten, a potom je u pratnji delegacije nastavilo put prema Dubrovniku. Važno je spomenuti kako su svih dana uspješnom programu doprinijeli brojni volonteri koji su pristigli iz Hrvatske, Bosne i Hercegovina i drugih mjesta u Crnoj Gori.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
XXXVII. REDOVNIČKI DANI

Dar vjernosti - radost ustrajnosti
Split, 17-18. rujna 
Dubrovnik, 18. rujna
Zagreb, 24-25. rujna
Rijeka, 25. rujna
Đakovo (Osijek), 2. listopada

Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

53. Skupština HRK

13. - 14. listopada u Franjevačkom samostanu (Avenija Gojka Šuška 2)

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi